Περίληψη | 3ο Τρίμηνο (Συγκεντρωτικό)

21/06/2015 - 21/09/2015 


Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 3ο του 2015.


ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγωγή: Από το έντυπο του απολογιστικού έργου του τέως Α/ΓΕΕΘΑ την περίοδο 2011-15 διακρίνεται ό, τι ολοκληρωμένοι εξοπλιστικοί στόχοι είναι η υποστήριξη των διαθεσίμων οπλικών συστημάτων, η προμήθεια πυρομαχικών των αρμάτων μάχης γ' γενιάς, η ανάπτυξη ή προμήθεια συστημάτων ΜΕΑ και η επαύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας του στόλου υποβρυχίων. Στους στόχους υπό εξέλιξη περιλαμβάνονται η κατασκευή εθνικού πλοίου, η ανάκτηση της χρήσης ΑΦΝΣ, η προμήθεια από τις ΗΠΑ συστημάτων ΠΕΠ MLRS, αρμάτων μάχης M1, λοιπού τροχαίου υλικού και ελικοπτέρων CH-47.

Χερσαίες Δυνάμεις

Το ΣΤ' τελωνείο Πειραιά κατέσχεσε 16 θωρακισμένα οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη επικαλούμενο την Παράγραφο 9 της Απόφασης  1970/2011 του ΟΗΕ. Οκτώ από τα οχήματα είναι Typhoon GSS-300, κατηγορίας MRAV. To Τyphoon μπορεί να μεταφέρει έως 10 άτομα και να εξοπλιστεί με πολυβόλο 7,62mm ή 12,7mm.

Έληξε το ζήτημα μη παραλαβής των εναπομείναντων μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Υπενθυμίζεται ό, τι η διακοπή είχε αποτρέψει τον περασμένο χειμώνα την παράδοση του 12ου ελικοπτέρου.

Στις 15 Ιουνίου παραδόθηκαν δύο υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το έργο υλοποιήθηκε έπειτα από δωρεά του Χρ. Μανέα.

Την πρόθεση του ΓΕΣ για απόκτηση 15 και όχι 10 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τις ΗΠΑ με την πρόνοια εκταμίευσης ύψους 35 έως 40 εκατ. Ευρώ αναφέρει το "Via Diplomacy", πληροφορία που περιλαμβάνεται στο "Almanac 2014 - 2015".

Ναυτικές Δυνάμεις

Στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ανήκουν, αναφέρει το "Via Diplomacy", τα υποβρύχια "Πιπίνος" και "Ωκεανός", ενώ στις αρχές καλοκαιριού έγινε η καθέλκυση του τελευταίου από τα τέσσερα αρχικά υποβρυχίου "Κατσώνης". 

Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασε το πρώτο τμήμα του πακέτου υποστήριξης των φρεγατών τύπου S. Το υλικό μεταβιβάστηκε από τα ΗΑΕ.

Η ΤΠΚ "Σταράκης" είναι η πρώτη από τις πυραυλάκατους τύπου Combattante IIIB που αντικατέστησε τα βλήματα κατά πλοίων Penguin με RGM-84 Harpoon.

Κατά τη διάρκεια του "Athens Flying Week 2015", επίδειξη έκανε αναβαθμισμένο ελικόπτερο AB-212ASW του ΠΝ που έφερε συσκευή FLIR τύπου Star Safire.
Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό δύο σκαφών ανορθοδόξου πολέμου, εκ των οποίων το ένα ήταν ο "Ωκύαλος".

Αεροπορικές Δυνάμεις

"Ο κύριος σχεδιασμός είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα και τη διαθεσιμότητα των μέσων, των υλικών και των υποδομών μας", τόνισε σε συνέντευξή του στο "Defence Line" o Α/ΓΕΑ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και Mirage 2000, για τα οποία απομένει το οικονομικό μέρος αλλά και το πως θα γίνει η διαδικασία. Τέλος, τόνισε το στόχο υψηλής επιχειρησιακής κατάστασης για το Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας S-300PMU1.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που δημοσιεύθηκε από τη Γαλλική Αεροπορία, το δυστύχημα του F-16D Block 50D οφείλεται στην απενεργοποίηση συστήματος σχετικού με την εξισoρρόπηση του αεροσκάφους.  

