Περίληψη | 2ο Τρίμηνο 2015 (Συγκεντρωτικό)

21/3/2015 - 21/6/2015

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 2ο του 2015.

Ελλάδα


ΣΥΝΟΨΗ: Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία κινούν ποικίλες εξελίξεις σε ζητήματα ενδιαφέροντος για υποστήριξη διαθέσιμου αμυντικού υλικού ή μεταβίβαση νέου από τα αποθέματα των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό άμυνας, στις 20 Μαΐου, ο Υπουργός Άμυνας φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία και λειτουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο. Τέλος, το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για την περαιτέρω αναδιοργάνωση του ΕΣ με κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων που χαρακτηρίζονται πλεονάζουσες.



Στρατός Ξηράς

Σε κείμενο της εφημερίδας "Το Παρασκήνιο" που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2015 και μιλά για πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγράφονται οι κυριότερες - αναθεωρημένες (;) - απαιτήσεις των τριών Κλάδων. Ο Στρατός Ξηράς ενδιαφέρεται για μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk, μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και άρματα μάχης M-1 Abrams.


Δίνοντας συνέχεια στο ενδιαφέρον απόκτησης μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Blackhawk για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣ, φαίνεται ό, τι υπήρξε αίτημα μεταβίβασης 40 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τα πλεονάσματα του Αμερικανικού Στρατού κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ, το Μάιο. Η μεταβίβαση ελικοπτέρων τύπου Blackhawk από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού προς τη διεθνή αγορά έχει εξεταστεί ως ενδεχόμενο από την εταιρία Sikorsky. Σύμφωνα με μία επιλογή, από την ημερομηνία συμφωνίας έως την παραλαβή ενός Blackhawk μπορεί να λάβει χώρα πρόγραμμα ανακαίνισης διάρκειας 12 μηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Defence Line", επίσης συζητήθηκε η αναβάθμιση των διαθέσιμων ΠΕΠ MLRS και η προμήθεια επιπλέον 40 συστημάτων από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και η απόκτηση νέων πυραύλων ATACMS και ρουκετών.


Στο κρίσιμο ζήτημα των NH-90, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 με την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΘΑ η οποία διενεργεί έλεγχο σε σχέση με την σύμβαση 034Α/2003 (Προμήθεια Ελικοπτέρων ΝΗ-90). Διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1. Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική Νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης.

2. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

3. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000€ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από την σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας.
4. Από τα προβλεπόμενα με βάση τη σύμβαση πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης.
5. Για τα 263.009.228€ (40% η προκαταβολή της σύμβασης) τα οποία εισπράχθηκαν από την εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο Ελληνικό Κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ)
6. Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις έχει δοθεί εντολή για άμεση ερώτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να γνωμοδοτήσει με σαφήνεια όχι μόνο για τη συνέχιση παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων αλλά ακόμα περισσότερο για την νομιμότητα και εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτήν συνέπειες.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία συζητήθηκε η συντήρηση των υφιστάμενων Α/Α συστημάτων ρωσικής προέλευσης, των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E. Παράλληλα, η ρωσική πλευρά θα επιθυμούσε την αναζωπύρωση του προγράμματος απόκτησης 422 ΤΟΜΑ BMP-3, επιθυμία που δεν έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "On Alert", φαίνεται να υπάρχει εισήγηση για "επανεξέταση παραλαβής μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2 Bradley από τις ΗΠΑ ".

Πολεμικό Ναυτικό

Μετά από περίπου έξι χρόνια ακινησίας το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επαναφορά και τον εκσυγχρονισμό 4+1 ΑΦΝΣ P-3B. Επιπλέον προχωρεί η προσπάθεια ενίσχυσης του Στόλου με ΤΠΚ, την "Ρίτσος" και τη "Μυκονιός". Την ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων, με την παράδοση του τελευταίου εντός του 2016, την ενίσχυση του Στόλου με την πέμπτη πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν και την αναβάθμιση των P-3B επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Α/ΓΕΝ. Τα υποβρύχια "Πιπίνος" και "Ωκεανός" θα ενταχθούν σύντομα στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το "Ματρώζος" προγραμματίζεται να παραλαβεί το φθινόπωρο. Η ναυπήγηση των δύο τελευταίων πυραυλακάτων θα ακολουθήσει αργότερα.

Η επιλογή του εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων ΑΦΝΣ έχει συναντήσει έντονη κριτική, η οποία έχει αναγκάσει τις αρμόδιες Αρχές να γνωστοποιήσουν τις παραμέτρους που έπαιξαν ρόλο σε αυτήν. 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει:

1. η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS

2. απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία

3. η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους
4. ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια
5. υπάρχουν ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης
6. είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.
7. το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014.
8. η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία

Στην ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό τονίζει:

1. το υψηλότερο κόστος που θα απαιτούσε η απόκτηση νέων αεροσκάφων με παρόμοιες ικανότητες όπως το P-3

2. το P-3 καλύπτει τις βασικές επιχειρησιακές απαιτήσεις

3. η απόκτηση μεταχειρισμένων P-3C από τις ΗΠΑ θα στερούσε την ανάληψη εγχώριου βιομηχανικού έργου

4. αγορά μεταχειρισμένων P-3 από τρίτη χώρα θα απαιτούσε την έγκριση των ΗΠΑ για τη μεταπώλησή τους
5. υπάρχουν ήδη υποδομές, κατάρτιση, επισκευαστικές δυνατότητες και ανταλλακτικά
6. κατά τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε μείωση του κόστους κατά 86 εκατ. $ και το συνολικό κόστος κατανέμεται στην 7ετία 2015-2022
 
Το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει εντάξει στο οπλοστάσιό του ως το Μάιο του 2019 τα πρώτα Α/Α βλήματα ESSM Block II, σύμφωνα με ανάθεση έργου του αμερικανικού Πενταγώνου ύψους 517,3 εκατ. δολαρίων προς την εταιρία Raytheon. Το συμβόλαιο αναφέρεται στην ανάπτυξη και δοκιμή του όπλου, που στην έκδοση Block I υπηρετεί ήδη στο ΠΝ και τις φρεγάτες MEKO 200HN. Η ελληνική συμμετοχή αφορά το 1,5% της παραγωγής και το 1% του βιομηχανικού έργου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, η εμβέλεια του ESSM είναι 40km. Βασικό γνώρισμα της νέας έκδοσης του ESSM αποτελεί η ενσωμάτωση ενός νέου αισθητήρα διπλής διαμόρφωσης ενεργού / ημιενεργού ραντάρ ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες απειλές βλημάτων κατά πλοίων από το 2020 και ύστερα. Τον αισθητήρα αναμένεται ό, τι θα λάβουν και τα ESSM Block I που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία. 

