Εν Συντομία | Ειδήσεις (34)

20/4 - 18/5

ΕΛΛΑΔΑ 

>Μιλώντας στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια, “EXPOSEC-DEFENSEWORLD”, ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε πως (1) σε τελική φάση υπογραφής με την Αίγυπτο βρίσκεται η παραχώρηση αριθμού ΤΟΜΑ BMP-1, (2) προωθείται η προμήθεια 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA από τις ΗΠΑ, (3) επιδιώκονται στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης των φρεγατών και (4) διερευνούνται οι τρόποι αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F-16. 

Με την απόσυρση των RF-4E σε υπηρεσία απομένουν τα F-4E AUP - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ

>Η DSCA έκανε γνωστή στις 28/4 την έγκριση των ΗΠΑ για τη μεταβίβαση των πέντε CH-47D της option για την Αεροπορία Στρατού. Η αγορά τους θα κοστίσει δυνητικά $80 εκατομμύρια.
Σε υπηρεσία βρίσκονται σήμερα 21 CH-47D/SD προερχόμενα από τρεις παραγγελίες. Η πρώτη αφορούσε τη δεκαετία του 1980 10 CH-47C, εκ των οποίων εννέα τη δεκαετία του 1990 αναβαθμίστηκαν σε CH-47D. Ακολούθησε η αγορά επτά CH-47SD στα τέλη του 1990 και η προμήθεια 10 μεταχειρισμένων CH-47D την παρούσα δεκαετία. Σε εκκρεμότητα μένει η παραλαβή τεσσάρων Chinook, ενώ έχουν συνολικά απολεσθή ένα CH-47C και ένα CH-47SD.
>Στις 18/4 έφθασε στην Πάχη Μεγάρων το 12 μεταφορικό ελικόπτερο NH-90. Το ελικόπτερο, παράλληλα, αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα NH-90 «Ειδικών Επιχειρήσεων».
>Στις 5/5 πραγματοποιήθηκε η τελετή απόσυρσης των μαχητικών RF-4E και η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348ΜΤΑ.

ΤΟΥΡΚΙΑ

*Γενικές Ειδήσεις
 
Το τεθωρακισμένο όχημα Korhan - (c) A. Ozkok
>To ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο "Liman" βυθίστηκε στις 27/4 στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης μετά από σύγκρουση με φορτηγό πλοίο. Το πλήρωμα διασώθηκε.
>Με βάση βίντεο παρμένο στις 27/4, Κούρδοι της Συρίας κατέστρεψαν ένα ραντάρ αεράμυνας και πιθανώς ένα V-SHORAD Atilgan. Σε άλλο περιστατικό, επιτέθηκαν κατά οχημάτων εκ των οποίων το ένα ήταν ξεκάθαρα άρμα μάχης M60A3 TTS.
>Κατά την εφημερίδα "Birgun" έως οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα του FSA εμφανίζονται να δόθηκαν ή να πουλήθηκαν στην ISIS!
>Μέχρι 600 Τούρκοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
 
*Χερσαίες Δυνάμεις
>Η έκδοση Altay AHT φέρει λεπίδα μπουλντόζας, πλάκες ERA, θωράκιση slat και σύστημα ανίχνευσης Κ/Β.
>Η εγχώρια θωράκιση ERA της Roketsan για το M60T εκτελεί αρχικές δοκιμές.

To Α/Κ πυροβόλο των 155mm Yavuz - (c) MKE
>Στην IDEF 17 εμφανίσθηκε το αμφίβιο ελαφρύ άρμα μάχης Kaplan MT. 
>Η Aselsan παρουσίασε στην IDEF 17 το τεθωρακισμένο όχημα Korhan.
>Ο Τουρκικός Στρατός θα προχωρήσει στην προμήθεια 472 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων.
>Στις 11/5 έγινε η τελική κατά τον F. Isik δοκιμαστική βολή του βαλλιστικού βλήματος Kaan. Το όχημα εκτόξευσης των βαλλιστικών βλημάτων απαρτίζεται από τριμελές πλήρωμα (διοικητή, οδηγό, πυροβολητή).
>H κατευθυνόμενη ρουκέτα Kaplan, με μέγιστη εμβέλεια 120km, μπορεί να βληθεί από συστήματα ΠΕΠ T-122/300 και MCRL-122/300.
>Στην IDEF 17 παρουσιάστηκε το σύστημα ΠΕΠ T-107/122 MBRL.
>Στην IDEF 17 έκαναν την εμφάνισή τους τα τροχοφόρα Α/Κ πυροβόλα των 155mm Yavuz και Asya.
>Οι δοκιμές αξιολόγησης του Ρ/Κ πυροβόλου BORAN επρόκειτο να ξεκινήσουν το Μάιο και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.
>Το Α/Α σύστημα HISAR-A (με μέγιστη εμβέλεια 15km) προβλέπεται να ενταχθεί σε υπηρεσία από το 2018, ενώ το HISAR-O (με μέγιστη εμβέλεια 25km) από το 2019.

