Σκιαγραφώντας τις Ρωσικές Επιχειρήσεις στη Συρία

Γράφει ο defencegreece
Αναδημοσίευση από defencegreece.wordpress.com


1027897084
H άφιξη 6 ρωσικών μαχητικών Su-34 Fullback με ικανότητα ναυτικής κρούσης και αυξημένες δυνατότητες στον εναέριο αγώνα δείχνει ότι οι Ρωσικές Δυνάμεις φθάσαν στη Συρία για παν ενδεχόμενο.

Οι Εξελίξεις στο Συριακό μέτωπο τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσική Κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για ενεργό συμμετοχή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο της Συρίας. Για τις ανάγκες των επιχειρήσεων μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 50 αεροπορικά μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) καθώς και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί γύρω από την στρατιωτική βάση της Λαττάκειας. Μαζί με τα εναέρια μέσα η ναυτική βάση της Ταρτούς έχει ενισχυθεί με 500 ακόμη Ρώσους Πεζοναύτες οι οποίοι έχουν ως κύρια αποστολή να στήσουν μια περιμετρική άμυνα γύρω από αυτές τις στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων. Σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων βρίσκονται οι θέσεις μαχητών του FSA καθώς και πυρήνων της πιο ελίτ στρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης Al-Nusra.

To Ρωσικό τάγμα πεζοναυτών που έχει αναπτυχθεί έχει σκοπό να απωθήσει πλήρως κάθε προσπάθεια διενέργειας αντεπιθέσεων ή βομβιστικών επιθέσεων κατά ρωσικών στόχων. Παράλληλα η Ρωσική Αεροπορία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της ISIS , 2 μόλις μέρες μετά την συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ. Στην Σύνοδο αυτή ζητήθηκε από την Ρωσική πλευρά να συμμετάσχει και αυτή στις επιδρομές της Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Φαίνεται πως προτιμήθηκε η μοναχική διενέργεια ανεξάρτητων επιχειρήσεων κύριως μέσω αεροπορικών προσβολών με πληροφορίες που συλλέγουν στο Συριακό Έδαφος μέλη των ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας, οι γνωστοί μας Spetsnatz.


Παρόλο που οι αεροπορικές επιδρομές είχαν σαν πρώτο στόχο την Ισλαμιστική Οργάνωση ISIS, η έκτασή τους ήταν τέτοια που αριθμητικά επικεντρώθηκαν κατά των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), καθώς και του μετώπου Al-Nusra μιας ελίτ ομάδας μαχητών (πρώην παρακλάδι της Al-Qaeda) που είναι φημισμένοι για την υψηλή τους εκπαίδευση και τον όρκο σιωπής που έχουν πάρει όταν βρίσκονται σε άτομα εκτός της Al-Nusra. Τα πλήγματα ήταν κυρίως κατά στόχων στρατηγικής σημασίας όπως εγκαταστάσεις συναρμολόγησης ρουκετών, κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών, όρχοι γεμάτοι με στρατιωτικά οχήματα καθώς και κέντρα εκπαίδευσης νέων ανταρτών. Ειδικά οι τελευταίοι στόχοι είχαν και ενα στοιχείο ψυχολογικού πολέμου καθώς αν και δεν ήταν απαραίτητο χρησιμοποιήθηκαν ευρέως βόμβες διασποράς για την αποδεκάτιση δεκάδων ανεκπαίδευτων νεοσυλλέκτων.


Συγκεκριμένα τις τελευταίες ώρες επλήγησαν οι εξής στόχοι:

-κέντρο νεοσυλλέκτων της ΙSIS στην πόλη al-Tabqa στην περιοχή Raqqa

-κέντρο παρασκευής πυρομαχικών στην περιοχή Idlib

-8 στρατηγικής θέσεως εγκαταστάσεις στις πόλεις  Jisr ash και Shugur στις οποίες καταστράφησαν 4 κέντρα διοίκησης.

-Ένα ακόμη κέντρο διοίκησης της ISIS στην επαρχία της Λαττάκειας με τους αντικαθεστωτικούς του FSA να διαμαρτύρονται ότι στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν ισλαμιστές αντάρτες και ότι έχουν οι ίδιοι τον πλήρη έλεγχο.