Η πυραυλάκατος "Ρίτσος", πέμπτη από επτά συνολικά Super Vita που πρόκειται να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποιεί "τα τελικά δοκιμαστικά του πλοίου", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνος. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι δοκιμές του επισκευασμένου ΤΠΚ "Μυκονιός". Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των εκτοξευτών του αντιπυραυλικού συστήματος RAM που φέρουν τα υφιστάμενα ΤΠΚ τύπου Super Vita, πληροφορεί η "e-Άμυνα". Τα τελευταία τρία σκάφη θα παραδοθούν με την πλέον εξελιγμένη έκδοση του συστήματος. Το RAM Block II είναι αναβάθμιση του σημερινού Block 1/1A. Έχει μεγαλύτερο, πιο δυνατό πυραυλοκινητήρα, δύομισι φορές μεγαλύτερη ευελιξία για ελιγμούς και μιάμισι φορά μεγαλύτερη δραστική εμβέλεια, αλλά και καλύτερες επιδόσεις απέναντι σε πιο σύγχρονα αντιπλοϊκά βλήματα.


Η καναδική βιομηχανία έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με άρθρο της "ΕΑ&Τ ", ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ό, τι η εταιρία Lockheed Martin Canada έχει αναλάβει το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200 της Νέας Ζηλανδίας.

Στην φάση της κατασκευής βρίσκεται το δεύτερο πρωτότυπο του ταχύπλοου σκάφους ανορθοδόξου πολέμου "Ωκύαλος", μεταφέρει ανάρτηση του "Defencenews.gr ". Το νέο σκάφος είναι κατά ένα μέτρο μεγαλύτερο και ικανό να μεταφέρει δέκα άτομα.

Πολεμική Αεροπορία

Παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων για προσπάθεια απόκτησης μεταχειρισμένων μαχητικών F-15 προς την ενίσχυση της δύναμης μαχητικών της ΠΑ, το μοναδικό πρόγραμμα που αναφέρθηκε ονομαστικά κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπήρξε εκείνο της αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D. Επιπλέον, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία συζητήθηκε η συντήρηση και η συμπλήρωση του αποθέματος πυραύλων των S-300PMU-1. Η ΠΑ φέρεται, τέλος, να θέλει την αναβάθμιση των Mirage 2000EG/BG κατά το παραπάνω δημοσίευμα του "Παρασκηνίου".

Ο υπεύθυνος αρχιμηχανικός της Boeing για μη προϊόντα της εταιρίας, Paul Cejas, δήλωσε ό, τι η Boeing έχει κουβεντιάσει με την Πολεμική Αεροπορία σχετικά με τις δυνατότητες αναβάθμισης του μαχητικού F-16, στο πλαίσιο του υπό μελέτη προγράμματος ΕΜΖ του ελληνικού στόλου μαχητικών του τύπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Παραπολιτικά", η ρωσική πλευρά επιθυμεί την πώληση στην Ελλάδα πυροσβεστικών αεροσκαφών Be-200, με σκοπό την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου πυροσβεστικών CL-215. Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία συζητήθηκε η συντήρηση των υφιστάμενων A/A συστημάτων ρωσικής προέλευσης και η συμπλήρωση του αποθέματος πυραύλων των S-300PMU-1 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράρτημα: Πολυεθνικά Προγράμματα 

Η κατασκευή του τρίτου δορυφόρου του προγράμματος CSO / MUSIS, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, επιταγχύνεται ύστερα από την εξέταση χρηματοδότησης από τη γαλλική κυβέρνηση. Την χρηματοδότηση του δορυφόρου θα αναλάβει κατά τα 2/3 η Γερμανία με 210 εκατ Ευρώ.

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του nEUROn στην ΑΒ Decimomannu στη Σαρδηνία της Ιταλίας.


Ο επικεφαλής του ΕΟΑ (EDA) συναντήθηκε στις 23/3 με την υπουργό άμυνας της Ολλανδίας για να συζητήσουν τη συνεισφορά της Ολλανδίας σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπενθυμίζεται ό, τι οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία έχουν πρόθεση να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση προμήθειας κοινού στόλου αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού τύπου A330 MRTT, σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν επιπλέον επτά κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία αναμένεται να κάνει χρήση των 22% ωρών πτήσης του προς απόκτηση κοινού στόλου αεροσκαφών.


Το Βέλγιο σκοπεύει να αποκτήσει έως τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330MRTT, το πρώτο μέχρι το 2020 και τα τελευταία δύο ως το 2025. Το κόστος θα ανέλθει σε 280 εκατ. Ευρώ / μονάδα, ενώ πιθανόν σχετίζεται με το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινού στόλου ιπτάμενων τάνκερ. Διαφορετικά, θα επιλέξει την ενοικίαση ωρών. Παράλληλα, εξετάζει την απόκτηση συλλογών για μεταφορικά A400M.

Παράρτημα ΙΙ: Παραγγελία MIDS JTRS


Η Ελλάδα θα αποκτήσει μη αναφερόμενο αριθμό τερματικών MIDS JTRS στο πλαίσιο ανάθεσης έργου αξίας 478,6 εκατ. $ για λογαριασμό των ΗΠΑ και χωρών του εξωτερικού. Το έργο για τις τελευταίες αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Το MIDS JTRS βελτιώνει τις δυνατότητες πολεμικών επικοινωνιών, με τη χρήση ήχου, πολυμέσων και δεδομένων με υψηλή αντοχή στις παρεμβολές. Ο ελληνικός φορέας χρήσης του υπό απόκτηση αριθμού τερματικών δεν έχει γνωστοποιηθεί. 