Το όχημα-εκτοξευτής του βαλλιστικού σύστηματος BORA - (c) Τουρκικό υπουργείο άμυνας
>Το μεταφορικό ελικόπτερο T-625 θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 740km, που θα μπορεί να αυξηθεί σε 948km με χρήση βοηθητικής δεξαμενής καυσίμου.
>Η έλλειψη σταθμών διοίκησης δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη παρουσία στον αέρα περισσότερων από τεσσάρων ΜΕΑ Bayraktar TB2. Μαζί με τα 12 ΜΕΑ σε χρήση είναι δύο πρωτότυπα ΜΕΑ Bayraktar TB2-S. Τα ΜΕΑ φέρουν πυργίσκο EO/IR MX-15D. 
>To μίνι Κ/Β BOZOK, που προορίζεται για εξοπλισμένα ΜΕΑ, έχει εμβέλεια 9km. Το όπλο εμφανίστηκε στην IDEF 17.
>Μετά τα ελικόπτερα AH-1 και T-129, εργασίες πιστοποίησης της κατευθυνόμενης ρουκέτας Cirit γίνονται στο S-70.
>Το συμβόλαιο των Korkut περιλαμβάνει 42 SPAAG και 14 οχήματα C2 εξοπλισμένα με 3D radar. H πρώτη παράδοση από τα δεύτερα θα συμβεί το 2018.
>Στην IDEF παρουσιάστηκε από την Aselsan το εξωσκελετικό σύστημα "Asya". 

*Ναυτικές Δυνάμεις
>Στην IDEF 17 εμφανίστηκε μοντέλο του υποβρύχιου TS1700 που προτείνεται για το πρόγραμμα εγχώριου υποβρυχίου MiLDEN.

Το νεότευκτο αρματαγωγό "TCG Bayraktar" - (c) Τουρκικό υπουργείο άμυνας
>Το ραντάρ CAFRAD, που σχεδιάζεται να εξοπλίσει την φρεγάτα TF-2000, έχει μέγιστη εμβέλεια 450km.
>Στις 22/4 τέθηκε σε υπηρεσία το αρματαγωγό «TCG Bayraktar».
>Το EDA-R / L-CAT προωθείται για το Τουρκικό Ναυτικό.

*Αεροπορικές Δυνάμεις
>Σύμφωνα με την ΤΑΙ το TF-X θα αφορά κατά κύριο ρόλο μαχητικό εναέριας υπεροχής αλλά θα έχει και ικανότητες αέρος-επιφανείας. Το αεροσκάφος θα έχει ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς χρήση μετάκαυσης και θα φέρει ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης GaN. Όσον αφορά το τελευταίο, η Aselsan προσανατολίζεται να κατασκευάσει δύο πρωτότυπα, εκ των οποίων το ένα θα τοποθετηθεί στο πρωτότυπο μαχητικό του προγράμματος.

