Ελλάδα | 3ο Τρίμηνο 2015

21/06/2015 - 21/09/2015
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 3ο του 2015.

ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγωγή: Από το έντυπο του απολογιστικού έργου του τέως Α/ΓΕΕΘΑ την περίοδο 2011-15 διακρίνεται ό, τι ολοκληρωμένοι εξοπλιστικοί στόχοι είναι η υποστήριξη των διαθεσίμων οπλικών συστημάτων, η προμήθεια πυρομαχικών των αρμάτων μάχης γ' γενιάς, η ανάπτυξη ή προμήθεια συστημάτων ΜΕΑ και η επαύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας του στόλου υποβρυχίων. Στους στόχους υπό εξέλιξη περιλαμβάνονται η κατασκευή εθνικού πλοίου, η ανάκτηση της χρήσης ΑΦΝΣ, η προμήθεια από τις ΗΠΑ συστημάτων ΠΕΠ MLRS, αρμάτων μάχης M1, λοιπού τροχαίου υλικού και ελικοπτέρων CH-47.

Χερσαίες Δυνάμεις

Το ΣΤ' τελωνείο Πειραιά κατέσχεσε 16 θωρακισμένα οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη επικαλούμενο την Παράγραφο 9 της Απόφασης  1970/2011 του ΟΗΕ. Οκτώ από τα οχήματα είναι Typhoon GSS-300, κατηγορίας MRAV. To Τyphoon μπορεί να μεταφέρει έως 10 άτομα και να εξοπλιστεί με πολυβόλο 7,62mm ή 12,7mm.

Έληξε το ζήτημα μη παραλαβής των εναπομείναντων μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Υπενθυμίζεται ό, τι η διακοπή είχε αποτρέψει τον περασμένο χειμώνα την παράδοση του 12ου ελικοπτέρου.

Στις 15 Ιουνίου παραδόθηκαν δύο υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το έργο υλοποιήθηκε έπειτα από δωρεά του Χρ. Μανέα.

Την πρόθεση του ΓΕΣ για απόκτηση 15 και όχι 10 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τις ΗΠΑ με την πρόνοια εκταμίευσης ύψους 35 έως 40 εκατ. Ευρώ αναφέρει το "Via Diplomacy", πληροφορία που περιλαμβάνεται στο "Almanac 2014 - 2015".

Ναυτικές Δυνάμεις

Στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ανήκουν, αναφέρει το "Via Diplomacy", τα υποβρύχια "Πιπίνος" και "Ωκεανός", ενώ στις αρχές καλοκαιριού έγινε η καθέλκυση του τελευταίου από τα τέσσερα αρχικά υποβρυχίου "Κατσώνης". 

Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασε το πρώτο τμήμα του πακέτου υποστήριξης των φρεγατών τύπου S. Το υλικό μεταβιβάστηκε από τα ΗΑΕ.

Η ΤΠΚ "Σταράκης" είναι η πρώτη από τις πυραυλάκατους τύπου Combattante IIIB που αντικατέστησε τα βλήματα κατά πλοίων Penguin με RGM-84 Harpoon.

Κατά τη διάρκεια του "Athens Flying Week 2015", επίδειξη έκανε αναβαθμισμένο ελικόπτερο AB-212ASW του ΠΝ που έφερε συσκευή FLIR τύπου Star Safire.
Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό δύο σκαφών ανορθοδόξου πολέμου, εκ των οποίων το ένα ήταν ο "Ωκύαλος".

Αεροπορικές Δυνάμεις

"Ο κύριος σχεδιασμός είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα και τη διαθεσιμότητα των μέσων, των υλικών και των υποδομών μας", τόνισε σε συνέντευξή του στο "Defence Line" o Α/ΓΕΑ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και Mirage 2000, για τα οποία απομένει το οικονομικό μέρος αλλά και το πως θα γίνει η διαδικασία. Τέλος, τόνισε το στόχο υψηλής επιχειρησιακής κατάστασης για το Α/Α σύστημα μεγάλης εμβέλειας S-300PMU1.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που δημοσιεύθηκε από τη Γαλλική Αεροπορία, το δυστύχημα του F-16D Block 50D οφείλεται στην απενεργοποίηση συστήματος σχετικού με την εξισoρρόπηση του αεροσκάφους.  

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου έγινε στην 115ΠΜ η επέτειος συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της 343Μ. Σήμερα η Μοίρα είναι εξοπλισμένη με μαχητικά F-16C/D Block 52 plus.

Στις 13 Ιουλίου επαναδραστηριοποιήθηκε η 336Μ η οποία μετά την απόσυρση του A-7E απέκτησε F-16C/D Block 52M.

Στο πλαίσιο του "Athens Flying Week 2015" στην Ελλάδα μεταφέρθηκε για παρουσίαση ένας εξομοιωτής πτήσης του F-16V, η προτεινόμενη επιλογή της Lockheed Martin προς την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D με ραντάρ τύπου AESA.

Σύμφωνα με βουλγαρικό δημοσίευμα, μεταξύ των μεταχειρισμένων μαχητικών που εξετάζει η Βουλγαρία βρίσκονται και F-16 της... Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει η "e-Άμυνα", σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ενσωμάτωσης καταδείκτη laser στα ΜΕΑ "Πήγασος ΙΙ".

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε στις 17 Ιουλίου πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 στην περιοχή Φαρακλό Λακωνίας. Οι δύο χειριστές μεταφέρθησαν στο 251 ΓΝΑ για προοληπτικούς λόγους. Το αεροσκάφος, που αργότερα καταστράφηκε, συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη.

Σχόλια