- - - - - - - - - - - - 
Κύπρος

Η ψήφιση νομοσχεδίου (Bill HR 1735) από την Αμερικανική Γερουσία ανοίγει ο δρόμος άρσης της αμερικανικής απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βοήθεια προς το Λίβανο περιλαμβάνει 9.400 τυφέκια εφόδου, 5.500 ημιαυτόματα τυφέκια και 1.780 πολυβόλα.
Παράρτημα Ι: Πολυεθνικά Προγράμματα 

Η Κύπρος υπέγραψε στις 23 Απριλίου τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα δορυφορικών επικοινωνιών Satcom του ΕΟΑ (EDA). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Ρουμανία. Πάραλληλα, προσεχώς θα εγκαινιασθεί ο ένας από τους τρεις συνολικά ευρωπαϊκούς επίγειους δορυφορικούς σταθμούς, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατιάς ως ισχυρό περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης.  
Παράρτημα ΙΙ: Βρετανικές επιχειρήσεις κατά της ISIS
Με βάση δορυφορική φωτογραφία κατά τη διάρκεια του Απριλίου στο Ακρωτήρι και σε σύγκριση με τα προηγούμενα στοιχεία, στη βάση φέρονται να έχουν αναπτυχθεί αεροσκάφος επιτήρησης Sentinel R1 και τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα WAH-64. Επιπλέον, παραμένουν αναπτυγμένα δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry.
- - - - - - - - - - - -
Τουρκία

Τουρκικός Στρατός

Αισιόδοξος είναι ο Τούρκος υπουργός άμυνας για ένταξη σε υπηρεσία του υπό ανάπτυξη εγχώριου άρματος μάχης Altay το 2018 στον Τουρκικό Στρατό.
Η εταιρία TUMOSAN υπέγραψε στις 17/3 συμφωνία ύψους 190 εκατ. Ευρώ για την ανάπτυξη και δοκιμή κινητήρα που προορίζεται για το άρμα μάχης Altay. Η σύμβαση έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 54 μηνών. 
Ο τελικός αριθμός των Α/Κ πυροβόλων Firtina ανήλθε τελικά σε 280 και το τελευταίο παραδόθηκε το 2014, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Πλέον σχεδιάζεται τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο των 155mm/52, που θα αντικαταστήσει τα M-44T και M-52T. 
Στη ΝΑ Τουρκία πρόκειται να αναπτυχθούν για πρώτη φορά δύο επιθετικά ελικόπτερα T-129, σε πιθανές επιχειρήσεις κατά του PKK.
Η Τουρκία συμφώνησε την χρήση στο εγχώριο μεταφορικό ελικόπτερο του κινητήρα CTS800. Τον ίδιο κινητήρα φέρει το T-129.  

Η εταιρία Aselsan υπέγραψε πέντε συμβάσεις με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αξίας 124 εκατ. Ευρώ. Οι συμβάσεις αφορούν συστήματα επικοινωνιών.  
Τουρκικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο της "IDEF-2015", στις 7 Μαΐου υπογράφθηκε η σύμβαση προμήθειας έναντι περίπου 1 δις $ ενός εγχώριου LPD βασισμένου στο αεροπλανοφόρο Juan Carlos I της ισπανικής εταιρίας Navantia. Το πλοίο θα παραδοθεί το 2021. Θα μπορεί να μεταφέρει 1200 στρατιώτες και πλήρωμα, οκτώ ελικόπτερα γενικής χρήσης, τρία ΜΕΑ και 150 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου αριθμού αρμάτων μάχης. Το πλοίο θα είναι ικανό να υποστηρίξει τη χρήση μαχητικών F-35B.
Το Τουρκικό Ναυτικό θα μπορούσε να αιτηθεί την απόκτηση 15 μαχητικών F-35B, από 100 συνολικά F-35 που θα προμηθευτεί η Τουρκία, για τη δημιουργία αεροπορικής πτέρυγας στο μελλοντικό της LPD. 
Ολοκληρώθηκε ο εγχώριος εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων "TCG Dognap" και "TCG Tolunay" τύπου Type 209/1200.   
Η δεύτερη γενιά πλοίων του προγράμματος MILGEM θα είναι εξοπλισμένη με 16 κελιά Mk41, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους και αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx.  
Στις 20 Μαΐου έγινε γνωστή η έγκριση προμήθειας στο Τουρκικό Ναυτικό τεσσάρων συστημάτων Phalanx Block 1B Baseline 2 και η αναβάθμιση σε αντίστοιχο επίπεδο άλλων 17 Phalanx Block 0. Το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει σε 310 εκάτ. $. 
Το Τουρκικό Ναυτικό θα έχει εντάξει ως το Μάιο του 2019 τα πρώτα Α/Α βλήματα ESSM Block II, σύμφωνα με ανάθεση έργου του αμερικανικού Πενταγώνου ύψους 517,3 εκατ. δολαρίων $ προς την εταιρία Raytheon. Το συμβόλαιο αναφέρεται στην ανάπτυξη και δοκιμή του όπλου. Η τουρκική συμμετοχή αφορά το 4,5% της παραγωγής και το 2% του βιομηχανικού έργου. 
Τουρκική Αεροπορία
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D BLock 40 & 50 Peace Onyx III της Τουρκικής Αεροπορίας. Η τελευταία συνολικά παρέλαβε 163 αναβαθμισμένα αεροσκάφη, 147 από την TAI και 16 που υποβλήθηκαν σε εργασίες από την ίδια. Σήμερα η Τουρκική Αεροπορία επιχειρεί με 188 F-16C και 57 F-16D. Επιπλέον ανακοινώθηκε η πρόθεση εγχώριου εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 30. Το τουρκικό πρόγραμμα CCIP περιλαμβάνει εγκατάσταση ραντάρ μηχανικής σάρωσης APG-68(v)9, έγχρωμες οθόνες απεικόνισης, HMD JHMCS, Link-16, νέο σύστημα IFF, διόπτρες νυκτερινής όρασης AN/AVS-9, βελτιωμένο σύστημα ναυτιλίας, σύστημα ΗΠ AN/ALQ-178(V)5+ και πιστοποιήσεις όπλων δυτικής και τουρκικής προέλευσης. 
Η Lockheed Martin ανέλαβε από το αμερικανικό Πεντάγωνο αναθεση έργου για την κατασκευή και παράδωση συστημάτων αυτοπροστασίας AIDEWS που προορίζονται να εξοπλίσουν τουρκικά μαχητικά F-16. Το ύψος του έργου ανέρχεται σε 13 εκατ. δολάρια $.
Στις 27 Μαρτίου έγινε πτήση του Τούρκου Α/ΓΕΑ με F-16 που έφερε ατρακτίδιο αναγνώρισης DB-110. 
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου θα πρέπει να αναμένεται επιτάγχυνση των διαδικασιών στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων στο ξένο Τύπο. 
Εντός του 2016 θα ανακηρυχθεί ο ξένος εταίρος για την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. Θα ακολουθήσει τετραετής περίοδος ανάπτυξης του μαχητικού. Ενδιαφέρον έχουν δείξει οι BAE Systems, Saab, China's Shenyang Aircraft Corp., Airbus Germany, Alenia και Sierra Nevada Corp. 
Στις 12/6 ανεστάλη η λειτουργία της 112 Filo. Η Μοίρα ήταν εξοπλισμένη με μαχητικά F-4E 2020. 
Τέσσερις εταιρίες θα διαγωνιστούν για το πρόγραμμα Golge της Τουρκικής Αεροπορίας, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία παρεμβολέων σε πολιτικά αεροσκάφη. Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η παρεμβολή εχθρικών ραντάρ σε αποστάσεις έως 400 χιλιομέτρων.  
Προβληματισμό σε ΜΜΕ επηρεασμένα από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να προκαλεί το φλερτ της Άγκυρας να αποκτήσει το κινεζικό HQ-9, που πιθανότατα δεν πρόκειται να διασυνδεθεί αποτελεσματικά στο νατοϊκό δίκτυο, όπως και άλλα εγχώρια προγράμματα που έχουν σκοπό να θέλουν τέλος στην ανάληψη συμβάσεων από δυτικές εταιρίες.
Η Ρωσία θα μπορούσε να ξανασυμμετάσχει στο διαγωνισμό απόκτησης νέου Α/Α συστήματος εφόσον η τιμή και η μεταφορά τεχνολογίας καλύπτει τις τουρκικές απαιτήσεις. Όπως για το εγχώριο μαχητικό, εξελίξεις στο πρόγραμμα που προηγείται το κινεζικό HQ-9 αναμένονται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Ο πρώτος τουρκικός κινητήρας για τον SOM θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2016.  
Η Τουρκία κατέθεσε RfI για οπλισμένα MEA. Παράλληλα, αναμένεται να διατεθεί έως ένα δις $ για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους και θα προχωρήσει η ανάπτυξη μεταφορικού αεροσκάφους για πολιτική και στρατιωτική χρήση. 
Στις 9 Μαΐου συνετρίβη στη Σεβίλη το τρίτο προς παράδοση στη Τουρκική Αεροπορία μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Νεκροί ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα, όλοι προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρίας. Μετά το δυστύχημα καθηλώθηκαν στο έδαφος τα δύο αεροσκαφή A400M που βρίσκονται σε υπηρεσία. 
Λανθασμένα τοποθετημένο λογισμικό ελέγχου των κινητήρων ευθύνεται για τη συντριβή του προοριζόμενου ως τρίτο A400M της Τουρκικής Αεροπορίας τον προηγούμενο μήνα. Πριν το A400M συντριβεί, παρουσίασε τριπλή βλάβη στους κινητήρες. Το αεροσκάφος αναπλήρωσης της απώλειας προτείνεται από την κατασκευάστρια εταιρία να δοθεί το 2018, αν και οι τουρκικές αρχές πιέζουν για γρηγορότερη παράδοση. 