_85881226_russian_airstrikes_syria_624_v8
Σκιαγράφημα των τελευταίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.Με πράσινο χρώμα φαίνονται περιοχές που ελέγχει ο FSA, με κοκκινο αυτές που ελέγχει ο καθεστώς Άσσαντ μαζί με την Χεζπολάχ στα νότια, ενώ με απαλό γήινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές που ελέγχει η ISIS, στην Βόρεια και κεντρική Συρία


Είναι από τις λίγες φορές που ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου στηρίζει ευθέως και πλήρως τον Σύριο Πρόεδρο Άσσαντ λέγοντας:  «Ο σκοπός των επιχειρήσεών μας είναι η παροχή υποστήριξης στην επίθεση του συριακού στρατού στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων και δυνάμεων».


Φαίνεται έτσι επίσης ότι τόσο ο FSA καθώς και υπόλοιπες ένοπλες ομάδες όπως οι καθοδηγούμενοι από την Άγκυρα Τουρκμάνοι τίθενται στο στόχαστρο μιας πρώην υπερδύναμης…


Το πρωί του Σαββάτου η Ρωσική Αεροπορία συγκέντρωσε τις προσπάθειές της κατά του «στρατού της Κατάκτησης» Jaysh Al-Fateh (παρακλάδι του ISIS) στις πόλεις Mardeij, Ma’arat Al-Nu’man, Jisr Al-Shughour, Sarmeen και στην πόλη Saraqib όπου κατέστρεψαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Συνολικά εκείνη την ημέρα διεξήχθησαν 16 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στην περιοχή Idlib.

Παρακάτω παρατίθεται ένα από τα πρώτα βίντεο που αποδέσμευσε η Ρωσική Αεροπορία. Παρατηρήστε την χρήση βομβών διασποράς και την σχετικά μεγάλη ανακρίβειά τους. Η διασπορά όμως των βομβίδων σώζει την κατάσταση και εξαλείφει τους στόχους κοντά στην πόλη Χομς.





Κατά τις επιδρομές χρησιμοποιήθηκαν επίσης κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ KH-29L καθώς και βόμβες με  καθοδήγηση TV όπως οι KAB-500OD. Οι τελευταίες χρησιμοποιούνται ευρέως από μαχητικά αεροσκάφη Su-34 και από ύψος άφεσης 5000 ποδών.




Ρωσικό Οπλοστάσιο


Οι Ρώσοι προ της έναρξης των επιχειρήσεων κατέβαζαν στη Συρία τόννους πυρομαχικών και βομβών τόσο μέσω της εναερίου οδού μέσα από μεταγωγικά αεροσκάφη IL-76 και An-124 όσο και μεσω αρματαγωγών LST που φορτωμένα κυρίως με τεθωρακισμένα οχήματα και διερχόμενα από την Μαύρη Θάλασσα ανεφοδίαζαν με νέο υλικό τις Ρωσικές Δυνάμεις στην Ναυτική Βάση της Ταρτούς. Συνολικά στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας που έχει καταστεί πλέον το κέντρο των επιχειρήσεων έχουν αναπτυχθεί:

  • -12 μαχητικά αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS) Su-25 Forgfoot. Τα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται κυρίως λόγω της αντοχής τους σε πλήγματα από φορητά όπλα και αντιαεροπορικά MANPADS και σε κοντινές περιοχές ιδιαίτερα στην πόλη Jisr Al- Sughour. Έχει γίνει χρήση ακόμη και των πυροβόλων  GSh-30-2 30mm cannon που διαθέτουν (!)

  • -15 Επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 μαζί με μερικά μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των ελικοπτέρων που επιχειρούν από την Λαττάκεια, μέρα με την ημέρα όμως το νούμερο αυτό μεγαλώνει. Εικάζεται όμως πως μια μιξη 15 ελικοπτέρων βρίσκεται σε Συριακό Έδαφος.

