Εν Συντομία | Ειδήσεις (16)

21/10/2015 - 21/11/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Έναρξη εκσυγχρονισμού P-3Β - Δυνατότητα λήψης δεδομένων από το Tandem X
 
Με την καταβολή της πρώτης δόσης ξεκινά τυπικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B - (c) ΓΕΝ
>Σημαντική έλλειψη κονδυλίων ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΣ, αποκάλυψε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Α/ΓΕΣ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο ΕΣ έχει εξασφαλίσει 210 από τα συνολικά 600 εκατ. Ευρώ για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του για το επόμενο έτος.
>Ξεκίνησε η χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B με την αποδέσμευση της προκαταβολής, τονίζει το περιοδικό "Πτήση και Διάστημα".
>Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παραπολιτικά", γαλλικές εταιρίες ενδιαφέρονται για τη νέα φρεγάτα και την αναβάθμιση των Mirage 2000EGM/BGM.
>Σε υπηρεσία βρίσκονται τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης BMP-1 / ZU-23, υπογραμμίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά". Στο κείμενο αναφέρεται ό, τι οι τελικές απαιτήσεις αφορούν 70 εώς 100 τέτοια οχήματα.
>Μέλος του νατοϊκού κέντρου κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Ελλάδα. 
Η λήψη δεδομένων από το Tandem X μόνο θετικό αντίκτυπο θα είχε για τις ΕΕΔ - (c) Airbus Defence & Space
>Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το Δεκέμβριο.
>Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος. 
- - - - - - - - - -
Εορτή ΠΑ
Μαχητικό Μirage 2000 της 332Μ με επετειακό διάκοσμο - (c) hellenicspotters.blogspot.com
Μεταξύ 5 και 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή των Προστάτη Αρχαγγέλου της Πολεμικής Αεροπορίας. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στο ιστολόγιο "hellenicspotters.blogspot.gr".
- - - - - - - - - -
ΚΥΠΡΟΣ
Σχέδιο ενίσχυσης των πλωτών μέσων


>Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας σε επίσκεψή του στην Αμερικανίδα πρεσβευτή στην Λευκωσία.
>Στην προμήθεια ενός (αντί δύο) περιπολικού σκάφους από το Ισραήλ και τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση άλλων τριών προσανατολίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Σημερινή".  
>Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις απόκτησης δύο πλωτών μέσων ανοικτής θαλάσσης από τις ΗΠΑ, γράφει η κυπριακή εφημερίδα "Η Καθημερινή". Τα δύο σκάφη θα είναι διπλής χρήσης, νέας κατασκευής, και θα ενταχθούν στο δυναμικό της Λιμενικής Αστυνομίας.
>Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού. 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τέλος το HQ-9 - Παραμένει το ενδιαφέρον για O.H. Perry - Αγορά 1.000 JDAM

>Κατά την TUMOSAN είναι εφικτή η έναρξη παραγωγής του εγχώριου κινητήρα για το άρμα μάχης ALTAY το 2020.
>Η ASELSAN αναπτύσσει ναυτικές εκδόσεις του Korkut 20mm και 35mm για τον εξοπλισμό πλοίων.
>Η Τουρκική Κυβέρνηση ακύρωσε το πρόγραμμα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας που είχε προϋπολογισμό 3,4 δις $. Η Τουρκία είχε αρχικά επιλέξει και διαπραγματευόταν την υπογραφή σύμβασης του κινεζικού HQ-9. Πλέον θεωρείται πιθανή η έναρξη ανάπτυξης και παραγωγής ενός εγχωρίου συστήματος που θα καλύπτει τις απαιτήσεις. 
Με τις 100 GBU-54 εισάγεται η LJDAM στο τουρκικό οπλοστάσιο - (c) Σώμα Πεζοναυτών
>Η πρώτη πτήση του SOM-J θα μπορούσε να γίνει το 2016, επισημαίνει η Roketsan, ώστε η πιστοποίησή του να γίνει στο F-35 Block 4.2.
>Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου 2015 την πώληση στην Τουρκία συνολικά 1.000 συλλογών JDAM αντί 70 εκατ. $. Η παραγγελία περιλαμβάνει 400 GBU-31(V)1, 200 GBU-31(V)3, 300 GBU-38, 100 GBU-54 LJDAM και 200 διατρητικές βόμβες BLU-109
>Συνεχίζονται οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Τουρκικό Ναυτικό επιθυμεί την προμήθεια μικρού αριθμού μαχητικών F-35B.
>Η Τουρκία συμφώνησε επίσημα τη μεταβίβαση 34 εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-37 στο Πακιστάν.
>Στην ΑΒ Incirlik έχουν μετασταθμεύσει έξι μαχητικά F-15C, έξι F-15E και 12 αεροσκάφη ΕΑΥ A-10 της Αμερικανικής Αεροπορίας.
>Σύμφωνα με αναφορά στο Διαδίκτυο, το Τουρκικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του συστήματος CIWS Sea Zenith με το Phalanx μέχρι το 2020. 
>Εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον του Τουρκικού Ναυτικού για την απόκτηση δύο φρεγατών O.H. Perry από το Αμερικανικό Ναυτικό και τρίτης ως πηγής ανταλλακτικών.
>Τουρκική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής του ρουμανικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 και συζήτησε θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής. 
>Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το Δεκέμβριο.
>Μέλος του νατοϊκού κέντρου κυβερνοπολέμου έγινε στις 3 Νοεμβρίου η Τουρκία. 
>Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος. 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Προχωρά η προμήθεια των κροατικών OH-58D - Επανεξοπλίζεται η Σερβία;


