Εν Συντομία | Ειδήσεις (14)

21/08/2015 - 21/09/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Εξελίξεις στα υποβρύχια - Εξοπλιστικός απολογισμός 2011/15 - Στόχοι υπό εξέλιξη
Το nEUROn συμπεριφέρθηκε επιτυχώς απέναντι σε ιταλικό μαχητικό EF-2000 Typhoon - (c) Alenia Aermacchi

>Στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ανήκουν, αναφέρει το "Via Diplomacy", τα υποβρύχια "Πιπίνος" και "Ωκεανός", ενώ στις αρχές καλοκαιριού έγινε η καθέλκυση του τελευταίου από τα τέσσερα αρχικά υποβρυχίου "Κατσώνης". 


>Από το έντυπο του απολογιστικού έργου του τέως Α/ΓΕΕΘΑ την περίοδο 2011-15 διακρίνεται ό, τι ολοκληρωμένοι εξοπλιστικοί στόχοι είναι η υποστήριξη των διαθεσίμων οπλικών συστημάτων, η προμήθεια πυρομαχικών των αρμάτων μάχης γ' γενιάς, η ανάπτυξη ή προμήθεια συστημάτων ΜΕΑ και η επαύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας του στόλου υποβρυχίων. Στους στόχους υπό εξέλιξη περιλαμβάνονται η κατασκευή εθνικού πλοίου, η ανάκτηση της χρήσης ΑΦΝΣ, η προμήθεια από τις ΗΠΑ συστημάτων ΠΕΠ MLRS, αρμάτων μάχης M1, λοιπού τροχαίου υλικού και ελικοπτέρων CH-47.
Σύμφωνα με τους στόχους υπό εξέλιξη που δημοσίευσε ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, τα Μ1 εξακολουθούν να είναι στο στόχαστρο του ΕΣ - (c) Αμερικανικό υπουργείο άμυνας
>Ολοκληρώθηκε η φάση δοκιμών του UCAV επίδειξης τεχνολογίας nEUROn επί ιταλικού εδάφους. Κατά τη διάρκειά της επιτεύχθηκαν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι. Στις συνολικά 12 απαιτητικές εξόδους επαληθεύτηκαν οι ικανότητες του αεροσκάφους, το μικρό RCS και υπέρυθρη υπογραφή απέναντι σε επίγεια και εναέρια ραντάρ. Για την κάλυψη της τελευταίας ανάγκης επιστρατεύθηκε μαχητικό Eurofighter Typhoon. Ακολούθησαν δοκιμές στη Σουηδία, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε άφεση κατευθυνόμενων βομβών.



>Στο πλαίσιο του "Athens Flying Week 2015" στην Ελλάδα μεταφέρθηκε για παρουσίαση ένας εξομοιωτής πτήσης του F-16V, η προτεινόμενη επιλογή της Lockheed Martin προς την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D με ραντάρ τύπου AESA.
>Κατά τη διάρκεια του "Athens Flying Week 2015", επίδειξη έκανε αναβαθμισμένο ελικόπτερο AB-212ASW του ΠΝ που έφερε συσκευή FLIR τύπου Star Safire.
Ελεύθερο απόσπασμα από το περιοδικό "Στρατηγική" όπου θα μπορούσαν να διακριθούν αλλαγές στο ΜΕΑ "Πήγασος ΙΙ"
>Όπως αναφέρει η "e-Άμυνα", σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ενσωμάτωσης καταδείκτη laser στα ΜΕΑ "Πήγασος ΙΙ". Αυτό φανερώνει άλλωστε πρόσφατο φωτογραφικό υλικό του περιοδικού "Στρατηγική".