Μαχητικό δοκιμών F-16 εξοπλισμένο με βλήματα αέρος-αέρος Bozdogan και συλλογές ακριβείας KGK.
>Οι KALE Grubu και Rolls-Royce συνέστησαν κοινοπραξία με σκοπό την κατασκευή κινητήρα για το TF-X.
>Η δομική αναβάθμιση των 35 F-16C/D Block 30 θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Χρέη πρωτοτύπων εκτελούν ένα F-16C και ένα F-16D.
>Στην IDEF 17 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ο πύραυλος εναέριας μάχης BVR Bozdogan και WVR Gokdogan. Και οι δύο αναπτύχθηκαν για να εξοπλίσουν τα μαχητικά F-16C/D.
>Τα SOM-A και SOM-B1 εμφανίζονται πιστοποιημένα στα μαχητικά αεροσκάφη F-4E 2020 και F-16C/D.
>Έντος Μαΐου επρόκειτο να παραδοθεί η πρώτη παρτίδα παραγωγής του KGK στην Τουρκική Αεροπορία. Η συλλογή παρουσιάζεται να έχει μέγιστη εμβέλεια 110km.
>Στην IDEF 17 εμφανίστηκε το ατρακτίδιο ηλεκτρονικού πολέμου EWPOD. Το EWPOD τελεί ακόμη υπό ανάπτυξη και περιλαμβάνει σύστημα RWR και ECM. 
>Στις 28/4 το τουρκικό υπουργείο άμυνας γνωστοποίησε τις πρώτες φωτογραφίες του ΜΕΑ ANKA με Κ/Β MAM-L και κατευθυνόμενες ρουκέτες Cirit. Το ΜΕΑ μπορεί επίσης να φέρει το Κ/Β UMTAS.
>Κατά τον I. Demir, διαβαθμισμένες θεωρούνται οι πληροφορίες γύρω από το ΜΕΑ Akinci (με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 1500kg).
>Η TAI μελετά διάφορες επιλογές για τον κινητήρα του ΜΕΑ Akinci λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις μη πώλησης όπλων στην Τουρκία άλλων χωρών.
>Το 5ο A400M πραγματοποιεί πτητικές δοκιμές. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στην Τουρκική Αεροπορία εντός του μήνα.
>Ως το τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί στην Τουρκική Αεροπορία πέντε εκσυγχρονισμένα C-130B/E. Για τις ανάγκες του προγράμματος υφίστανται δύο αεροσκάφη-πρωτότυπα.
>Στα $500 εκατ. ανέρχεται η ρωσική προσφορά για τα Α/Α συστήματα S-400. Αντίθετη στην πώληση του συστήματος είναι η FSB.
>Το πρώτο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Super MUSHSHAK έχει ήδη κατασκευαστεί στο Πακιστάν, ενώ τα δύο πρώτα θα παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.
>Ο Τουρκικός Στρατός θα παραλάβει 12+12 Hurkus C, ενώ ενδιαφέρον για νέα έκδοση, το Hurkus D, έχει το Τουρκικό Ναυτικό. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο CEO της TAI, σε χρήση είναι επτά ΜΕΑ ANKA.
>Στόχος της ΤΑΙ είναι η κατασκευή 32 Hurkus-C.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Αλβανία 

>Κατά τα ανανεωμένα στοιχεία της DSCA, στον Αλβανικό Στρατό παραδόθηκαν στις 3/1 τρία οχήματα MRAP MAXXPRO Plus.
>Η Αλβανική Αεροπορία συμμετέχοντας στην άσκηση «Saber Junction 17» πήρε για πρώτη φορά μέρος σε άσκηση στο εξωτερικό.

Βουλγαρία


Η Βουλγαρία επέλεξε το Gripen - (c) SAAB

>Η Βουλγαρία αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη SAAB για την προμήθεια οκτώ μαχητικών JAS 39C/D Gripen. Το κόστος αναμένεται να φθάσει τα $558 εκατομμύρια.
>Η Ρωσία εμφανίζεται να προτείνει στη Βουλγαρία την προμήθεια 12 μαχητικών MiG-29M2 επαναγοράζοντας τα διαθέσιμα MiG-29 ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος.
>Στις 28/4 επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία αμερικανικά μαχητικά F-35A.

Κροατία
>Στις 2/5 ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές πτήσεις Κροατών χειριστών στα OH-58D Kiowa Warrior.

Ρουμανία
>Υπό εξέταση παραμένει η δημιουργία γερμανο-ρουμανικής στρατιωτικής μονάδας υπό κοινή διοίκηση.
>Στις 10/5 η ρουμανική βουλή έδωσε το «πράσινο φως» για τη δρομολόγηση των οκτώ κύριων εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους €9,3 δις. Τα προγράμματα είναι: [1] κατασκευή 657 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων 8x8 και 4x4, [2] αναβάθμιση 48 ΤΟΜΑ MLI-84M, [3] απόκτηση 54 ΠΕΠ, [4] αγορά 21 συστημάτων SHORAD και V-SHORAD, [5] ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών, [6] προμήθεια τριών συστημάτων άμυνας ακτών, [7] αγορά επτά Α/Α συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, [8] απόκτηση συστημάτων C4I 
Ρουμανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση Α/Α συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ.
>Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τις υποδομές στη ρουμανική αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 25 και 100 εκατ. δολάρια.