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου έγινε στην 115ΠΜ η επέτειος συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της 343Μ. Σήμερα η Μοίρα είναι εξοπλισμένη με μαχητικά F-16C/D Block 52 plus.

Στις 13 Ιουλίου επαναδραστηριοποιήθηκε η 336Μ η οποία μετά την απόσυρση του A-7E απέκτησε F-16C/D Block 52M.

Στο πλαίσιο του "Athens Flying Week 2015" στην Ελλάδα μεταφέρθηκε για παρουσίαση ένας εξομοιωτής πτήσης του F-16V, η προτεινόμενη επιλογή της Lockheed Martin προς την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D με ραντάρ τύπου AESA.

Σύμφωνα με βουλγαρικό δημοσίευμα, μεταξύ των μεταχειρισμένων μαχητικών που εξετάζει η Βουλγαρία βρίσκονται και F-16 της... Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει η "e-Άμυνα", σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ενσωμάτωσης καταδείκτη laser στα ΜΕΑ "Πήγασος ΙΙ".

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε στις 17 Ιουλίου πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 στην περιοχή Φαρακλό Λακωνίας. Οι δύο χειριστές μεταφέρθησαν στο 251 ΓΝΑ για προοληπτικούς λόγους. Το αεροσκάφος, που αργότερα καταστράφηκε, συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη.

Παράρτημα: Πολυεθνικά προγράμματα συνεργασίας
Αν και το 2013 οι χώρες - μέλη της EDA όρισαν τους στόχους της ανάπτυξης συστήματος MEA κατηγορίας MALE, η πρόσφατη συμφωνία των Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας περιορίζει στο ελάχιστο την πανευρωπαϊκή συμμετοχή, με την αιτιολογία αποφυγής χρονικών καθυστερήσεων και διαμοιρασμού βιομηχανικού έργου.

Ολοκληρώθηκε η φάση δοκιμών του UCAV επίδειξης τεχνολογίας nEUROn επί ιταλικού εδάφους. Κατά τη διάρκειά της επιτεύχθηκαν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι. Στις συνολικά 12 απαιτητικές εξόδους επαληθεύτηκαν οι ικανότητες του αεροσκάφους, το μικρό RCS και υπέρυθρη υπογραφή απέναντι σε επίγεια και εναέρια ραντάρ. Για την κάλυψη της τελευταίας ανάγκης επιστρατεύθηκε μαχητικό Eurofighter Typhoon. Ακολούθησαν δοκιμές στη Σουηδία, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε άφεση κατευθυνόμενων βομβών.

Μακροπρόθεσμος στόχος της AirTanker θα μπορούσε να είναι η κατάρτιση των χειριστών Α330 MRTT του πανευρωπαϊκού προγράμματος ιπτάμενων τάνκερ της EDA.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης "Capable Logistician 15", η EDA δοκίμασε το μηχανισμό διαμοιρασμού υποστήριξης οπλικών συστημάτων "Sharing of Spare Parts". Στόχος είναι η δυνατότητα παροχής υλικών υποστήριξης σε ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Ο τρίτος δορυφόρος CSO / MUSIS θα εκτοξευθεί το αργότερο εντός του 2021.

ΚΥΠΡΟΣ

Η Hellas-Sat, θυγατρική της Arab Satellite Communication Organization, συμφώνησε στις 12 Σεπτεμβρίου τη δημιουργία επίγειου σταθμού DTH στην Κύπρο. Ο σταθμός θα λειτουργήσει ως το Νοέμβριο του 2015.

Τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado που επιχειρούν από το Ακρωτήρι συνεισφέρουν το 70% της συνολικής τακτικής αναγνώρισης κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS. Για τον εξοπλισμό τους, η Βρετανική Αεροπορία προχώρησε σε συμφωνία αντί 50 εκατ. Στερλινών για την απόκτηση κατευθυνομένων βομβών Paveway IV, οι οποίες προορίζονται να παραδοθούν ως το Μάρτιο του 2016. Η παρουσία των αεροσκαφών αναμένεται να παραταθεί ως το Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τις νεότερες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Εισαγωγή: Με αφορμή την πιθανή ανάμειξη της ISIS στη βομβιστική επίθεση στο Suruc, ο Τουρκικός Στρατός και η Τουρκική Αεροπορία ξεκίνησαν επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως εναντίον της κουρδικής οργάνωσης PKK. Κατά τα φαινόμενα, επιδίωξη είναι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης σε περιοχή της Β. Συρίας όπου δεν θα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο αλλά και η εκμετάλλευση της δράσης για πολιτικά οφέλη. Στα τουρκο-συριακά σύνορα αναπτύχθηκαν ομάδες ειδικών δυνάμεων, στις επαρχίες Hatay, Gaziantep, Sanliurfa και Mardin. Τουρκικά μαχητικά πλήττουν κύρια κουρδικούς στόχους στο Β. Ιράκ. Οι τουρκικές απώλειες ανήλθαν τις πρώτες 40 ημέρες σε 41 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.


