Παραγγέλθηκαν τα "Νατοϊκά" PGM - Έναρξη Παραδόσεων Προσεχώς

Η ΠΑ θα αυξήσει προσεχώς τις ποσότητες JDAM και Enhanced Paveway που διατηρεί - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 η NATO Support & Procurement Agency (NSPA) υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ γύρω από την απόκτηση συλλογών PGM για λογαριασμό του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας. 

Οι οκτώ χώρες αποτελούν μέλη του πολυεθνικού προγράμματος απόκτησης και διαχείρισης όπλων κατά επίγειων στόχων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Ουαλίας (Σεπτέμβριος 2014), υπό την καθοδήγηση της Δανίας. Ιδρυτικά μέλη ήταν η Δανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Τσεχία. Το 2015 εντάχθηκαν το Βέλγιο και η Ολλανδία, ενώ το νεότερο μέλος είναι η Πολωνία. Οι Πολωνοί εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία μόλις πριν δύο μήνες και δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Έως τον ΕΜΖ των F-16, προβάδισμα στην αξιοποίηση των JDAM έχουν τα μαχητικά του PX IV - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΑ
Στις 11 Φεβρουαρίου 2016, υπενθυμίζεται, τα οκτώ κράτη-μέλη υπέγραψαν MoU ενώ προηγουμένως είχε σταλεί LoR στις ΗΠΑ. Στις 11 Αυγούστου 2016 ακολούθησε ανακοίνωση της DSCA για τη δυνητική πώληση στις οκτώ χώρες συλλογών για αεροπορικές βόμβες GBU-12, GBU-31, GBU-38, GBU-48 και GBU-49 αντί πιθανού κόστους $231 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση της DSCA, την κατανομή των υπό προμήθεια συλλογών θα πραγματοποιήσει η NSPA. [Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη ειδοποίηση δείτε εδώ].

Η προμήθεια των συλλογών, αν και παραμένει ακόμη άγνωστη η ποσότητα κάθε εθνικής παραγγελίας άρα και της ελληνικής, σε συνδυασμό με την αίτηση μεταβίβασης 20 ατρακτιδίων στοχοποίησης LANTIRN από τα αμερικανικά πλεονάσματα, αναμένεται να βελτιώσει τις ικανότητες κρούσης της ΠΑ. Τα δύο αυτά προγράμματα άλλωστε αποτελούν τους βασικότερους βραχυπρόθεσμους στόχους της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τις αναγκαίες υποστηρίξεις αεροσκαφών και όπλων. Τονίζεται, η Ελλάδα είχε προμηθευτεί παρόμοια υλικά τη χρονική περιόδο 2006 - 2008. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν τους προσεχείς μήνες. Η προμήθεια θα ολοκληρωθεί το 2019.

Σχόλια