Βαλκανική | 3ο Τρίμηνο 2015

21/06/2015 - 21/09/2015 

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 3ο του 2015.

α. Βουλγαρία

Η Βουλγαρία εξετάζει την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 από το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ολλανδία, ενώ αποφάσισε να στραφεί στην Πολωνία και όχι τη Ρωσία για την υποστήριξη των των κινητήρων έξι MiG-29 που διατηρεί σε ενεργή χρήση. Σήμερα η Βουλγαρία έχει τέσσερα MiG-29 σε "καλή" πτητική κατάσταση. Σε περίπτωση που δεν αγορασθούν μαχητικά, θεωρείται αρκετά πιθανός ο αποκλεισμός της Τουρκίας από πρόγραμμα εναέριας περιπολίας του βουλγαρικού ουρανού.



Την 1/9 ξεκίνησε η λειτουργία των δύο NATO Force Integration Units (NFIU), ένα σε Βουλγαρία και ένα σε Ρουμανία. Μαζί λειτούργησαν παρόμοια διοικητικά κέντρα σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ανατ. Ευρώπης.

Η Textron AirLand προτείνει το ελαφρύ μαχητικό Scorpion για την κάλυψη των αναγκών της Βουλγαρικής Αεροπορίας σε μαχητικά αλλά και ως αντικαταστάτη του εκπαιδευτικού L-39.

Το μοναδικό μεταφορικό αεροσκάφος PC-12 της Βουλγαρικής Αεροπορίας έκανε αναγκαστική προσγείωση μετά από μη ανάπτυξη του συστήματος προσγείωσης. Το αεροσκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

β. Κροατία

Στις 29 Ιουλίου έφθασε στην Κροατία το πρώτο από τα συνολικά 12 Α/Κ πυροβόλα των 155mm PzH-2000. Το σύνολο των πρώην γερμανικών πυροβόλων πρόκειται να παραδοθεί σε δύο παρτίδες των έξι έως το τέλος του 2016.

Το Ισραήλ προσφέρει για την κάλυψη της απαίτησης του ΝΜΑ της Κροατίας πλεονάζοντα μαχητικά αεροσκάφη F-16A/B, αναβαθμισμένα στο επίπεδο ACE. Το τελευταίο περιλαμβάνει ραντάρ EL/M-2032, αναβαθμισμένο θάλαμο διακυβέρνησης και σύστημα HMD DASH.  

γ.Ρουμανία

Η Ρουμανία θα αποκτήσει επιπλέον 12 μεταχειρισμένα μαχητικά F-16 για τη συγκρότηση δεύτερης μοίρας του τύπου, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας Mircea Dusa. Με τα αμερικανικά αεροσκάφη το Βουκουρέστι θα αντικαταστήσει τα MiG-21 LanceR.

Την 1/9 ξεκίνησε η λειτουργία των δύο NATO Force Integration Units (NFIU), ένα σε Βουλγαρία και ένα σε Ρουμανία. Μαζί λειτούργησαν παρόμοια διοικητικά κέντρα σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ανατ. Ευρώπης.

Το Ρουμανικό Ναυτικό ελπίζει στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22R το 2016. Παράλληλα, πρόσφατα εθεάθη ελικόπτερο Puma Naval εξοπλισμένο με τορπίλη Sting Ray.

Η Ρουμανία εξετάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Θυγατρική εταιρία της Airbus θα μπορούσε να παράγει το ελικόπτερο Super Puma Mk.1 στη Ρουμανία από τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος χρόνου. Ένας από τους τελικούς χρήστες θα μπορούσε να γίνει ο Ρουμανικός Στρατός.

δ.Σερβία

Κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Partner 2015, που διεξήχθη μεταξύ 23 και 26 Ιουνίου στο Βελιγράδι, η σερβική βιομηχανία παρουσίασε το άρμα μάχης M-84AB1, το τροχοφόρο όχημα LAZAR-2, το τροχοφόρο όχημα M-83 εξοπλισμένο με Α/Τ πυραύλους Malyutka-2F/T, εκσυγχρονισμένη έκδοση του Α/Α συστήματος SA-6 (Kvadrat-ML), τα Α/Κ πυροβόλα Nora 52 των 155mm και SORA των 122mm, συστήματα ΠΕΠ, το ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Sova, τα ΜΕΑ Rapier, Atrox και SILA-750C, οι Α/Τ πύραυλοι Bumbar και SPIDER, ο πύραυλος ALAS-C και το σκάφος PREMAX 39. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ). Στην Partner 2015, παράλληλα, παρουσιάστηκε το φουτουριστικό σχέδιο του άρματος μάχης М-20UP-1, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το M-84 και φέρει έντονες ομοιότητες με το ρωσικό T-14 Armata.

Η Σερβική Αεροπορία πρόκειται να προμηθευτεί δύο Mi-17-1 και βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση δύο AS-532 και ενός μεταφορικού αεροσκάφους, πιθανόν C-295. Τα πρώτα δύο ελικόπτερα θα αποκτηθούν το 2015, ενώ το 2016 θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δύο. Επιπλέον, προωθείται η εκτεταμένη συντήρηση εννέα μαχητικών MiG-21.

Η Σερβία θα προμηθεύσει το Πακιστάν με 282 μεταχειρισμένα άρματα μάχης T-55, τα οποία είχαν κριθεί πλεονασματικά για το Σερβικό Στρατό.

ε. Σλοβενία

Η Σλοβενία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης δύο ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9M.

Σχόλια