Τουλάχιστον 31 νεκροί ήταν το αποτέλεσμα αιματηρούς τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουρούτς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και 10km μακρυά από τη συριακή πόλη Κομπάνι. Η επίθεση συνέβη στις 20 Ιουλίου. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Χερσαίες Δυνάμεις

Ο Τουρκικός Στρατός θέλει να αποκτήσει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

Ναυτικές Δυνάμεις

Στόχο του Τουρκικού Ναυτικού αποτελεί η ένταξη των πρώτων πυραύλων κατά πλοίων ATMACA σε υπηρεσία στο τέλος του 2016. Αν και αρχική πρόθεση ήταν το ATMACA να έχει δυνατότητες παρόμοιες με τον Exocet, τελικά αποφασίστηκε να μοιάζει στον Harpoon Block II. Στόχος είναι το νέο βλήμα να αντικαταστάσει τον Harpoon σε τουρκική υπηρεσία.

Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τμήμα των 68 συλλογών αναβαθμισμένων τορπιλών τύπου Mk 54 Mod 0 LWT που εγκρίθηκαν για μεταβίβαση σε Ινδία, Τουρκία και Αυστραλία. 
 
Αεροπορικές Δυνάμεις

Η Τουρκική Αεροπορία προχωρά στη δομική αναβάθμιση των 35 μαχητικών F-16C/D CCIP Lite.

Η Τουρκία φέρεται πιθανόν να δωρήσει 34 εκπαιδευτικά T-38 στο Πακιστάν.

Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερα βιομηχανικά οφέλη, ιδίως στη μεταφορά τεχνολογίας, από την κινεζική πλευρά στις συζητήσεις τελικής επιλογής του HQ-9 ως νέο Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. Η κυβερνητική αστάθεια αποτελεί έναν επιπλέον σκόπελο στην επιλογή, αφού ακόμη κι αν επιλεγεί αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας το πρόγραμμα δεν θεωρείται επείγον. Μάλιστα, δεν λείπει η γνώμη πως δεν συμφέρει μια χώρα σαν την Τουρκία η επένδυση τόσων χρημάτων για την αγορά των αναγκαίων αριθμών συστημάτων.

Παράρτημα I: Τουρκία και ISIS

Σε 400 ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί Τούρκοι μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα είναι 900 Τούρκοι μέλη στην ISIS και 200 ως 300 στην Al-Nustra.

Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας 26 μαχητικά, τέσσερα οπλισμένα ΜΕΑ και αναγνωριστικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν σε τουρκικές βάσεις. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πρόκειται να δημιουργήσει εντός Συρίας ουδέτερη ζώνη 98x45 km. Τα αμερικανικά αεροσκάφη θα εξορμούν από τις ΑΒ Incirlik, Batman, Malatya και Diyarbakir.

Γερμανική συστοιχία Patriot που έχει αναπτυχθεί στη ΝΑ Τουρκία φέρεται να δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Κάτι τέτοιο ωστόσο διέψευσε η γερμανική πλευρά.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία πρόκειται να αποσύρουν τα συστήματα Patriot που έχουν διαθέσει στην Τουρκία για την προστασία περιοχών της ΝΑ Τουρκίας από πιθανούς συριακούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Στις 28 Αυγούστου έγινε η πρώτη αεροπορική επιχείρηση τουρκικών μαχητικών κατά της ISIS εντός συμμαχικού πλαισίου.

Παράρτημα ΙΙ: Νέα συμβόλαια για τουρκικές εταιρίες

Συμβάσεις ύψους 200 εκατ. $ σχετικές με το μελλοντικό LΗD του Τουρκικού Ναυτικού υπέγραψε η εγχώρια τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Aselsan υπέγραψε συμφωνία 125 εκατ. για την κατασκευή αισθητήρων, πυροβόλων 12,7 και 25mm. Η Havelsan πρόκειται να παραδώσει συστήματα επικοινωνιών και μεταβίβασης δεδομένων αντί 86 εκατ. $. 