>Η Σερβία συζητά την προμήθεια σειράς οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται φορτηγά Kamaz για το Α/Κ πυροβόλο Nora και το πυροβόλο 242 των 30mm για τον εξοπλισμό του τεθωρακισμένου οχήματος Lazar. Παράλληλα, φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και επιθετικών ελικοπτέρων. Τέλος, το Βελγράδι επιθυμεί την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων. 
>Η Σερβία προτίθεται να συμμετέχει στο σχηματισμό μάχης HELBROC.
Η Κροατία επέλεξε OH-58D με έτος παραγωγής μεταξύ 2010-2012 - (c) Υπουργείο Άμυνας Κροατίας
>Πενταμελής κροατική αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη μεταξύ 9 και 14 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ώστε να επιλέξει 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D από δεξαμενή ελικοπτέρων του στόλου. Μεταξύ αυτών, στα οποία είχαν πρόσβαση οι Κροάτες, βρίσκονται 40 OH-58 με έτος παραγωγής μεταξύ 2010 και 2014. Τα 16 OH-58D που επιλέχθηκαν κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2012, ενώ έχουν στο παθητικό τους από 100 έως 600 ώρες πτήσης. Δεκατέσσερα από αυτά βρίσκονται ακόμη σε ενεργή χρήση από τον Αμερικανικό Στρατό.
>Η Σουηδία ανταποκρίθηκε στο RFI της Κροατίας για νέο μαχητικό προσφέροντας προσφέροντας στις 23 Οκτωβρίου μεταξύ οκτώ και 12 μαχητικών JAS-39C/D Gripen.
>Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας για το 2016 περιλαμβάνεται δαπάνη 80 εκατ. Λέβα για περιπολικά σκάφη.
>Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της Βουλγαρίας είναι εφικτή η μερική χρηματοδότηση προμήθειας μόνο έξι μαχητικών από κονδύλι του νέου προϋπολογισμού. Στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης η μερική χρηματοδότηση νέων κύριων μονάδων επιφανείας για το ναυτικό.
>Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος συντήρησης ανά κινητήρα RD-33 που ανέλαβε να εκτελέσει για λογαριασμό της Βουλγαρικής Αεροπορίας η Πολωνία ανέρχεται σε 1,13 εκατ. $. Συνολικά θα συντηρηθούν έξι κινητήρες, ενώ θα δοθούν προσωρινά δύο από το οπλοστάσιο της Πολωνικής Αεροπορίας.
>Η Γερμανία πρόκειται να μοιραστεί με 35 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Tandem X. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το Δεκέμβριο.
>Μέχρι το τέλος του έτους τα 28 μέλη-κράτη του ΝΑΤΟ θα έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του επόμενου 15ετούς συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. αφορούν το επίγειο σκέλος. 

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Παγιώνεται η ρωσική επέμβαση - Νέες παραγγελίες για Αίγυπτο και Ισραήλ

