Athens Flying Week '15 | Briefing

Το μοναδικό airshow στην Ελλάδα για το 2015, αποτελεί παρελθόν, μετά από ένα εκπληκτικό Σαββατο-Κύριακο στο Τατόι στις 12-13 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο GVLA

Η αυλαία του AFW άνοιξε την Τετάρτη 9/9 με την πρώτη εμφάνιση των Σαουδαράβων Saudi Hawks μαζί με το A-320 της Aegean και το DASH Q-400 της ΟΑ.



Το πολωνικό MIG-29 για πρώτη φορά στο Φάληρο, το πολεμικό ναυτικό S-70 Aeganhawk, ο Jurgi Kairys με το Soukhoi-31 και τα υδροπλάνα της Aviodream χάρισαν στο κοινό μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθούσε στο Τατόι.

 

Η Πολεμική Αεροπορία με μοναδικές εμφανίσεις όπως για πρώτη φορά σε ελληνικό Airshow του διθέσιου PZL Μ-18  Dromader και αρχικού εκπαιδευτικού των Ικάρων Ceσsna T-41.





Τα δύο demo team της ΠΑ Ζευς και Δαίδαλος εντυπωσίασαν όπως πάντα στις εμφανίσεις τους. Μάλιστα ο Δαίδαλος κλείνει φέτος τα 10 χρόνια αφού το πρωτοείδαμε στον Αρχάγγελο το 2005.... Μοναδικό το πολύ χαμηλό πέρασμα του αεροσκάφους DASH Q-400 της Ολυμπιακής μαζί με το Τ-6 Δαίδαλος το Σάββατο.
 

Ο Ζευς μάγεψε το κοινό με το εκπληκτικό βραβευμένο βάψιμο του και πρόγραμμα του. Σε μοναδικό σχηματισμό με το νέο Airbus A-320 Sharklet της Aegean την Κυριακή. Μοναδική στιγμή ο εθνικός ύμνος να ακούγεται σε αργό πέρασμα του F-16 Ζευς.


  
Τα εκπληκτικά περάσματα από τα 2 Phantom αποδείχθηκαν λίγο για τους φίλους του τύπου που ήταν πολύ γρήγορα και δεν προλάβαιναν να τα απολαύσουν... Οι μοναδικές χορογραφίες από τα Mirage 2000 αποζημίωσαν και τους πιο απαιτητικούς φίλους της ΠΑ.



Το Πολεμικό Ναυτικό με τα 2 ελικόπτερα S-70 AegeanHAwk και Agusta-Bell AB-212 μας αποζημίωσαν με ένα μοναδικό πρόγραμμα. Το S-70 είχαμε την ευκαιρία να το δούμε και στατικά. Τα εκπληκτικά APACHE ΑΗ-64A&D της Αεροπορίας Στρατού και τα πληρώματα τους για την παρουσία τόσο στο έδαφος  όσο και στον αέρα μιας και δεν έχουμε κάποια άλλη ευκαιρία να τους δούμε.


Οι Πολωνοί και παλι με το μοναδικό MIG-29 που ούτως η άλλως εντυπωσιάζει και μόνο με την παρουσία, το μέγεθός του και τον ήχο του. Τα 8 PZL-130 των Orlik σε μοναδικές φιγούρες. Ο Βέλγος με το εντυπωσιακά βαμμένο F-16 σε εκπληκτικές ζωγραφιές στον ουρανό.


Ο Luca Bertozio με το ανεμόπτερό του και ο Σουηδός Goustafson με το φωτισμένο ανεμόπτερο ρίχνοντας βεγγαλικα το βραδυ του Σαββάτου. Οι Blue Circe και οι wefly για μια ακόμη χρονιά στο Τατόι. Ο μοναδικός Jurgis Kairys με το νέο SU-31 και τις μοναδικές απογειώσεις του. Ο Mikael Brageot με το Extra 330 μας κερδισε. H μοναδική πιλότος Melissa Remberton με το Edge 540 μας καθήλωσε με την χαμηλη πτήση για το κόψιμο κορδελας...



O Δημήτρης "Wizard" Βερβελης με το ελικόπτερο και τα EC-120 καταπληκτικός σε μοναδικές στιγμές. Τα μοναδικά αερoπλάνα της Athenian Aviators Collection του Μίνωα Κυριακού Fieseler FI-156 Storch και Bucker Bu-133 σε πτήση, μαζί με την Consolidated PBY Catalina και Douglas A-26 Invader στατικά, μας πέρασαν σε αλλες εποχές. Τα μοντέλα ανεμόπτερα των Team Schaerer της Red Bull σε μοναδικούς σχηματισμούς. Ο Έλληνας Παπαγιάννης σε μοναδικές φιγούρες με το μοντέλο του.


Aπό αερολέσχες είχαμε της Δυτικής Ελλάδος (Άρτας), Δεκελείας, Ζακύνθου και Μεσογείων και είδαμε flyin ή αναχωρήσεις. Μοναδική παρουσία ο Λυγκιστής από την Φλώρινα του κ.Ηλιόπουλου αν και θα έπρεπε να τον δούμε να πετά...

Το Γερμανικό Ναυτικό για πρωτη φορά στο Τατοι με ενα μοναδικό Dornier Do-228. 

Αξιζε η αλλαγή ημερομηνίας από το τέλος Σεπτεμβρίου στα μέσα, με τον καιρό σύμμαχο στο φετινό διήμερο. Ελπίζουμε σε περισσότερες συμμετοχές του χρόνου και με νέες παρουσίες. Αξίζει να γίνει διεθνής προορισμός όπως τόσα αλλα airshow στην Ευρώπη εφόσον συνεχιστεί...

Σχόλια