Η Aselsan υπέγραψε σύμβαση προμήθειας ύψους 186 εκατ. $ με τον Τουρκικό Στρατό, στο πλαίσιο του προγράμματος επικοινωνιών TASMUS. Το TASMUS υπόσχεται να προσφέρει δικτυοκεντρικές επικοινωνίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

α. Βουλγαρία

Η Βουλγαρία εξετάζει την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 από το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ολλανδία, ενώ αποφάσισε να στραφεί στην Πολωνία και όχι τη Ρωσία για την υποστήριξη των των κινητήρων έξι MiG-29 που διατηρεί σε ενεργή χρήση. Σήμερα η Βουλγαρία έχει τέσσερα MiG-29 σε "καλή" πτητική κατάσταση. Σε περίπτωση που δεν αγορασθούν μαχητικά, θεωρείται αρκετά πιθανός ο αποκλεισμός της Τουρκίας από πρόγραμμα εναέριας περιπολίας του βουλγαρικού ουρανού.

Την 1/9 ξεκίνησε η λειτουργία των δύο NATO Force Integration Units (NFIU), ένα σε Βουλγαρία και ένα σε Ρουμανία. Μαζί λειτούργησαν παρόμοια διοικητικά κέντρα σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ανατ. Ευρώπης.

Η Textron AirLand προτείνει το ελαφρύ μαχητικό Scorpion για την κάλυψη των αναγκών της Βουλγαρικής Αεροπορίας σε μαχητικά αλλά και ως αντικαταστάτη του εκπαιδευτικού L-39.

Το μοναδικό μεταφορικό αεροσκάφος PC-12 της Βουλγαρικής Αεροπορίας έκανε αναγκαστική προσγείωση μετά από μη ανάπτυξη του συστήματος προσγείωσης. Το αεροσκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

β. Κροατία

Στις 29 Ιουλίου έφθασε στην Κροατία το πρώτο από τα συνολικά 12 Α/Κ πυροβόλα των 155mm PzH-2000. Το σύνολο των πρώην γερμανικών πυροβόλων πρόκειται να παραδοθεί σε δύο παρτίδες των έξι έως το τέλος του 2016.

Το Ισραήλ προσφέρει για την κάλυψη της απαίτησης του ΝΜΑ της Κροατίας πλεονάζοντα μαχητικά αεροσκάφη F-16A/B, αναβαθμισμένα στο επίπεδο ACE. Το τελευταίο περιλαμβάνει ραντάρ EL/M-2032, αναβαθμισμένο θάλαμο διακυβέρνησης και σύστημα HMD DASH.

γ.Ρουμανία

Η Ρουμανία θα αποκτήσει επιπλέον 12 μεταχειρισμένα μαχητικά F-16 για τη συγκρότηση δεύτερης μοίρας του τύπου, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας Mircea Dusa. Με τα αμερικανικά αεροσκάφη το Βουκουρέστι θα αντικαταστήσει τα MiG-21 LanceR.

Την 1/9 ξεκίνησε η λειτουργία των δύο NATO Force Integration Units (NFIU), ένα σε Βουλγαρία και ένα σε Ρουμανία. Μαζί λειτούργησαν παρόμοια διοικητικά κέντρα σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ανατ. Ευρώπης.

Το Ρουμανικό Ναυτικό ελπίζει στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22R το 2016. Παράλληλα, πρόσφατα εθεάθη ελικόπτερο Puma Naval εξοπλισμένο με τορπίλη Sting Ray.

Η Ρουμανία εξετάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Θυγατρική εταιρία της Airbus θα μπορούσε να παράγει το ελικόπτερο Super Puma Mk.1 στη Ρουμανία από τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος χρόνου. Ένας από τους τελικούς χρήστες θα μπορούσε να γίνει ο Ρουμανικός Στρατός.