Πέντε στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 πήραν μέρος στις επιδρομές της 17/11 - via Wikipedia
>Το εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος της ρωσικής επέμβασης στη Συρία ανέρχεται σε έως 4 εκατ. $.
>Η Ρωσία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, φέρεται να έχει μετακινήσει ειδικές δυνάμεις από την Ουκρανία στη Συρία. Επίσης, θεωρείται πιθανή η παρουσία του S-400 στην αεροπορική βάση που φιλοξενείται το ρωσικό αεροπορικό εκστρατευτικό σώμα.
>Στις 17 Νοεμβρίου 25 στρατηγικά βομβαρδιστικά (14 Tu-22M3, 6 Tu-95MS και 5 Tu-160) εξαπέλυσαν για πρώτη φορά βομβαρδισμούς κατά ισλαμιστικών στόχων στη Συρία.
>Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ιρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις με ΜΕΑ "καμικάζι" κατά ισλαμιστικών στόχων στη Βόρεια Συρία. Τα ΜΕΑ είναι φορτωμένα με εκρηκτικά καταστρεπτικότητας παρόμοιας με βλήματος όλμου των 81mm.
>Σε βίντεο διαπιστώθηκε η χρήση συστημάτων TOS-1 από το Συριακό Στρατό.
>Η νέα κυβέρνηση του Καναδά επιθυμεί να τερματίσει τη δράση της Καναδικής Αεροπορίας κατά της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
>Η Βρετανική Αεροπορία είναι σε θέση να πλήξει άμεσα στόχους στη Συρία, εφόσον η Βρετανική Κυβέρνηση δώσει το "πράσινο φως". 
>Το Βέλγιο εξετάζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Μ. Ανατολή κατά της ISIS, ενώ η Ολλανδία σκέπτεται την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία.
>Το Κατάρ ισχυρίζεται ό, τι θα μπορούσε να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία.
>Στις 19 Οκτωβρίου κατέπεσε έπειτα από μηχανική βλάβη ΜΕΑ MQ-9 Reaper της Αμερικανικής Αεροπορίας σε περιοχή της ΝΑ Τουρκίας.
>Αμερικανοί πιλότοι μαρτυρούν ό, τι 3 στις 4 φορές που ζητούν έγκριση να πλήξουν στόχους της ISIS δεν την παίρνουν λόγω πιθανότητας πρόκλησης απωλειών αμάχων. 
>Το Ισραήλ εκτιμά ό, τι το 90% του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων της Συρίας έχει απολεστεί.
>Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται την αύξηση της ποσότητας των υπό παράδοση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 με την απόκτηση έως ακόμη Ka-52K για τον εξοπλισμό των δύο LHD Mistral. Σε μία τέτοια περίπτωση, η σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2016. Η παράδοση των 50 Ka-52 θα γίνει μεταξύ 2016 και 2018.
Η παράδοση συστημάτων σχετικών με τα MiG-35 μαρτυρά την ύπαρξη συμφωνίας Ρωσίας - Αιγύπτου - (c) RSK MiG
>Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε στις 29 Οκτωβρίου 2015 τα τελευταία τέσσερα μαχητικά F-16C/D Block 52 από τις ΗΠΑ.
>Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης στην Αίγυπτο αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M2 και S-300VM.
>Η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει στην Αιγυπτιακή Αεροπορία 40 ατρακτίδια στοχοποίησης που θα εξοπλίσουν μαχητικά MiG-35. Οι παραδώσεις θα ξεκινήσουν το 2016.
>Η Boeing θεωρεί πιθανή την πώληση επιπλέον επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 στην Αίγυπτο. 
>Όπως επικαλείται η Wall Street Journal, ισραηλινό μαχητικό είχε πραγματοποιήσει πτήση πάνω από το Ιράν. Σε μία ενδεχόμενη επιδρομή θα γινόταν χρήση ειδικών δυνάμεων για την καταστροφή πυρηνικής υποδομής. Η επιδρομή θα λάμβανε χώρα τη νύκτα. Για την υλοποίησή της είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ η απόκτηση όπλων, όπως το V-22, και ενδιαφέρον για την MOAB.
>Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ παράγει το πρωτότυπο τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 8x8 που πρόκειται να συμμετέχει στην αντικατάσταση των M113. Το όχημα, που φέρει το όνομα Eitan, θα έχει το μισό βάρος του Nammer. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας Carmel επιχειρείται να βρεθεί το επόμενο άρμα μάχης του Ισραηλινού Στρατού. Το νέο άρμα δεν θα αντικαταστήσει το Merkava Mk4 και θα έχει βάρος 32 τόνων.
Τα Merkava Mk2 πρόκειται να μετατραπούν σε Βαρέα ΤΟΜΠ - via Wikipedia
>Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να τροποποιήσει ποσότητα αποσυρθέντων Merkava Mk2 σε βαρέα ΤΟΜΠ.
>Το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλουτίσει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot με νέο ραντάρ για την καλύτερη εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων ΜΕΑ.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία θέλει την προμήθεια μίας νέας μοίρας μαχητικών F-15 (πιθανότατα Silent Eagle) στο πλαίσιο της ετήσιας αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες φαίνεται επιπλέον πως έχουν εγκρίνει την αποδέσμευση μεταφορικών αεροσκαφών V-22.
>Στην πλέον πρόσφατη σύμβαση του Αμερικανικού Πενταγώνου με τη Lockheed Martin για την παραγωγή 55 μαχητικών F-35 περιλαμβάνονται επτά αεροσκάφη για το Ισραήλ.
>Σύμφωνα με το Popular Mechanics, το Ισραήλ έχει δώσει άδεια για την πώληση στο εξωτερικό του συστήματος MEA-καμικάζι Hero 30. Το Hero 30 έχει βάρος 7lb και πολεμική κεφαλή 1lb. Το σύστημα έχει αυτονομία 30 λεπτών.
>Τα συστήματα ΜΕΑ Hermes 900 της Ισραηλινής Αεροπορίας βρίσκονται πια σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία έπληξε στόχους στη Συρία σχετικούς με τη Χεσμπολά στις 30 Οκτωβρίου. Η επιδρομή αποτέλεσε την πρώτη ύστερα από την ανάπτυξη ρωσικών αεροσκαφών στη Συρία. Μεταξύ των στόχων, όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι οι οποίοι ήταν να παραδοθούν στη λιβανική οργάνωση.
>Στις 23 Οκτωβρίου έφθασε στο Λίβανο το δεύτερο μέρος της κυπριακής βοήθειας για τον εξοπλισμό του Λιβανικού Στρατού.
>Στις 31 Οκτωβρίου ανατέθηκε στη Sierra Nevada έργο αξίας 172 εκατ. $ για την κατασκευή έξι ελικοφόρων αεροσκαφών Super Tucano για λογαριασμό της Λιβανικής Αεροπορίας.

Σχόλια