  • -12 βομβαρδιστικά  μακράς εμβέλειας  Su-24. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι κατάλληλα για προσβολές σε μεγάλο βάθος και έχουν μεγάλη μεταφορική ικανότητα. Είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με όργανα ναυτιλίας για πτήση σε χαμηλό ύψος. Παρόλο που μπορεί να μεταφέρει έως και 17000 lb οπλικό φορτίο, το τυπικό του προφίλ αποστολής αφορά πτήσεις με προσέγγιση σε χαμηλό ύψος lo-lo-lo , με ακτίνα δράσης τα 400 μίλια και οπλικό φορτίο 6500 Lb που περιλαμβάνει  βόμβες λέιζερ KH-25ML, ΚΗ-29L, KAB-500L καθώς και αντιπλοικούς πυραύλους ΚΗ-31 καθώς και πυραύλους αντι-ραντάρ KH-58. Επίσης 2 μαχητικά είναι της έκδοσης Su-24 MP ELINT για ηλεκτρονική αναγνώριση των η/μ υπογραφών ραντάρ.

  • -6 μαχητικά αεροσκάφη Su-34 μακράς εμβέλειας πολλαπλών ρόλων με έμφαση τις αποστολές κρούσης. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται ο αντικαταστάτης των Su-24 και καλείται να αναλάβει τις ίδιες αποστολές. Μεταφέρει έως 26500 lb ως εξωτερικό φορτίο. Ένα χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να μεταφέρει την ανεπιβαίωτη αερομεταφερόμενη έκδοση του αντιπλοικού υπερηχητικού πυραύλου P-800 Oniks (SS-N-26 Strobile) με εμβέλεια τα 300 km και ταχύτητα 2.2-3 Mach. Μεταφέρει επίσης τις πολύ ιδιαίτερες βόμβες κατά κέντρων διοίκησης και σκληρών στόχων  BETAB-500. Όλα τα μαχητικά αεροσκάφη Su-34 είναι εξοπλισμένα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny (ECM/RFS). Το τελευταίο πέρα αναλαμβάνει επίσης την παθητική στοχοποίηση επίγειων ραντάρ πέραν από της προστασίας του αεροσκάφους φορέα από επερχόμενους πυραύλους. Έτσι το αεροσκάφος σε αποστολές SEAD εφοδιασμένο με πυραύλους Kh-31P και το ECM Khibiny , μπορεί πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος και με κλειστό το δικό του ραντάρ να εκτελέσει αποστολές SEAD αθόρυβα. Εικάζεται ότι στο περιστατικό που συνέβη τον Απρίλιο του 2014 με τις πολύ χαμηλές διελεύσεις ενός Su-24 που κατά μερικούς τύφλωσε τα συστήματα αεράμυνας του  USS Donald Cook οφείλεται στο ότι ήταν εξοπλισμένο με το νεότερο σύστημα  ECM Khibiny M.

  • -4 μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM τα οποία αναλαμβάνουν κυρίως την εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής στο έδαφος της Συρίας. Αναμένεται η άφιξη επιπλέον αεροσκαφών για να θεωρηθούν υπολογίσιμη δύναμη. Πρακτικά είναι ένα διπλωματικό εργαλείο και χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση δυτικών αεροσκαφών αποτρέποντας την είσοδό τους στον Συριακό Εναέριο χώρο.

Η Ιρανική εμπλοκή


Iranian soldiers march during the annual military parade on September 22,2010 in Tehran,Iran that mark the beginning of the 1980-1988 war between Iran and Iraq. UPI/Maryam Rahmanian
Ιρανοί στρατιώτες, μέλη της ειδικής μονάδας Quds κατά την διάρκεια παρέλασης στην Τεχεράνη, το 2010.