δ.Σερβία

Κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Partner 2015, που διεξήχθη μεταξύ 23 και 26 Ιουνίου στο Βελιγράδι, η σερβική βιομηχανία παρουσίασε το άρμα μάχης M-84AB1, το τροχοφόρο όχημα LAZAR-2, το τροχοφόρο όχημα M-83 εξοπλισμένο με Α/Τ πυραύλους Malyutka-2F/T, εκσυγχρονισμένη έκδοση του Α/Α συστήματος SA-6 (Kvadrat-ML), τα Α/Κ πυροβόλα Nora 52 των 155mm και SORA των 122mm, συστήματα ΠΕΠ, το ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Sova, τα ΜΕΑ Rapier, Atrox και SILA-750C, οι Α/Τ πύραυλοι Bumbar και SPIDER, ο πύραυλος ALAS-C και το σκάφος PREMAX 39. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ). Στην Partner 2015, παράλληλα, παρουσιάστηκε το φουτουριστικό σχέδιο του άρματος μάχης М-20UP-1, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το M-84 και φέρει έντονες ομοιότητες με το ρωσικό T-14 Armata.

Η Σερβική Αεροπορία πρόκειται να προμηθευτεί δύο Mi-17-1 και βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση δύο AS-532 και ενός μεταφορικού αεροσκάφους, πιθανόν C-295. Τα πρώτα δύο ελικόπτερα θα αποκτηθούν το 2015, ενώ το 2016 θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δύο. Επιπλέον, προωθείται η εκτεταμένη συντήρηση εννέα μαχητικών MiG-21.

Η Σερβία θα προμηθεύσει το Πακιστάν με 282 μεταχειρισμένα άρματα μάχης T-55, τα οποία είχαν κριθεί πλεονασματικά για το Σερβικό Στρατό.

ε. Σλοβενία

Η Σλοβενία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης δύο ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9M.
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

α. Αίγυπτος

Χερσαίες Δυνάμεις

Στις 31 Ιουλίου παραδόθηκαν οι πρώτοι πέντε πύργοι για άρματα M1A1. Θα ακολουθούσαν άλλοι 14 μέσα στον Αύγουστο.

Ναυτικές Δυνάμεις

Στις 17 Ιουνίου παραδόθηκαν στο Αιγυπτιακό Ναυτικό δύο ΤΠΚ αμερικανικής ναυπήγησης Ambassador Mk. IV. Είχε προηγηθεί η παράδοση άλλων δύο. Τα τέσσερα νέα ΤΠΚ θα εξοπλιστούν με πυραύλους κατά πλοίων Harpoon Block II. Πέρα από τα νέα ΤΠΚ, ακολούθησε στις 23 Ιουνίου η παραλαβή της πρώην φρεγάτας Normandie, νυν Tahya Misr, τύπου FREMM. Το πλοίο, που παραγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο δεν διατήρησε το VLS A70 και διαθέτει υποβαθμισμένο σύστημα παρεμβολών αντιπλοϊκών πυραύλων. Για την ενίσχυση των ανθυποβρυχιακών ικανοτήτων της Tahya Misr είναι πιθανή η προμήθεια ενός NH-90NFH.

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει συζητήσεις με τη Γαλλία για τη προμήθεια ενός εκ των δύο διαθέσιμων ελικοπτεροφόρων Mistral.

Ο διαμοιρασμός των κύριων μονάδων του Αιγυπτιακού Ναυτικού σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνέχισης της ναυπήγησης των τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 σε ακόμη δύο, όπως επίσης την προμήθεια μίας συμπληρωματικής φρεγάτας FREMM. Άλλωστε, η Αίγυπτος ήθελε να αποκτήσει δύο μονάδες, εγχείρημα που δεν επέτρεψαν οικονομικοί περιορισμοί.

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε από τη Ρωσία μία ΤΠΚ Tarantul εξοπλισμένη με τέσσερις πυραύλους κατά πλοίων Moskit.

Αεροπορικές Δυνάμεις

Στις 20 Ιουλίου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης των τριών πρώτων μαχητικών Rafale της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει 16 Rafale DM και οκτώ ΕΜ. Τα αεροσκάφη έφθασαν στην Αίγυπτο την επόμενη ημέρα.

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία παρέλαβε οκτώ μαχητικά F-16C/D Block 52M. Αισίως αναμένει την παράδοση άλλων τεσσάρων.

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πώληση μαχητικών MiG-29 στην Αίγυπτο. Η Αιγυπτιακή Αεροπορία, αναλόγως την πηγή, ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24, 46 ή 62 MiG-29.

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει συμφωνήσει την απόκτηση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52. 