Τουρκικό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A-400M μετέφερε στο Αφγανιστάν μεταφορικό ελικόπτερο S-70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού, κάνοντας επίδειξη των μεταφορικών δυνατοτήτων του τύπου. Σήμερα σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία είναι δύο A-400M.
Στις 15 Απριλίου έγινε η πρώτη αερομεταφορά επιθετικού ελικοπτέρου T-129 από μεταφορικό αεροσκάφος A400M της Τουρκικής Αεροπορίας.
Την παρθενική πτήση εγχώριου επιβατηγού αεροπλάνου οραματίζεται η Τουρκία. Το αεροσκάφος, που θα στηρίζεται στο Dornier 328, προβλέπεται επίσης να αναπτυχθεί σε στρατιωτική έκδοση για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας. Στην πολιτική έκδοση το Dornier 328 μεταφέρει έως 32 επιβάτες. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την έκδοση 628, που μπορεί να μεταφέρει 60 έως 70 άτομα. Η ελικοφόρα έκδοση θα ονομάζεται TR-628 και με κινητήρες τζετ TRJ-628.
Η Τουρκική Αεροπορία σχεδιάζει να εξοπλίσει τα ελικόπτερα CSAR Cougar με πολυβόλο τύπου Gatling. 
Η Τουρκική Αεροπορία θα ξεκινήσει την κατάρτιση νατοϊκών χειριστών μέσα στο 2015 στην αεροπορική βάση της Σμύρνης. Οι ξένοι χειριστές θα καταρτιστούν στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη SF-260D, KT-1T και T-38M. 
Θα προχωρήσει τελικά η συμφωνία με την KAI για την απόκτηση 15 εκπαιδευτικών αεροσκαφών KT-1T. Το κόστος θα ανέλθει σε 150 εκατ. δολάρια $. Τα αεροσκάφη θα αποκτηθούν ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και έναρξη παραγωγής του Hurkus, που θα γίνει το 2018. 
Εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-41 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχής της Γιάλοβα λόγω τεχνικού προβλήματος. 
Η Τουρκία θα αποκτήσει μη αναφερόμενο αριθμό τερματικών MIDS JTRS στο πλαίσιο ανάθεσης έργου αξίας 478,6 εκατ. $ για λογαριασμό των ΗΠΑ και χωρών του εξωτερικού. Το έργο για τις τελευταίες αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Το MIDS JTRS βελτιώνει τις δυνατότητες πολεμικών επικοινωνιών, με τη χρήση ήχου, πολυμέσων και δεδομένων με υψηλή αντοχή στις παρεμβολές. 
Παράρτημα Ι: Στρατηγικοί Σχεδιασμοί
Τους κύριους άξονες της αναδιοργάνωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 2033 μεταφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Milliyet". Αυτοί αφορούν: (1) την ανανέωση της δομής του Στρατού Ξηράς, (2) την αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, (3) την προμήθεια εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και (4) επέκταση των δραστηριοτήτων στο διαστημικό τομέα.
Το στόχο εξαφάνισης των εισαγωγών σε οπλικά συστήματα ως το 2023 επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος. Σήμερα η Τουρκία καλύπτει τις απαιτήσεις της σε ποσοστό 54% από εγχώρια όπλα.  
Στη λειτουργία στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ κατευθύνεται η Τουρκία ύστερα από την επικύρωση στις 22 Μαρτίου και 27 Μαρτίου από το κοινοβούλιο και τον Τούρκο πρόεδρο διμερούς συμφωνίας με το Εμιράτο. 
Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία επιδιώκει η Άγκυρα. Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει μέσα από μία πιθανή συνεργασία με την Ουκρανία ικανότητες στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων όπως κινητήρες και θωρακίσεις αρμάτων μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα.
Στις 7 Μαΐου έφθασε στις εγκαταστάσεις της TAI ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Gokturk-1. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στην Τουρκία για περιβαλλοντικές δοκιμές. Η συμφωνία κατασκευής του δορυφόρου Gokturk-1 υπογράφθηκε στις 13 Ιουλίου 2009 και υπεύθυνη για την κατασκευή είναι κοινοπραξία Telespazio. Ο δορυφόρος προσφέρει διακριτική ανάλυση του 0,8m.
Παράρτημα ΙΙ: IDEF 2015
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η έκθεση όπλων "IDEF-2015", που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 5 και 8 Μαΐου. Στην έκθεση παρουσιάστηκε η τελική μορφή του άρματος μάχης Altay, νέα ή αναβαθμισμένα οχήματα όπως τα ΤΟΜΑ KAPLAN-20 και TULPAR-S, τα αντιαεροπορικά συστήματα HISAR-A και KORKUT, συστήματα ΠΕΠ, διάφορα ΜΕΑ, το επιθετικό ελικόπτερο T-129B και τα όπλα του, συστήματα αυτοπροστασίας οχημάτων και πλοίων, τα προγράμματα πλοίων ΤΠΚ, F-100 και TF-2000, πυρομαχικά ακριβείας για μαχητικά, ατρακτίδιο ΗΠ για μαχητικά και οι εξελίξεις του 2014 στο πρόγραμμα μαχητικού F-35.
Παράρτημα ΙΙΙ: Τουρκία, Συρία & ISIS
Η εφημερίδα Cumhurriyet δημοσίευσε στις 29 Μαΐου φωτογραφίες, βίντεο και κείμενο σχετικά με παράδοση οπλισμού από επτά φορτηγά της MIT σε ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 όταν 17 Τούρκοι στρατιώτες σταμάτησαν τα οχήματα για έλεγχο πριν διασχίσουν τα τουρκο-συριακά σύνορα. Το φορτίο, που περιλάμβανε 1.000 βλήματα όλμου, 80.000 πυρομαχικά φορητού οπλισμού διαφόρου διαμετρήματος και εκατοντάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων - όλα ανατολικής προέλευσης - , χαρακτηριζόταν ως ανθρωπιστική βοήθεια. Τον προηγούμενο Απρίλιο, οι στρατιώτες που πραγματοποίησαν τον έλεγχο των φορτηγών συνελήφθησαν από τις Αρχές. 
Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες ήταν ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης στην τελική προεκλογική ομιλία του HDP στις 5 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ. Για την επίθεση κατηγορείται η ISIS.
 