Στο έδαφος βρίσκονται επίσης γύρω στα 50-70 τεθωρασκιμένα οχήματα BTR-82A μαζί με 15 άρματα μάχης Τ-90 και αδιευκρίνστο αριθμό αυτοκινούμενων πυροβόλων. Συνολικά οι Ρώσοι Πεζοναύτες που έχουν αναπτυχθεί στο λιμάνι της Ταρτούς (εδρα της Ρωσικής Ναυτικής Βάσης) και στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας φθάνουν τα 1000 άτομα. Δεδομένο ότι μόνο στην Λαττάκεια κτίζονται αυτήν την στιγμή εγκαταστάσεις για την στάθμευση πάνω από 1000 στρατιωτών είναι βέβαιο πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Παρόλο που η χερσαία αυτή δύναμη αυτή θεωρείται αρκετά ισχυρή για το Συριακό μέτωπο, σε πρώτη φάση δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί για αμυντικούς σκόπους.


Έτσι το Ιράν ανέλαβε την αποστολή εκατοντάδων επιπρόσθετα μαχητών για να στηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις του Άσσαντ. Την στήριξη τους στους Ρωσικούς Αεροπορικούς Βομβαρισμούς διατύπωσε επισήμως και η Ιρανική Κυβέρνηση:


«H Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία είναι ένα στάδιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή. Ένας αγώνας συγκεκριμένος και εις βάθος κατά της τρομοκρατίας, είναι απαραίτητος«, προσθέτει η εκπρόσωπος Marzieh Afram….


Ήδη στην Συρία βρίσκονται μαχητές της Ιρανικής Ειδικής μονάδας Quds οι οποίοι έχουν αναλάβει χειρουργικά χτυπήματα κατά της ISIS και εκτελούν κρίσιμης σημασίας αποστολές συλλογής πληροφοριών κυρίως στην Κεντρική Συρία. Επίσης ορισμένοι Ιρανοί από τους αποκαλούμενους «Φρουρούς της Επανάστασης», έχουν αναλάβει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό 7000 Σύριων και Λιβανέζων παραστρατιωτικών της Χεζμπολάχ. Αυτή η νέα δύναμη μεγέθους μεραρχίας έχει αναλάβει τον έλεγχο των Νότιων επαρχιών και ανέλαβε την προστασία του Άξονα μεταξύ Ταρτούς και Χομς.


Την δράση των Ιρανικών Δυνάμεων έχει αναλάβει ο Στρατηγός Qasem Soleimani, ο οποίος φέρεται κατά καιρούς να βρίσκεται σε Συριακό Έδαφος. Η τελευταία του όμως αναγνωρισμένη θέση εκτός χώρας ήταν όταν την περίοδο της δεύτερη εβδομάδας του Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 7/8/2015 ταξίδεψε (παρόλο που υπήρχε ταξιδιωτική οδηγία του ΟΗΕ για απαγόρευση εξόδου από το Ιράν) στην Μόσχα για επαφές με Ρώσους ομολόγους του πάνω στο Συριακό ζήτημα. Η κίνηση αυτή του Ιρανού Στρατηγού ήταν αρκετά ριψοκίνυνη καθώς σε περίπτωση που το αεροσκάφος που επέβαινε πετούσε από τον εναέριο χώρο, φιλικά προς της Δύση χώρας, θα κινδύνευε να αναχαιτιστεί και να προβεί σε αναγκαστική προσγείωση, με αποτέλεσμα την σύλληψή του.


Φαίνεται όμως πως αυτή η κίνηση αποδίδει καρπούς. Δύο μήνες μετά η Ρωσική Αρκούδα εμπλέκεται ενεργά στο Συριακό ζήτημα πολεμώντας τον ίδιο εχθρό με τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».


Την δράση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στο Συριακό Έδαφος φέρεται να έχει αναλάβει προσωπικά ο Στρατηγός Qasem Soleimani.


Ρωσικές Παραβιάσεις του Τουρκικού Εναερίου Χώρου


Τόσο το ΣΚ όσο και σήμερα Τρίτη 06/10, Ρωσικά Μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον Τουρκικό Εναέριο χώρο και παρέμειναν εκεί για αρκετά λεπτά. Σύμφωνα με τους Ρώσους αυτό έγινε για να αποφύγουν τις «κακές καιρικές συνθήκες». Σε δύο περιστατικά Τουρκικά Μαχητικά F-16 εγκλωβίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από αεροσκάφη Su-30SM και Mig-29 (δεύτερη περίπτωση). Καθώς επιβεβαιωμένα δεν έχει φθάσει κάποιο ρωσικό μαχητικό Mig-29 στον Συριακό Εναέριο χώρο εικάζεται ότι η Συριακή Αεροπορία ανένηψε από τις στάχτες της και ξεθαρρεύει.