Παράρτημα: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σινά

Η ISIS ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με πυρά στις 16 Ιουλίου κατά αιγυπτιακού σκάφους Swiftship 26M.


Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν από IED στο Σινά.

Οι Ισλαμιστές μαχητές στο Βόρειο Σινά διαθέτουν συστήματα MANPAD τύπου SA-18 Igla, όπως φανερώνει 37λέπτο προπαγανδιστικό βίντεο.

β. Ισραήλ

Χερσαίες Δυνάμεις

Έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας, ο Ισραηλινός Στρατός γνωστοποίησε την ύπαρξη άρματος μάχης - εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων βασισμένου στο M-48. To "Perec", όπως ονομάζεται, φέρει ομοίωμα πυροβόλου, διογκωμένο πύργο και μεταφέρει 12 σωλήνες εκτόξευσης Α/Τ πυραύλων Spike.

Ο Ισραηλινός Στρατός συγκρότησε ενιαία ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων την οποία συνθέτουν οι υφιστάμενες τέσσερις μονάδες.

Ναυτικές Δυνάμεις

Τα τέσσερα πλοία κλάσης Saar 6 του Ισραηλινού Ναυτικού πρόκειται να φέρουν 32 εώς 40 αντιαεροπορικά βλήματα Barak-8, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους και το αντιπυραυλικό σύστημα C-Dome.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ομογενοποίησης του υλικού, το Ισραηλινό Ναυτικό έχει εξασφαλίσει κονδύλια για την αναβάθμιση των οκτώ ΤΠΚ Saar 4,5 με έναρξη υλοποίησής της το 2016. Τα πλοία θα εξοπλιστούν με ραντάρ ELM-2258.

Αεροπορικές Δυνάμεις

Εντυπωσιακά υπήρξαν τα πειράματα της Ισραηλινής Αεροπορίας με την τρισδιάστατη εκτύπωση ανταλλακτικών για αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς επιτρέπεται η άμεση παραγωγή και τοποθέτηση κρίσιμων μερών γι' αυτά και η χρήση ρομπότ αντί τεχνικών μειώνει εξαιρετικά το χρόνο. Το Ισραήλ σκέφτεται τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών στις αεροπορικές βάσεις.

Εντός του Αυγούστου η Ισραηλινή Αεροπορία επρόκειτο να αρχίσει τις προετοιμασίες υποδοχής των πρώτων μαχητικών F-35, με την ίδρυση της πρώτης μοίρας που θα επιχειρεί με αυτό. Οι πρώτοι Ισραηλινοί χειριστές πρόκειται να σταλθούν στην ΑΒ Luke των ΗΠΑ στα μέσα του 2016 για κατάρτιση στο F-35.

Η Ισραηλινή Αεροπορία, σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, μελετά τη δυνατότητα αύξησης της της ακτίνας δράσης του F-35 κατά 30%. Προσωπικό ήδη εργάζεται για σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο F-35 ώστε να αυξηθεί η ακτίνα δράσης. Στόχος είναι αυτές να μην προκαλέσουν αύξηση του RCS του μαχητικού. Βέβαια, εάν έχει ήδη αποκτηθεί αεροπορική κυριαρχία, θα μπορούσε το αεροσκάφος να χρησιμοποιεί έστω εξωτερικές δεξαμενές. Παράλληλα, το Ισραήλ φαίνεται ό, τι θα εκτελεί τη συντήρηση του F-35 εγχωρίως δίχως την ανάγκη να αποστείλει τα αεροσκάφη του στα προκαθορισμένα από τις ΗΠΑ περιφερειακά κέντρα υποστήριξης, εκτός μάλλον από τις μεγάλες συντηρήσεις.

Το Ισραήλ επιχειρεί να λάβει από τις ΗΠΑ περισσότερα μαχητικά F-35, ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων V-22 ως αντάλλαγμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις.

Το Ισραήλ έχει προτείνει την εξυπηρέτηση υποστήριξης του F-35 εντός των συνόρων του.

Η Ισραηλινή Αεροπορία προχωρά στην αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας των F-16I. Παράλληλα, μία μοίρα από αυτά έχει εξοπλιστεί με κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39 SDB. 

Στις 23 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η αρχική εκπαίδευση μεγέθους έξι μηνών των πρώτων Ισραηλινών χειριστών στο M-346 Lavi.

