«Ηνίοχος 2017» & «Noble Dina 2017»

Μαχητικά Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ

Μεταξύ 26 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2017 έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ με συμμετοχή εθνικών και συμμαχικών δυνάμεων.

Μαχητικό F-16E Block 60 των ΗΑΕ - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην άσκηση πήραν μέρος οι πολεμικές αεροπορίες των ΗΑΕ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ιταλίας. Οι συμμετοχές τους συνοπτικά περιλάμβαναν:

-ΗΑΕ: 6 F-16E/F Block 60

-ΗΠΑ: 12 F-16C Block 30, C-17

-Ισραήλ: 12 F-16C/D Block 40 “Barak”, 1 CAEW, 1 KC-707

-Ιταλία: 6 AMX

Ιταλικό AMX - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ 

Η αμερικανική συμμετοχή περιλάμβανε επίσης JTAC. Πέρα από μαχητικά αεροσκάφη, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) διέθεσε ΑΣΕΠΕ, μεταφορικά αεροσκάφη, Α/Α συστήματα, ελικόπτερα, προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων και συστήματα ΜΕΑ. Δημοσιεύματα έκαναν μνεία παρουσίας νατοϊκού E-3A. Παρατηρητές απέστειλε,  τέλος, η Εθνική Φρουρά.

Ορμητήριο των διεθνών αποστολών, όπως τις προηγούμενες φορές ήταν η 117ΠΜ, έδρα των μαχητικών F-4 AUP. Πέρα από αυτά, στην 117ΠΜ είχαν μετασταθμεύσει μαχητικά F-16 και Mirage 2000-5. Στις 29 Μαρτίου διοργανώθηκε Media Day, ενώ στη βάση βρέθηκαν υψηλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ αυτών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-707 του Ισραήλ - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ 

Τα σενάρια της άσκησης εξελίχθηκαν σε ολόκληρο το FIR Αθηνών με τη συνεργασία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Αμερικανικά και ισραηλινά F-16 έφεραν ατρακτίδιο στοχοποίησης Litening, ενώ F-16 των ΗΑΕ SNIPER XP. Ιταλικά ΑΜΧ έφεραν ατρακτίδιο αναγνώρισης RecceLite. 

Επιθετικό ελικόπτερο AH-64 της ΑΣ εκτελεί βολή Κ/Β AGM-114 - Γραφείο Τύπου ΓΕΣ

Η συμμετοχή των F-16E/F σηματοδότησε την πρώτη παρουσία μαχητικού του τύπου εφοδιασμένου με ραντάρ AESA στο ελληνικό περιβάλλον, πόσο μάλλον συνδυασμένου με το προηγμένο ατρακτίδιο SNIPER που είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές αεροπορικής κυριαρχίας εκτός από την εύρεση και στοχοποίηση επίγειων στόχων.

Ο διοικητής της USAFE / USAFRICA με σήμα της 337Μ - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ 

Από τους πρωταγωνιστές ήταν τα ΑΣΕΠΕ, με τα αεροσκάφη να πετούν σε διάφορες περιοχές, ενίοτε ορατά στο ευρύ κοινό μέσω εφαρμογών του Διαδικτύου. Στις 5 Απριλίου πέταξε με μαχητικό F-16D Block 52+ ο διοικητής της USAFE / USAFRICA, πτέραρχος Tod D. Wolters, και ο ίδιος συμμετείχε σε σενάριο της άσκησης! Στις 5 Απριλίου έγινε εθιμοτυπική διέλευση σχηματισμού ελληνικών, ισραηλινού και ιταλικού αεροσκαφών πάνω από την Αθήνα.

Η διέλευση πάνω από την Ακρόπολη - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ 

Όσον αφορά τις δύο πρωτοεμφανιζόμενες συμμετοχές, της Ιταλίας και των ΗΑΕ, οι εντυπώσεις θεωρήθηκαν θετικές. Ιταλός χειριστής υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ πως ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε τόσο απαιτητική διεθνή άσκηση. Από τη δική τους πλευρά τα ΗΑΕ, θέλοντας να δείξουν τη βαρύτητα που έδειξαν στον ΗΝΙΟΧΟ, έφεραν πολύπειρα μέλη στην αποστολή τους με εμπειρία από τη “Red Flag”. Έχοντας χτίσει στενή σχέση με την πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόσκληση για συμμετοχή της ΠΑ στο ATLC.

Πανοραμική φωτογραφία των μονάδων επιφάνειας της άσκησης - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ 

Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, από 22 Μαρτίου έως 6 Απριλίου, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου η τριεθνική αεροναυτική άσκηση NOBLE DINA. Στην άσκηση πήραν μέρος οι ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό τύπου A. Burke, το πετρελαιοφόρο «USNS Joshua Humphrey» και ένα ΑΦΝΣ P-8. Το Ισραήλ διέθεσε μία κορβέτα Sa'ar 5, δύο κορβέτες Sa'ar 4.5, δύο υποβρύχια, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, έξι τακτικά μεταγωγικά ελικόπτερα και δύο μαχητικά αεροσκάφη. 


Από τη δράση του P-8 κοντά στα ισραηλινά παράλια. 

Το ΠΝ συμμετείχε με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», την πυραυλάκατο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ» και το υποβρύχιο «ΠΟΝΤΟΣ». Δύο αξιωματικοί εξειδίκευσης Τακτικού Συντονιστή συμμετείχαν ως ιπτάμενοι παρατηρητές σε πτήσεις με το P-8A του Αμερικανικού Ναυτικού. Για πρώτη φορά στη NOBLE DINA συμμετείχε η Κύπρος.

ΑΦΝΣ P-8A Poseidon των ΗΠΑ - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ 

Αν και η συμμετοχή του ΠΝ στη NOBLE DINA είναι ουσιαστική από μόνη της, είναι εντυπωσιακό πως «έκλεισε» μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο, με μονάδες του ΠΝ να παίρνουν μέρος σε απαιτητικές συμμαχικές και εθνικές ασκήσεις στο Ιόνιο, το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατ. Μεσόγειο. Επιπλέον, η κάπως καθυστερημένη επένδυση στα Type 209 αποδεικνύεται λίρα εκατό, με τα υποβρύχια να εκπροσωπούν πανάξια το Ναυτικό όποτε και όπου αναπτύχθηκαν τα τελευταία έτη.

Σχόλια