ΚΥΠΡΟΣ
Βελτίωση επίγειων δορυφορικών υποδομών


Καλλιτεχνική απεικόνιση του Hellas-Sat 3 - (c) Thales Alenia Space
>Η Hellas-Sat, θυγατρική της Arab Satellite Communication Organization, συμφώνησε στις 12 Σεπτεμβρίου τη δημιουργία επίγειου σταθμού DTH στην Κύπρο. Ο σταθμός θα λειτουργήσει ως το Νοέμβριο του 2015.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκλωβισμένη στο Κουρδικό
>Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας 26 μαχητικά, τέσσερα οπλισμένα ΜΕΑ και αναγνωριστικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν σε τουρκικές βάσεις. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πρόκειται να δημιουργήσει εντός Συρίας ουδέτερη ζώνη 98x45 km. Τα αμερικανικά αεροσκάφη θα εξορμούν από τις ΑΒ Incirlik, Batman, Malatya και Diyarbakir.
>Σε 400 ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί Τούρκοι μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα είναι 900 Τούρκοι μέλη στην ISIS και 200 ως 300 στην Al-Nustra.
>Δεκαεννέα νεκροί και δέκα τραυματίες ήταν ο απολογισμός του Τουρκικού Στρατού από ενέδρα Κούρδων ανταρτών στις 6/9 στην περιοχή Daglica της επαρχίας Hakkari.
>Στις 28 Αυγούστου έγινε η πρώτη αεροπορική επιχείρηση τουρκικών μαχητικών κατά της ISIS εντός συμμαχικού πλαισίου.
>Η κυβερνητική αστάθεια αποτελεί έναν επιπλέον σκόπελο στην επιλογή του νικητή του προγράμματος T-LORAMIDS, αφού ακόμη κι αν επιλεγεί αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας το πρόγραμμα δεν θεωρείται επείγον. Μάλιστα, δεν λείπει η γνώμη πως δεν συμφέρει μια χώρα σαν την Τουρκία η επένδυση τόσων χρημάτων για την αγορά των αναγκαίων αριθμών συστημάτων.
Οι Mk 54 μεταξύ άλλων θα εξοπλίσουν τα τουρκικά ΑΦΝΣ - (c) Αμερικανικό Ναυτικό
>Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τμήμα των 68 συλλογών αναβαθμισμένων τορπιλών τύπου Mk 54 Mod 0 LWT που εγκρίθηκαν για μεταβίβαση σε Ινδία, Τουρκία και Αυστραλία. 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Ειδήσεις από Βουλγαρία και Ρουμανία


Ελικόπτερο Puma Naval. Διακρίνεται τορπίλη Sting Ray - μέσω suntemromania
>Θυγατρική εταιρία της Airbus θα μπορούσε να παράγει το ελικόπτερο Super Puma Mk.1 στη Ρουμανία από τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος χρόνου. Ένας από τους τελικούς χρήστες θα μπορούσε να γίνει ο Ρουμανικός Στρατός.
>Η Πολωνία ανέλαβε τη συντήρηση των κινητήρων έξι μαχητικών MiG-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Σήμερα η Βουλγαρία έχει τέσσερα MiG-29 σε "καλή" πτητική κατάσταση.
>Την 1/9 ξεκίνησε η λειτουργία των δύο NATO Force Integration Units (NFIU), ένα σε Βουλγαρία και ένα σε Ρουμανία. Μαζί λειτούργησαν παρόμοια διοικητικά κέντρα σε άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ανατ. Ευρώπης.
>Το Ρουμανικό Ναυτικό ελπίζει στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22R το 2016. Παράλληλα, πρόσφατα εθεάθη ελικόπτερο Puma Naval εξοπλισμένο με τορπίλη Sting Ray.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μεγαλώνει η εμπλοκή στη Συρία και το Σινά - Ρωσική Αεροπορία στη Συρία!

>Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πώληση μαχητικών MiG-29 στην Αίγυπτο καθώς και την παράδοση αναχαιτιστικών MiG-31 στη Συριακή Αεροπορία. Όσον αφορά την Αιγυπτιακή Αεροπορία, αυτή αναλόγως την πηγή, ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24, 46 ή 62 MiG-29.
Η Ισραηλινή Αεροπορία θα παραλάβει συνολικά έξι C-130J-30 - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Η Αίγυπτος φέρεται να έχει συμφωνήσει την απόκτηση 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52, ενώ φέρεται να έχει συζητήσεις με τη Γαλλία για τη προμήθεια ενός εκ των δύο διαθέσιμων ελικοπτεροφόρων Mistral.
>Όπως ανακοίνωσε στις 20/8 η Ισραηλινή Αεροπορία, στο Ισραήλ κατέφθασε μεταφορικό αεροσκάφος C-130J-30. Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει συνολικά έξι C-130J-30.
>Προσωπικό στο Ισραήλ ήδη εργάζεται για σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο F-35 ώστε να αυξηθεί η ακτίνα δράσης. Στόχος είναι αυτές να μην προκαλέσουν αύξηση του RCS του μαχητικού. Βέβαια, εάν έχει ήδη αποκτηθεί αεροπορική κυριαρχία, θα μπορούσε το αεροσκάφος να χρησιμοποιεί έστω εξωτερικές δεξαμενές. Παράλληλα, το Ισραήλ φαίνεται ό, τι θα εκτελεί τη συντήρηση του F-35 εγχωρίως δίχως την ανάγκη να αποστείλει τα αεροσκάφη του στα προκαθορισμένα από τις ΗΠΑ περιφερειακά κέντρα υποστήριξης, εκτός μάλλον από τις μεγάλες συντηρήσεις.
>Οι πρώτοι Ισραηλινοί χειριστές πρόκειται να σταλθούν στην ΑΒ Luke των ΗΠΑ στα μέσα του 2016 για κατάρτιση στο F-35.
>Στον υφιστάμενο ισραηλινό στόχο για απόκτηση 75 F-35, δεν αποκλείεται τα τελευταία 25 να είναι της έκδοσης F-35B. Ως σήμερα, έχει συμφωνηθεί η αγορά 33 F-35A, προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις.
Σχέδιο της Saar 6
>Τα τέσσερα πλοία κλάσης Saar 6 του Ισραηλινού Ναυτικού πρόκειται να φέρουν 32 εώς 40 αντιαεροπορικά βλήματα Barak-8, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους και το αντιπυραυλικό σύστημα C-Dome.
>Η Ισραηλινή Αεροπορία θα επιθυμούσε την αύξηση του στόλου αεροσκαφών G550. Τα αεροσκάφη διατίθενται ως πλατφόρμες ΑΣΕΠΕ και ηλεκτρονικού πολέμου.
>Αν και αρκετός ρόλος στη συλλογή πληροφοριών έχει αποδοθεί στα ΜΕΑ, το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αεροσκάφη B-200, μιας και προσφέρουν ταχύτερη δυνατότητα μετάβασης στο σημείο ενδιαφέροντος.
>Αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση της ISIS με χημικά στο Χαλέπι.
Έπειτα από το Ιράκ, γαλλικά μαχητικά άρχισαν αναγνωριστικές πτήσεις και στη Συρία - (c) Γαλλικό υπουργείο άμυνας
>Αυστραλία, Μεγ. Βρετανία και Γαλλία επέκτειναν την αεροπορική τους δράση στη συριακή επικράτεια. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, βρετανικό οπλισμένο ΜΕΑ έπληξε τα τέλη Αυγούστου Βρετανούς Τζιχαντιστές. Η Γαλλική Αεροπορία περιορίζεται σε αναγνωριστικές πτήσεις με μαχητικά Rafale, που φέρουν ατρακτίδιο αναγνώρισης Reco NG, και ένα ΑΦΝΣ Atlantique-2. Την πρώτη αποστολή, που διήρκεσε εξήμισι ώρες, πραγματοποίησαν δύο Rafale εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος MICA και ατρακτίδιο Reco NG. 
>Στη Συρία έχουν μετασταθμεύσει 28 ρωσικά μαχητικά Su-30SM (4), Su-24M2 (12) και Su-25 (12), ελικόπτερα Mi-24 (2) και Mi-17 (2), Α/Α συστήματα Pantsir-S1, έξι άρματα μάχης T-90 και 26 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Στην περιοχή ακόμη βρίσκονται Il-78, ενώ μεταφορές εκτελούν μεταφορικά Il-76 και An-124. Οι χερσαίες δυνάμεις εκτιμώνται σε 3.000 στρατιώτες. Προηγουμένως είχε καταγραφεί απόσπασμα Ρώσων κατά τη διάρκεια μάχης του Συριακού Στρατού, περιστατικό που αποδεικνύει την ολοένα αμεσότερη ρωσική εμπλοκή στα συριακά γεγονότα.
>Το 1/3 των αμερικανικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στο Κομπάνι αφέθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 της 9ης Μοίρας Βομβαρδιστικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 1000 μαχητών της ISIS.
>Δημοσίευμα της Washinghton Post αναφέρει την εκτέλεση μυστικών αποστολών MEA για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία για τη δολοφονία αξιωματούχων της ISIS.
 >Μαχητικό Su-22M-4 της Συριακής Αεροπορίας καταρρίφθηκε στις 17/9 πλησίον της ΑΒ Τ4.
Στιγμιότυπο από επιχείρηση του Αιγυπτιακού Στρατού στο Σινά
>Οι Ισλαμιστές μαχητές στο Βόρειο Σινά διαθέτουν συστήματα MANPAD τύπου SA-18 Igla, όπως φανερώνει 37λέπτο προπαγανδιστικό βίντεο.
>Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο μέλη της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκαν από IED στο Σινά.
>Εννιαήμερες επιχειρήσεις του Αιγυπτιακού Στρατού στο Σινά είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 415 Ισλαμιστών μαχητών.

Σχόλια