1.500 Τούρκοι πολεμούν ως μέλη ενόπλων οργανώσεων στη Συρία, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek. Σε 600 εκτιμώνται οι μαχητές της ISIS που προέρχονται από την Τουρκία.
Στις 16 Μαΐου τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στα τουρκοσυριακά σύνορα συριακό ΜΕΑ.
Σε πέντε ανέρχονται τα αμερικανικά συστήματα ΜΕΑ Predator που επιχειρούν από την ΑΒ του Ιντσιρλίκ.
Συριακός πύραυλος κατέπεσε στις 24/3 στη νότια περιοχή της Αντιόχειας προκαλώντας ζημιές σε δύο στρατιωτικά οχήματα. Ο πύραυλος έπεσε 200 μέτρα μακρυά από τη στρατιωτική μονάδα. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας 15 μέτρων. Σε αντίποινα, δύο πυροβόλα Firtina έπληξαν συνοριακή συριακή θέση στις 25/3. Την ίδια ημέρα η Συρία ισχυρίστηκε την κατάρριψη τουρκικού ΜΕΑ στην περιοχή του Χαλεπίου. Παράλληλα, έγινε γνωστή συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για επιχειρήσεις δύο αμερικανικών οπλισμένων συστημάτων ΜΕΑ από την ΑΒ Ιντσιρλίκ.  
- - - - - - - - - - - - 
 
Βαλκανική
Βουλγαρία


Η Βουλγαρία θα μπορούσε να συνεργαστεί για τη συμπαραγωγή του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος M1117 με τις ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών του Βουλγαρικού Στρατού. Σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία επτά οχήματα του τύπου, εκ των οποίων έξι στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν, ενώ άλλα 10 πρόκειται να παραδοθούν τον Ιούνιο. Μία άλλη πιθανή υποψηφιότητα είναι η παραχώρηση μεταχειρισμένων M93 Fox (παραλλαγή του TPz Fuchs) από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.
 