Σερβία


Τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα Lazar με πυροβόλο 2A42 των 30mm - (c) Σερβικό υπουργείο άμυνας
>Το πυροβόλο 2Α42 των 30mm θα φέρουν τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Lazar που θα αποκτηθούν από το Σέρβικο Στρατό. Σήμερα σε χρήση είναι έξι Lazar-2.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος
>Κατά ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, η Αίγυπτος εμφανίζεται να έχει παραλάβει τα πρώτα μαχητικά MiG-29M/M2.
>Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες σε αεροπορική βάση πλησίον της Λιβύης έχουν αναπτυχθεί ΜΕΑ Wing Loong.

Ισραήλ
>Κατά τον πρώην υπουργό άμυνας του Ισραήλ M. Ya'alon, η ISIS ζήτησε συγνώμη μετά από επίθεση προς το Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο!

Τα κάνιστρα εκτόξευσης τεσσάρων K/B Gabriel V.
>Στις 27/4 πραγματοποιήθηκε ισραηλινή επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού.
>Κατά την άσκηση "Noble Dina 2017" έγινε γνωστό ό, τι κορβέτα Sa'ar 5 διέθετε Κ/Β Gabriel V.
>Δεκατρία πυροβόλα των 76mm θα προμηθευτεί το Ισραηλινό Ναυτικό αντί $440 εκατομμύρια. Τα πυροβόλα προορίζονται για τις Sa'ar 4.5 και τις Sa'ar 6.
>Στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ΤΠΚ Sa'ar 4.5 έχει τοποθετηθεί το ραντάρ Alpha - ELM-2258 στο πρώτο σκάφος του τύπου.
>Στις 27/4 Το Ισραηλινό Ναυτικό παρέλαβε ένα παράκτιο περιπολικό Dvora.
>Στις 23/4 παρελήφθησαν από την Ισραηλινή Αεροπορία τρία μαχητικά F-35I.
>Το Ισραήλ διαπραγματεύεται την απόκτηση του AGCAS για τα μαχητικά F-16C/D/I.
>Ενώ συμμετείχαν στους εορτασμούς της 69ης επετείου ανεξαρτησίας του Ισραήλ, δύο C-130 ακούμπησαν μεταξύ τους.
>Στις 27/4 ισραηλινό βλήμα Patriot κατέρριψε εχθρικό ΜΕΑ πάνω από το Γκολάν.

Λίβανος
>Δημοσίευμα παρουσιάζει το Λίβανο να δραστηριοποιείται προς την απόκτηση 100 ΤΟΜΑ Μ2 Bradley.

Συρία
>Κατά τη συριακή κυβέρνηση «πάνω από το 50% των Α/Α συστήματων έχουν καταστραφεί».
>Η Ρωσία παραδέχθηκε την ενίσχυση του Συριακού Στρατού με δύο «ντουζίνες» Ρ/Κ πυροβόλα Μ-30 των 122mm.
>Λογισμικό της εταιρίας DJI επιδιώκει να περιορίσει την χρήση ΜΕΑ της στη Συρία.
 
*Ρωσική Επέμβαση
>Κατά τη ρωσική πλευρά ο μέγιστος αριθμός των αεροσκαφών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία ποτέ δεν ξεπέρασε τα 35.

*Επιχειρήσεις Άλλων Χωρών

-Ιράκ
>Η Ιρακινή Αεροπορία θα μπορούσε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συριακή επικράτεια.

-ΗΠΑ
>Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την παροχή όπλων στους Κούρδους της Συρίας. Μεταξύ αυτών, μάλλον θα περιλαμβάνονται μη κατευθυνόμενα Α/Τ όπλα.

-Γαλλία
>Η φρεγάτα "FS Jean Bart" αντικατέστησε την "FS La Fayette" στην Ανατ. Μεσόγειο για την CHAMMAL.

Σχόλια