"Αλεξάνδρεια 2016" & "Μέδουσα 2016"

Το υποβρύχιο "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" και η φρεγάτα "Damiyat" - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ
Του fox2

Από τις 9 έως τις 15 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και του Αιγυπτιακού Ναυτικού η άσκηση "Αλεξάνδρεια 2016". Η άσκηση έγινε στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή προσβάσεως του λιμένα Αλεξάνδρειας, αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΓΕΝ.

Η φρεγάτα "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ" και η ΤΠΚ "F.Zekry" - (c) Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις
Στην άσκηση πήρε μέρος η φρεγάτα τύπου S "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ", το οργανικό της ελικόπτερο AB-212ASW, και ένα υποβρύχιο. Το τελευταίο ήταν το υποβρύχιο Type 209/1200 "ΠΟΣΕΙΔΩΝ". Την ελληνική συμμετοχή έκλεισε μία ομάδα ανορθοδόξου πολέμου. Από το Αιγυπτιακό Ναυτικό συμμετείχαν η φρεγάτα τύπου Knox "Damiyat", το ελικόπτερό της SH-2G(E), το πλοίο γενικής υποστήριξης Type 701E "Shalatein", δύο πυραυλάκατοι εκ των οποίων μία ήταν επιβεβαιωμένα η του προηγμένου τύπου Ambassador III "F. Zekry", ένα ναρκοθηρευτικό τύπου Osprey, μία ομάδα ειδικών δυνάμεων και μαχητικά αεροσκάφη. 

Πανοραμική φωτογραφία των σκαφών. Διακρίνονται ΤΠΚ Ambassador III και Ν/Θ Osprey - (c) Γραφείο Τύπου ΓΕΝ
Το "ΠΟΣΕΙΔΩΝ", πρώτο υποβρύχιο της ομώνυμης κλάσης, καθελκύστηκε στις 21/3/1978 στο Κίελο της Γερμανίας και εντάχθηκε στον Στόλο ακριβώς ένα έτος μετά. Το υποβρύχιο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 17/5/1979. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με οκτώ τορπιλοσωλήνες. Έχει 35μελές πλήρωμα και αυτάρκεια εφοδίων έως 50 ημέρες. 

Το αιγυπτιακό πλοίο γενικής υποστήριξης "Shalatein" και η ελληνική φρεγάτα - (c) Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις
Αξιοσημείωτο στοιχείο: Η παρουσία του "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" στην "Αλεξάνδρεια 2016" ήταν η τρίτη υποβρυχίου Type 209 του ΠΝ στην Ανατ. Μεσόγειο τον τελευταίο μήνα. Μεταξύ αυτών, το υποβρύχιο "ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ" πήρε μέρος το προηγούμενο διάστημα  στη διεθνή άσκηση "Noble Dina 2016".

Η φρεγάτα "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ" στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας - via Twitter
Στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνονταν η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, διαδικασίες αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, ναυτικής επιτήρησης, αντιμετώπισης ναρκών, καθώς και συνεκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων. Σε όλες τις φάσεις της άσκησης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική αποστολή.

Στην άσκηση συμμετείχαν ομάδες ανορθοδόξου πολέμου των δύο χωρών. (c) Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις
Παράλληλα, το διήμερο 11 και 12 Μαΐου 2016 έγινε στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Κρήτης η αεροναυπηγική άσκηση "Μέδουσα 2016", με τη συμμετοχή μονάδων του ΠΝ, της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. Τα βασικά αντικείμενα αφορούσαν τεχνικές ασκήσεις και ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας. Για την άσκηση, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη υπάρξει διαθέσιμο κάποιο υλικό.

Σχόλια