Επιπλέον οι εγκλωβισμοί των τουρκικών μαχητικών και στις δύο περιπτώσεις κράτησαν για 5 συνεχόμενα λεπτά. Αυτό γεννάει ερωτήματα τόσο για το επίπεδο εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων που δεν κατάφεραν να σπάσουν τον εγκλωβισμό όσο και για την την επιθετική διάθεση των Ρώσων πιλότων. Καθώς καμία σοβαρή πολεμική αεροπορία των γειτονικών χωρών δεν θα προχωρούσε σκόπιμα σε κάποια κατάρριψη ή παρενόχληση Ρωσικών αεροσκαφών η κίνηση αυτή δημιουργεί σκέψεις ότι γίνεται εκμετάλλευση από την Ρωσική Διπλωματία για να φανεί το ΝΑΤΟ ανέτοιμο να προστατέψει ένα κράτος μέλος του. Συνολικά η Τουρκική Κυβέρνηση αναφέρει ότι 8 Τουρκικά Μαχητικά F-16 που περιπολούσαν στα σύνορα με την Συρία εγκλωβίστηκαν στα δύο αυτά διαδοχικά περιστατικά.


CENTCOM-close-encounter
Η εικόνα αυτή δείχνει τα άγνωστα ρωσικά ίχνη (με κίτρινο χρώμα) τα οποία πλησίασαν τα αμερικανικά αναγνωριστικά Predator. Την Εικόνα αυτή αποδέσμευσε η Αμερικανική Διοίκηση CENTCOM για να επιβεβαιώσει τις Ρωσικές Παρενοχλήσεις στα Τουρκο-Συριακά σύνορα


Σε ένα ακόμη περιστατικό Αμερικανικά αυτήν την φορά μαχητικά αεροσκάφη F-16 ήλθαν σε απόσταση 20 μιλίων από ισαριθμα αεροσκάφη Su-34. H απογείωση των Αμερικανικών Μαχητικών έγινε αφού προηγουμένως την ίδια μέρα, Αμερικανικά κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1 Predator είχαν αναγνωρίσει άγνωστα ίχνη να πλησιάζουν προς το μέρος τους. Τα άγνωστα ίχνη έφτασαν σε απόσταση μερικών μιλίων.


Αυτό είχε σαν συνέπεια να απογειωθούν από την AFB Incirlik, 2 αμερικανικά F-16  εφοδιασμένα με το Ατρακτίδιο Sniper XR και να αναγνωρίσουν οπτικά από απόσταση 20 μιλίων τα άγνωστα εναέρια ίχνη. Σε κάθε περίπτωση τα ρωσικά μαχητικά δεν προκάλεσαν τους Αμερικανούς ούτε άνοιξαν τα ραντάρ τους. Φαίνεται από το τελευταίο περιστατικό πως η Ρωσική Αεροπορία δεν θα ήθελε να προκαλέσει την Αμερικανική USAF στην παρούσα φάση. Εν αντίθεσει με την Τουρκική Αεροπορία όπου 8 μαχητικά της εγκλωβίστηκαν από Ρωσικά ή/και Συριακά αεροσκάφη. Την είδηση μετέδωσε το δίκτυο CBS.


Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το βίντεο του CBS εδώ


ΥΓ Ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες αναφέρουν για πιθανότητα συμμετοχής τις επόμενες εβδομάδες, της Κινέζικης Αεροπορίας (PLAAF) στους βομβαρδισμούς στη Συρία. Εάν ευοδωθεί αυτή η εξέλιξη πλέον θα μιλάμε για έναν ενιαίο άξονα Ρωσίας-Κίνας με την μία να κοιτάει Δυτικά στην Ευρώπη, την άλλη Ανατολικά στον Ειρηνικό αλλά και τις δύο υπερδυνάμεις να μένουν καρφωμένες στα συμφέροντά τους στην Μ.Ανατολή.

Σχόλια