Συμφωνία προθέσεων για ΑΝΦΣ και πυρομαχικά στο πρότυπο των PGM

Η κάλυψη απαιτήσεων πυρομαχικών πυροβολικού θα μπορούσε να ενταχθεί μελλοντικά στη σχετική πρωτοβουλία. | (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΣ

Με τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς υπογράφθησαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ δύο Επιστολές Προθέσεων για τη μελλοντική εκκίνηση ισάριθμων προγραμμάτων. Πέρα από την Ελλάδα, τις συγκεκριμένες δράσεις υπέγραψε η Τουρκία.
Η πρώτη Επιστολή, που υπογράφθηκε από τις Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία, αφορά τη συνεργασία στη δυνητική κοινή ανάπτυξη ή κοινή προμήθεια υφιστάμενου αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (Ανθυποβρυχιακών Καθηκόντων, Επιτήρησης, Αναγνώρισης). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η παρουσία τεσσάρων χωρών με ικανότητα κατασκευής ΑΝΦΣ και η απουσία των ΗΠΑ. Το δεύτερο πιθανώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της πρωτοβουλίας στο υπό δρομολόγηση αμυντικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η δεύτερη Επιστολή υπογράφθηκε από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Στόχο έχει την κάλυψη κρίσιμων αναγκών σε πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς. Η πρωτοβουλία θυμίζει την αντίστοιχη για τα PGM και σκοπό έχει την αγορά όπλων με μικρότερο κόστος και με λιγότερη γραφειοκρατία. 

"Οδηγός" τα PGM

Όπως είναι γνωστό, στις 11 Αυγούστου 2016 ανακοινώθηκε η δυνητική πώληση συλλογών αεροπορικών βομβών (GBU-12/-31/-38/-48/-49) από τις ΗΠΑ προς το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, από κοινού τα οκτώ κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ζήτησαν την προμήθεια 2.040 συλλογών για JDAM (GBU-31, GBU-38), 1.000 συλλογών για GBU-48, 300 συλλογών για GBU-49 και 1.025 συλλογών για GBU-12. Η απόκτηση του υλικού έχει συνολικό κόστος $231 εκατ. και υπεύθυνη για το διαμοιρασμό είναι η NSPA. Ακολούθησε στις 15 Δεκεμβρίου 2016 η παραγγελία των συλλογών από τη NSPA. Η κίνηση αποτελεί καρπό συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που αποφασίστηκε με επικεφαλής τη Δανία κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2014.

Η κοινή οργανωμένη δραστηριοποίηση των οκτώ συμμαχικών χωρών, στην οποία εντάχθηκε αργότερα η Πολωνία, θεωρείται ιδιαίτερα καινοτόμος, αφού είναι η πρώτη ουσιαστική αγορά οπλικών συστημάτων μετά την καθιέρωση του μοντέλου της «έξυπνης άμυνας» (“smart defence”) το 2011. Επιπλέον, ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες της αμερικανικής γραφειοκρατίας και υπόσχεται την επέκταση σε άλλες κατηγορίες πυρομαχικών ή οπλικών συστημάτων σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης.
Στην ανάρτηση με τίτλο «Παραγγέλθηκαν τα Νατοϊκά PGM - Έναρξη Παραδόσεων Προσεχώς», τονίζεται ό, τι η ποσότητα για κάθε κράτος δεν έχει ανακοινωθεί και ό, τι η έναρξη των παραλαβών θα γίνει το 2017 με ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο χρόνια αργότερα. Κατά νεότερα στοιχεία, η συνολική παραγγελία διακρίνεται από διάφορες παρτίδες, εκ των οποίων η πρώτη αφορά 500 συλλογές για βόμβες GBU-12 και λοιπές LGB εν γένει, αλλά δεν περιλαμβάνει καθόλου κιτ JDAM. Το κόστος της συγκεκριμένης παρτίδας εκτιμάται σε $75 εκατομμύρια. Στις επόμενες παρτίδες αναμένεται να καλυφθούν επιπρόσθετα οι πολωνικές απαιτήσεις. Η ένταξη της Πολωνίας στο περιβάλλον της παραγγελίας προβλεπόταν να συμβεί τον Απρίλιο. Τα εννέα μέλη της πρωτοβουλίας επρόκειτο να συναντηθούν το Μάιο για να καθορίσουν το μέγεθος της δεύτερης παρτίδας πυρομαχικών.

Σχόλια