Οι ΗΠΑ για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο το 1987


Η περιοχή της Ανατ. Μεσογείου σε χάρτη της εποχής - (c) CIA


Με αφορμή την ανάρτηση στο Διαδίκτυο σειράς προσφάτων αποχαρακτηρισμένων σημειώσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, το ιστολόγιο παραθέτει ορισμένες από αυτές. Στο Α' Μέρος παρατίθεται η αναφορά για την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδος-Τουρκίας μετά τη διάσημη Κρίση του 1987, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από τη διεξαγωγή της. Ορισμένα στοιχεία, που αφορούν το Αρχιπέλαγος, έχουν σκόπιμα παραληφθεί. Στο Β' Μέρος θα υπάρξει αναφορά για τις εξοπλιστικές τάσεις των δύο χωρών και τις συνέπειες που αυτές είχαν στα Ίμια, εννέα έτη αργότερα. Και στο Γ΄ Μέρος θα ακολουθήσει μελέτη του 1979 για μία πιθανή επίθεση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ελλάδα και την Τουρκία.

>ισορροπία δυνάμεων στη Θράκη

"Οι τουρκικές δυνάμεις στη Θράκη υπερτερούν των ελληνικών σχεδόν δύο προς ένα (2:1). Η Τουρκία έχει επίσης λίγο μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης και πυροβολικό από την Ελλάδα. Αυτά τα πλεονεκτήματα σε προσωπικό και εξοπλισμό, παρόλα αυτά, αντισταθμίζονται από το έδαφος στην ελληνική Θράκη, που ευνοεί τις αμυντικές επιχειρήσεις, και την ύπαρξη από την Ελλάδα περισσότερο σύγχρονων Α/Κ πυροβόλων ικανών να βάλλουν βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά εκτεταμένης εμβέλειας. Για να καταστεί επιτυχής επιθετική επιχείρηση κατά της Δυτ. Θράκης, οι τουρκικές δυνάμεις απαιτούν περισσότερο εκσυγχρονισμό, ενισχύση, και μία αναβάθμιση της ικανότητας εφοδιασμού να υποστηρίξουν επιχειρήσεις πέρα από την εσωτερική γραμμή επικοινωνιών".

>ισορροπία δυνάμεων στις Νήσους

"Τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου πρόκειται να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν το ένα το άλλο ή να οργανώσουν δυνάμεις που θα ενισχύσουν ή ανακαταλάβουν μικρότερα νησιά. Πιστεύουμε, αν βρίσκονται υπό επίθεση, ο ανεφοδιασμός και η ενίσχυση θα είναι δύσκολος, εξαιτίας της περιορισμένης ικανότητας σε μεταφορικά ελικοπτέρα / μεταγωγικά πλοία. Αν τα αεροδρόμια καταστραφούν, ενισχύσεις στα νησιά θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσω της θάλασσας. 

Η τουρκική 4η Στρατιά βρίσκεται αναπτυγμένη σε άξονα Βορρά-Νότου της ακτής του Αιγαίου. Είναι κυρίως εκπαιδευτικός σχηματισμός με μειωμένες μάχιμες μονάδες που θα πρέπει να ενισχυθούν σε βαρύ εξοπλισμό και προσωπικό πριν πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον μεγάλου νησιού του Αιγαίου. Παρά τη μεγάλη προετοιμασία που θα ήταν αναγκαία για τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων, οι διαθέσιμες δυνάμεις υποστήριξης θα ήταν επαρκείς.

Τα περισσότερα από τα σκάφη αποβάσεων του Τουρκικού Ναυτικού βρίσκονται στη Σμύρνη, όπως επίσης τα αρχηγεία της 4ης Στρατιάς και της Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων. Ένα Σύνταγμα Πεζοναυτών είναι στην Φώκαια. Τέσσερα αεροδρόμια βρίσκονται στην περιοχή της Σμύρνης. Προστατεύονται από σύγχρονα συστήματα Rapier".