Καταγγελίες για απειλή και απόπειρα δωροδοκίας κατήγγειλε ο υπουργός εθνικής άμυνας της Βουλγαρίας, σε ζητήματα που αφορούσαν την επέκταση συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29. Εφόσον δεν γίνει συμφωνία συντήρησης των σοβιετικής προέλευσης μαχητικών και τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέψουν την απόκτηση πιο προηγμένων μαχητικών δυτικής προέλευσης, τότε, εξετάζεται το σενάριο αστυνόμευσης του εναέριου χώρου από άλλή ή άλλες χώρες. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο επέκτασης της πτητικής ζωής δύο MiG-29 ως το τέλος του 2016.
Η Βουλγαρία πρόκειται επίσημα να ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης νέου μαχητικού αεροσκάφους με τη μεταφορά των προτάσεων του υπουργείου άμυνας στην κυβέρνηση έως τα τέλη Ιουνίου. Από ό, τι τελικά δείχνει, η επιλογή θα γίνει μεταξύ του αμερικανικού F-16 και του σουηδικού JAS-39.
Η Βουλγαρία αναμενόταν να παραλάβει στις αρχές Απριλίου συστήματα ΜΕΑ Scout. Πολύ πιθανό η προμήθεια αφορά το Aeryon Scout. Είχε προηγηθεί την περασμένη χρονιά η παραλαβή συστημάτων ΜΕΑ RQ-11 Raven. 
Η Βουλγαρία έδωσε στα μέσα Μαρτίου έγκριση για την κατασκευή και λειτουργία νατοϊκού κέντρου διοίκησης στη Σόφια. Οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν μέσα στο 2015. Ένα δεύτερο κέντρο για την ανταλλαγή ναυτικών πληροφοριών θα λειτουργήσει στο Μπουργκάς το 2016.  
Κροατία
Η Κροατία παρουσίασε στις 20/3 τους νεότερους τύπους οχημάτων που χρησιμοποιεί ο Κροατικός Στρατός. Εμφανίστηκαν τέσσερις εκδόσεις του Armoured Modular Vehicle (AMV) (νοσοκομειακή, εφοδιασμού, διοίκησης, μεταφοράς προσωπικού), MRAV M-ATV, MRAV MaxxPro, RG33, Humvee και LMV. Το σύνολο των οχημάτων ξεχωριστά αφορούν 126, 212, 30, 20, 20 και δέκα αντίστοιχα. 
Η τουρκική εταιρία ASELSAN θα κατασκευάσει μη επανδρωμένους πυργίσκους πυροβόλων τύπου SMASH για τον εξοπλισμό των νέων περιπολικών του Κροατικού Ναυτικού. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 4,2 εκατ. δολάρια Ευρώ.
Η Κροατία θέλει να αντικαταστήσει τα μαχητικά MiG-21 με νεότερα δυτικής προέλευσης, πιθανώς F-16 ή Gripen. Δεν αποκλείεται να εξεταστούν τα Mirage 2000, Kfir και T-50. 
Κροατική επιτροπή αξιωματικών θα επιθεωρούσε στις ΗΠΑ το Μάιο στόλο εξοπλισμένων ελικοπτέρων τύπου OH-58D με σκοπό να επιλέξει 16 από αυτά. 
Η Κροατία θα συμμετέχει στη σύνθεση του EUBG 2016, μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Τσεχία.
Η Κροατία θα τεθεί μετά από συμφωνία επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων Αλβανίας, Βοσνίας, Σκοπίων, Μαυροβουνίου και Κροατίας στο Αφγανιστάν.
Η Κροατία σκέφτεται την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας.   
ΠΓΔΜ
Διπλή επίθεση από οπλισμένους άνδρες στην ΠΓΔΜ. Στις 21 Απριλίου περίπου 40 οπλισμένοι άνδρες που είχαν εμβλήματα του UCK κατέλαβαν συνοριακό σταθμό της ΠΓΔΜ, στα όρια με το Κόσσοβο. Οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τέσσερις τελωνειακούς υπαλλήλους και τον εγκατέλειψαν χωρίς θύματα. Στις 9 Μαϊου 40 ένοπλοι επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια στο Κουμάνοβο, με απολογισμό οκτώ νεκρούς αστυνομικούς και 14 ενόπλους. 
Ρουμανία 
Ρουμανική εταιρία έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης για το Ρουμανικό Στρατό. Το προτεινόμενο άρμα θα έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, βάρος 52 εώς 56 τόνους, θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 70 km/h σε δρόμο και 50km/h σε ανώμαλο έδαφος, κινητήρα 1500hp, μέγιστη αυτονομία 500km. Το άρμα μάχης θα έχει πυροβόλο των 120mm, ικανότητα να πλήξει επίγειους στόχους σε απόσταση 5.000m και θα μεταφέρει 42 βλήματα. Πιθανή συμμετοχή μπορεί να έχει η γερμανική εταιρία KMW, εκπρόσωπος της οποίας συναντήθηκε πρόσφατα με Ρουμάνο υφυπουργό άμυνας. 
Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των PVP LAORV στο Ρουμανικό Στρατό με την παραλαβή των τελευταίων έξι οχημάτων. Συνολικά παραγγέλθηκαν 16 PVP LAORV. 
Η Μ. Βρετανία ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22R του Ρουμανικού Ναυτικού. 
Σε ανακοίνωσή της η Lockheed Martin γνωστοποίησε την έναρξη παραδόσεων μη αναφερόμενου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER ATP εντός του 2015. Παράλληλα, ρουμανικό δημοσίευμα αναφέρει ό, τι έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης σε έξι από τα 12 προς παραλαβή μαχητικά F-16A/B MLU
Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε μεταφορικό ελικόπτερο IAR-330 της Ρουμανικής Αεροπορίας στις 17/3. Μετά το περιστατικό δόθηκε εντολή καθήλωσης του συνόλου του στόλου ελικοπτέρων του τύπου.  
Η Ρουμανία εξόπλισε τα Α/Α συστήματα I-Hawk με σύστημα C3 C3 H & V. 
Ανάθεση έργου παραγωγής 44 έως 52 βλημάτων SM-3 Block IB έναντι 559 εκατ. $ απέσπασε η εταιρία Raytheon. Τα βλήματα προορίζονται για το Deveselu της Ρουμανίας.  
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποίησει έργα αναβάθμισης των ρουμανικών αεροπορικών βάσεων Otopeni και Campia Turzii.
Σερβία
Ο Σερβικός Στρατός έχει αποκτήσει τρεις αρματοφορείς, με την προοπτική να προσθέσει άλλους τρεις ως τις αρχές του 2016. Παράλληλα, θα αποκτηθούν έως το τέλος Μαΐου 10 φορτηγά FAP, ενώ ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης M-84 βρίσκεται σε εξέλιξη.   
Η Σερβία προτίθεται να αποκτήσει δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17/17-1. Επιπλέον, πρόκειται να αγοραστούν ανταλλακτικά για τα μαχητικά MiG-29 και MiG-21. 
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προωθεί τη συγκρότηση στρατού μέσω νομοθεσίας, όπου απαιτείται η σύμπραξη των εκπροσώπων της σερβικής κοινότητας.   