Το Ισραήλ έχει παραχωρήσει 16 επιθετικά ελικόπτερα AH-1F στην Ιορδανία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τα επιθετικά ελικόπτερα προήλθαν από τα πλεονάσματα της Ισραηλινής Αεροπορίας, στην οποία βρίσκονταν σε υπηρεσία έως το διάστημα 2013-14. Αρχικά προσφέρθηκαν στη Νιγηρία, όμως η μεταβίβαση απέτυχε λόγω άρνησης των ΗΠΑ.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων CH-53 της Ισραηλινής Αεροπορίας. Περιλάμβανε την εγκατάσταση νέων συστημάτων αποστολής και αισθητήρων. Οι εργασίες στα πρώτα ελικόπτερα ξεκίνησαν το 2006. Στόχος είναι η διατήρηση του στόλου σε ενεργή δράση ως το 2025. Το Ισραήλ διατηρεί 23 CH-53 Yasur.

Όπως ανακοίνωσε στις 20/8 η Ισραηλινή Αεροπορία, στο Ισραήλ κατέφθασε μεταφορικό αεροσκάφος C-130J-30. Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει συνολικά έξι C-130J-30.


Η Ισραηλινή Αεροπορία θα επιθυμούσε την αύξηση του στόλου αεροσκαφών G550. Τα αεροσκάφη διατίθενται ως πλατφόρμες ΑΣΕΠΕ και ηλεκτρονικού πολέμου.

Αν και αρκετός ρόλος στη συλλογή πληροφοριών έχει αποδοθεί στα ΜΕΑ, το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αεροσκάφη B-200, μιας και προσφέρουν ταχύτερη δυνατότητα μετάβασης στο σημείο ενδιαφέροντος.

Το Ισραήλ αξιολογεί τη μετατροπή πολιτικών Boeing 767 ως εναλλακτική του KC-46A στο κρίσιμο ζήτημα αντικατάστασης των υφιστάμενων Boeing 707.

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στο νεότερό του Α/Α σύστημα, David's Sling. Στόχος, η επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας στις αρχές του 2016.

Παράρτημα: Πολεμικές επιχειρήσεις

Ισραηλινά πυρά έπληξαν 14 στόχους στη Συρία μετά την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από ισλαμιστικές ομάδες στη Νότια Συρία.

Ισραηλινό ΜΕΑ κατέπεσε στις 21 Ιουνίου στην Κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

γ. Λίβανος

Στις 22 Ιουλίου εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πιθανή πώληση 1.500 Α/Τ πυραύλων TOW-2A και 20 εκτοξευτών στο Λιβανικό Στρατό, έναντι κόστους 245 εκατ. $. Το πακέτο περιλαμβάνει 500 πυραύλους της εξειδικευμένης έκδοσης κατά οχυρωμένων θέσεων πεζικού.

δ. Συρία

Την έλλειψη ενεργών μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17 επισημαίνει σε συνέντευξή του στις 8 Ιουλίου αιχμάλωτος Σύρος πιλότος ελικοπτέρου που κατέπεσε τον περασμένο Μάρτιο, αναγκάζοντας την επικουρική χρήση των ναυτικής συνεργασίας Mi-14. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ως βοήθημα στο πλαίσιο επιθέσεων με χρήση βομβών βαρελιών εφαρμογές του iPad.

Ο Συριακός Στρατός φέρεται να έχει προμηθευτεί μία νέα παρτίδα συστημάτων παρεμβολής R-330P-I. Τα συστήματα εντοπίζουν και παρεμβάλλουν τις φωνητικές επικοινωνίες και την αποστολή / λήψη δεδομένων σε απόσταση έως 25km.

Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει σχετικά με την παράδοση ή μη έξι αναχαιτιστικών MiG-31 από τη Ρωσία στη Συριακή Αεροπορία. 

Εξελίξεις στον Συριακό Πόλεμο

Στις 24 Ιουνίου διεξήχθη επίθεση της ISIS στην πόλη Κομπάνι, από τη πλευρά της τουρκο-συριακής μεθορίου. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 146 αμάχους.

Αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση της ISIS με χημικά στο Χαλέπι.

Σε 101 ανήλθαν οι επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές της ISIS το τελευταίο εξάμηνο στη Συρία.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση του Συριακού Στρατού σε αγορά στην πόλη Douma.