>ισορροπία δυνάμεων στην Αεροπορία

"Η ανάπτυξη της Ελληνικής Αεροπορίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 είναι καταλυτική στο να επιτρέπει στην Ελλάδα τη δημιουργία σκληρής ισορροπίας πολεμικής δύναμης με την Τουρκία στο Αιγαίο. Η απόκτηση αμερικανικών και γαλλικών αεροσκαφών και η ανάπτυξη αποτελεσματικής ικανότητας υποστήριξης έχουν προσφέρει στην Ελληνική Αεροπορία επίπεδο διαθεσιμότητας των αεροσκαφών που αντισταθμίζει την αριθμητική υπεροχή της Τουρκικής Αεροπορίας, που έχει παραδοσιακά χαμηλό επίπεδο διαθεσιμότητας. Επιπλέον, οι χειριστές της Ελληνικής Αεροπορίας θεωρούνται γενικά υπέρτεροι εκείνων της Τουρκικής Αεροπορίας, παρόλο που αυτή ποιοτική διαφορά επηρεάζεται από την έλλειψη συμμετοχής σε νατοϊκές ασκήσεις.

...Η Ελληνική Αεροπορία έχει επιδείξει την ικανότητα να αντιδρά γρήγορα σε συναγερμούς και να αναπτύσσει τις μοίρες της σε προκεχωρημένες περιοχές σε ώρες. Πιστεύουμε οι μοίρες μαχητικών της είναι περισσότερο προετοιμασμένες για εναέρια μάχη από τις αντίστοιχες τουρκικές... Οι περισσότερες σημαντικές υποδομές στις διοικήσεις νησιών θα ήταν πολύ ευπαθείς σε τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις σε χαμηλό ύψος".

>ισορροπία δυνάμεων στη θάλασσα

"Οι περισσότερες μονάδες επιφάνειας του Ελληνικού και Τουρκικού Ναυτικού είναι αμερικανικά αντιτορπιλικά και αντιτορπιλικά συνοδείας εποχής Β'ΠΠ. Παρόλο εκσυγχρονισμένα σε ποικίλο βαθμό, παραμένουν εκτεθειμένα στις σύγχρονες αεροπορικές επιθέσεις, επιθέσεις επιφάνειας και επιθέσεις υποβρυχίων και θα έχουν λίγη χρησιμότητα σε μια σύγκρουση στο Αιγαίο. Συγκριτικά, πιστεύουμε το Τουρκικό Ναυτικό, λόγω του προγράμματος εκσυγχρονισμού, τώρα απολαμβάνει ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στο Ελληνικό Ναυτικό, και πως το πλεονέκτημα αυτό θα ήταν φανερό, όμως όχι αποφασιστικό, σε μία σύρραξη στο Αιγαίο.

…Σε έναν πόλεμο στο Αιγαίο, το Ελληνικό Ναυτικό πιθανώς θα απολάμβανε ένα μικρό αρχικό πλεονέκτημα εξαιτίας της εγγύτητάς του στις πιθανές εμπόλεμες περιοχές και της εξοικείωσής του σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Αντίθετα, το Τουρκικό Ναυτικό, που είναι αναπτυγμένο πρωταρχικά στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, θα βρισκόταν αρχικά πιο μακρυά από την περιοχή των εχθροπραξιών. Η κακή ανάπτυξη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων θα υπήρχε στην έναρξη των εχθροπραξιών, αλλά θα μπορούσε γρήγορα να μεταβληθεί. Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, δεν είναι βέβαιο ό, τι κάποιο ναυτικό θα μπορούσε να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου πέρα από την ακτογραμμή τους, όμως ούτε κάποιο θα μπορούσε να απομονώσει περιοχές του Αιγαίου στο άλλο. Ενώ το Ελληνικό Ναυτικό θα είχε καλή πρόσβαση σε ηπειρωτικές υποδομές υποστήριξης και περιοχές συγκέντρωσης, είναι πιθανό οι υποδομές στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου δεν θα ήταν διαθέσιμες στο Ελληνικό Ναυτικό αν η Τουρκική Αεροπορία ήταν ικανή να δημιουργήσει περιοδικά αεροπορική υπεροχή πάνω από τα νησιά. Σήμερα, η μόνη σημαντική τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή με ικανότητα να υποστηρίξει μεγαλύτερα πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια στο Αιγαίο είναι η Σμύρνη. Η περιορισμένη είσοδος στη Σμύρνη θα προσέδιδε στα μαχητικά της Ελληνικής Αεροπορίας και τις πυραυλάκατους και τα υποβρύχια του Ελληνικού Ναυτικού σημαντικές δυνατότητες απαγόρευσης".

Σχόλια