Παράρτημα Ι: Δυτικά Βαλκάνια & ISIS

Σε βίντεο μέλη του Ισλαμικού Κράτους απειλούν για πρώτη φορά να επεκτείνουν τη δράση του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Συνολικά εκτιμώνται σε 600 με 650 οι μαχητές της ISIS που προέρχονται από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστή Βόσνιο έγινε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σβόρνικ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Από την επίθεση πέθανε ένας αστυνομικός και ο δράστης. 

Παράρτημα ΙΙ: Πολυεθνικά Προγράμματα 

Η Northrop Grumman παρουσίασε στις 4/6 το πρώτο από τα πέντε στρατηγικά ΜΕΑ Global Hawk, που αποκτά το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος AGS.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Το συμβόλαιο για τα πέντε συστήματα υπογράφθηκε το 2012 αντί 1,7 δις $.
 



- - - - - - - - - - - -



Ανατ. Μεσόγειος


Αίγυπτος



Η Αίγυπτος παίρνει μέρος με αεροσκάφη και πλοία στην επέμβαση αραβικών κρατών στην Υεμένη και πρωτοστατεί στη συγκρότηση κοινής αραβικής δύναμης 40.000 ανδρών. Το Αιγυπτιακό Ναυτικό συμμετέχει με δύο φρεγάτες και δύο μικρότερα πλοία στις επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση παράδοσης κύριων οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο. Έτσι, προβλέπεται επανέναρξη παραδόσεων για 12 μαχητικά F-16C/D Block 52 Adv, 20 πυραύλων Harpoon και ως 125 αρμάτων μάχης M-1, καθώς και συνέχιση της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα. Παράλληλα, η Αίγυπτος θα παραλάβει αντιαρματικούς πυραύλους 356 AGM-114K/R3 Hellfire. 
Το νέο ρωσικό άρμα μάχης Armata είναι διαθέσιμο για την Αίγυπτο, αναφέρει δημοσίευμα του RIA-Novosti. 
Η Αίγυπτος πρόκειται να αποκτήσει ένα κινητό σύστημα επιτήρησης DRS για τον καλύτερο έλεγχο των αιγυπτιακο-λιβυκών συνόρων αντί εκτιμώμενης επένδυσης 100 εκατ. $.  

Ξεκίνησε η διαδικασία ναυπήγησης της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 του Αιγυπτιακού Ναυτικού. Το πλοίο θα παραδοθεί στα τέλη του 2017 ή το 2018. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα πλοία Gowind 2500, με πλήρωμα 65 ατόμων και εξοπλισμένα με οκτώ πυραύλους MM-40 Block III, 16 πυραύλους MICA-VL, πυροβόλο 76mm και δύο πολυβόλα 20mm. Τρία από τα τέσσερα σκάφη θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια. 
Ρωσικό δημοσίευμα γνωστοποιεί ό, τι η Αίγυπτος πρόκειται σύντομα να υπογράψει σύμβασης αγοράς για 46 μαχητικά MiG-29.   
Τα πρώτα τρία με έξι μαχητικά Rafale θα παραδοθούν στην Αίγυπτο τον Αύγουστο. Τα αεροσκάφη θα αποκαλούνται ως Rafale EM/DM. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Paris Air Show 2015 έγινε γνωστή η προμήθεια αγνώστου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης Talios και επισημοποιήθηκε συμφωνία αγοράς απροσδιόριστου αριθμού κατευθυνομένων βομβών AASM.  
Συρία
Ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας Mi-14 του Συριακού Ναυτικού κατέπεσε στο Idbil στις 22/3. Το πλήρωμα αιχμαλωτίστηκε. Ήταν η πρώτη απώλεια Mi-14 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
Ο Συριακός Στρατός εγκατέλειψε την επαρχία της Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα χέρια της Al Nustra.
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Yarmouk, στα περίχωρα της Δαμασκού. 
Σε 25.000 υπολογίζονται οι ξένοι μαχητές που στελεχώνουν τη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς εκτιμάται ό, τι 3.000 προέρχονται από την Τυνησία. Όσον αφορά αποκλειστικά τη Συρία, εκεί βρίσκονται 6.000 μαχητικές από χώρες της Ε.Ε. 
Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε θέση να παράγει ετησίως 300 εκατ. $ και να διατηρεί δύναμη τουλάχιστον 30.000 μαχητών.
Η ISIS κατέλαβε στις 20 Μαΐου την πόλη Παλμύρα, πρώτη πόλη που κατέλαβε στη Συρία έπειτα από μάχη με το Συριακό Στρατό.
Σημαντική είναι η ενίσχυση σε όπλα της ISIS μετά την κατάληψη της Παλμύρας, εφόσον στα χέρια έχουν πέσει τα εφόδια που υπήρχαν σε στρατιωτικές υποδομές της περιοχής. Παράλληλα, η απώλεια γειτονικής αεροπορικής βάσης περιορίζει από το συριακό καθεστώς την ικανότητα επιτήρησης με χρήση ραντάρ του συνόλου της χώρας. Μετά την κατάληψη της Παλμύρας, που κατέχει στρατηγική θέση στη Συρία, έχει διατυπωθεί η άποψη ό, τι είναι πιθανή η αναδίπλωση των κυβερνητικών δυνάμεων στην ΒΔ πλευρά της χώρας, όπου υπάρχει συμπαγής φιλικός πληθυσμός φιλικός προς την κυβέρνηση. 
Το 80% των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών της Συρίας βρίσκεται στις κατακτήσεις της ISIS, το 12% εξουσιάζεται από τους Κούρδους. Μόλις το 8% παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο. Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση ελέγχει το 20% - 30% της έκτασης της Συρίας, όπου διαμένει το 50% έως 60% του συριακού πληθυσμού.
Η ISIS ισχυρίζεται σε προπαγανδιστικό έντυπο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Independent", ό,τι θα βρίσκεται σε θέση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, είναι βέβαιη η χρήση χλώριου, τονίζει ο υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας.  
Οι Κούρδοι κατέλαβαν την πόλη Ταλ Αμπαγιάντ εκδιώκοντας τους μαχητές της ISIS. 
 