Συριακό πολεμικό αεροσκάφος που πραγματοποιούσε βομβαρδισμό σε περιοχή Αντικαθεστωτικών στην επαρχία Idlib συνετρίβη στιχοίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 37 ατόμων.

Μαχητικό Su-22M-4 της Συριακής Αεροπορίας καταρρίφθηκε στις 17/9 πλησίον της ΑΒ Τ4.

Διεθνής επέμβαση κατά ISIS

Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των κέντρων εκπαίδευσης Ισλαμιστών μαχητών στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, υπερβαίνουν τα 100.

Το ΜΕΑ Predator που κατέπεσε στη Συρία στις 17 Μαρτίου καταρρίφθηκε, όπως γνωστοποίησε η Αμερικανική Αεροπορία. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε από τις συριακές κυβερνητικές ομάδες ή αντικαθεστωτικούς.

Αυστραλία, Μεγ. Βρετανία και Γαλλία επέκτειναν την αεροπορική τους δράση στη συριακή επικράτεια. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, βρετανικό οπλισμένο ΜΕΑ έπληξε τα τέλη Αυγούστου Βρετανούς Τζιχαντιστές. Η Γαλλική Αεροπορία περιορίζεται σε αναγνωριστικές πτήσεις με μαχητικά Rafale, που φέρουν ατρακτίδιο αναγνώρισης Reco NG, και ένα ΑΦΝΣ Atlantique-2. Την πρώτη αποστολή, που διήρκεσε εξήμισι ώρες, πραγματοποίησαν δύο Rafale εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος MICA και ατρακτίδιο Reco NG. 

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών της κατά της ISIS στη Συρία μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με θύματα Βρετανούς σε τουριστικό θέρετρο στην Τυνησία.

Ο Ολλανδός διοικητής των ολλανδικών στρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγός Tom Middendorp, προτείνει την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων από τα ολλανδικά μαχητικά F-16 στη Συρία. Η Ολλανδική Αεροπορία επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ για μήνες και Ολλανδοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ιρακινού Στρατού. Παρόμοιο ενδεχόμενο μελετά η Αυστραλία.

Η βρετανική εφημερίδα "Mail" ισχυρίζεται τη συμμετοχή Βρετανών μελών της SAS στην πετυχημένη αμερικανική επιχείρηση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη συριακή επικράτεια στις 15/5.

Τρεις Βρετανοί χειριστές του Βρετανικού Ναυτικού συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς κατά της ISIS στη Συρία ως πληρώματα μαχητικών F/A-18F από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Υπενθυμίζεται, ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν συμμετέχει στην αεροπορική επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, παρά μόνο στο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της 10μηνης συμμετοχής του μαχητικού F-22 στην επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, ο τύπος έχει πραγματοποιήσει 204 εξόδους και έχει πλήξει με 270 βόμβες 60 τοποθεσίες.

Το 1/3 των αμερικανικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στο Κομπάνι αφέθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 της 9ης Μοίρας Βομβαρδιστικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 1000 μαχητών της ISIS.

Δημοσίευμα της Washinghton Post αναφέρει την εκτέλεση μυστικών αποστολών MEA για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία για τη δολοφονία αξιωματούχων της ISIS.

Ρωσική παρουσία στη Συρία

Στη Συρία έχουν μετασταθμεύσει 28 ρωσικά μαχητικά Su-30SM (4), Su-24M2 (12) και Su-25 (12), ελικόπτερα Mi-24 (2) και Mi-17 (2), Α/Α συστήματα Pantsir-S1, έξι άρματα μάχης T-90 και 26 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Στην περιοχή ακόμη βρίσκονται Il-78, ενώ μεταφορές εκτελούν μεταφορικά Il-76 και An-124. Οι χερσαίες δυνάμεις εκτιμώνται σε 3.000 στρατιώτες. Προηγουμένως είχε καταγραφεί απόσπασμα Ρώσων κατά τη διάρκεια μάχης του Συριακού Στρατού, περιστατικό που αποδεικνύει την ολοένα αμεσότερη ρωσική εμπλοκή στα συριακά γεγονότα.

Συντρίμμια ρωσικών ΜΕΑ Orlan-10 και Eleron-3SV παρουσιαστήκαν μέσω φωτογραφιών στην περιοχή της Λατάκιας στη Συρία.

Σχόλια