Η Συριακή Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 7.972 εξόδους το πρώτο τρίμηνο του 2015, αναφέρουν στοιχεία του Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Με βάση τα ίδια στοιχεία, έχουν γίνει 4.400 επιδρομές με βόμβες βαρέλια. Τα θύματα των αεροπορικών επιχειρήσεων έχουν στοιχήσει τη ζωή 1.126 πολιτών. 
Μαχητικό αεροσκάφος της Συριακής Αεροπορίας κατέπεσε στη Νότια Συρία στις 24/4, με την ISIS να ισχυρίζεται ό, τι το κατέρριψε.
Στις 11/6 σημειώθηκε κατάρριψη συριακού βομβαρδιστικού Su-24 στην περιοχή Daraa από αντικαθεστικούς αντάρτες. 
Έξαρση παρουσιάζει η χρήση Α/Τ πυραύλων από τις αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες. Από το Φεβρουάριο ως το Μάιο γνωστοποιήθηκαν 98 επιθέσεις. Μεταξύ των Α/Τ συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν BGM-71 TOW, HJ-8 Red Arrow, 9M113 Konkurs, 9M113 Kornet, 9K115-2 Metis-M, 9M14 Malyutka, MILAN. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν με BGM-71 TOW. 
Η ISIS απέκτησε Α/Τ όπλα Konkurs και Kornet-E από λαφυραγώγηση υλικού της Χεσμπολλάχ. 
Ιρακινές και ιρανικές μαρτυρίες ισχυρίζονται την παρουσία ισραηλινών όπλων στο οπλοστάσιο της ISIS.  
Ισραήλ
Σταθερή παραμένει η ποσότητα των πυρηνικών όπλων που έχει το Ισραήλ. Σύμφωνα με έκθεση του "Federation of American Scientists", το οπλοστάσιό του περιλαμβάνει 80 κεφαλές. Κύρια πλατφόρμα μεταφοράς είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Jericho και φημολογούμενη πλατφόρμα τα υποβρύχια τύπου Dolphin. Μελλοντικά δεν αποκλείεται η μεταφορά όπλων από μαχητικά F-35. Η έκθεση, τέλος, δεν αποκλείει την ύπαρξη αποθηκευμένων αμερικανικών βομβών B-61 εντός του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, το Ιράν θεωρεί ό, τι το Ισραήλ κατέχει 400 πυρηνικά όπλα. 
Το Ισραήλ έχει αρχίσει συζητήσεις για να πετύχει αύξηση της αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ σε ένα μακροπρόθεσμο πακέτο που θα μπορούσε να αποτελείται από έως 48 δις $ μέχρι το 2028.
Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να εφοδιάσει 100 βαρέα ΤΟΜΠ Acharit με νέες συλλογές κινητήρα και μετάδοσης. Το πρόγραμμα κόστους 17 εκατ. $ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017. Επιπλέον συμφωνήθηκε η παραγωγή απροσδιόριστου αριθμού βαρέων ΤΟΜΠ Namer αντί 310 εκατ. $. 
Ο Ισραηλινός Στρατός αναζητά τον αντικαταστάτη του M-109. Το νέο πυροβόλο πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότητα shoot & scoot. 
Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Lance. Το σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση ως 40km και να εκτοξευτεί από συστήματα MLRS. 
Ο Ισραηλινός Στρατός μελετά την ένταξη νεός νέου ΜΕΑ για την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο ταξιαρχίας.  
Ο Ισραηλινός στρατός πειραματίζεται τη χρήση οχημάτων Humvee στη σύνθεση τεθωρακισμένων ταξιαρχιών για αποστολές αναγνώρισης. 
Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει αρκετά αερόστατα επιτήρησης Skystar 300. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επιπλέον τα αερόστατα σε ρόλους αντιμετώπισης βομβών IED.
Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση στο Ισραήλ του πέμπτου υποβρυχίου τύπου Dolphin και δεύτερου Dolphin II.
Στις 11 Μαΐου υπογράφθηκε η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων κορβετών MEKO 80 για το Ισραηλινό Ναυτικό από τη Γερμανία. Τα πλοία θα κοστίσουν 430 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το Ισραήλ θα πληρώσει τα 315. Στο κόστος δεν περιλαμβάνονται ο εξοπλισμός και τα όπλα των πλοίων. Τα τέσσερα σκάφη θα παραδοθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Η TKMS προτείνει δύο εκδόσεις, την 1.800 τόνων MEKO 80 (που μπορεί επίσης να διατεθεί σε 1.900 ή 2.100 τόνους) και ένα 87 μέτρων OPV με εκτόπισμα 1.800 τόνους. Τα τέσσερα πλοία θα ονομαστούν Saar 6.
Η Ισραηλινή Αεροπορία θα αποκτήσει τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 το Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο της Lockheed Martin. Προηγούμενως θεωρείτο ό, τι οι παραδόσεις των πρώτων μαχητικών θα ξεκινούσαν το 2017. 
Στην προμήθεια 14.500 συλλογών JDAM, 4.100 SDB, 2.200 συλλογών Paveway, 3.000 πυραύλους Hellfire και 250 AIM-120C θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 1,9 δισεκατομμύρια $. 
Μεσοπρόθεσμα τα 2/3 του πτητικού υλικού της Ισραηλινής Αεροπορίας θα αποτελείται από ΜΕΑ.  
 
Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή (τέταρτη συνολικά) του πυραύλου Stunner, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Α/Α συστήματος David's Sling. 
Οι ΗΠΑ ενέκριναν ποσό 474 εκατ. $ για τη χρηματοδότηση των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων David's Sling και Arrow. Επιπλέον, θα χορηγηθούν 267,6 εκατ. $ για την ανάπτυξη συστήματος καταπολέμησης των τούνελ της Χαμάς.  
Την εντολή να πυροβολούν αμάχους κατά τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς πέρυσι στη Γάζα είχαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες αν απαιτείτο, ισχυρίζεται δημοσίευμα επικαλούμενο μαρτυρίες 70 στρατιωτών.  
Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 24/4 αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων στα λιβανο-συριακά σύνορα με την αιτιολογία ό, τι οι πύραυλοι άνηκαν στη Χεσμπολλάχ. Είχε προηγηθεί δύο ημέρες νωρίτερα επιδρομή σε οχηματοπομπή μεταφοράς όπλων της λιβανικής οργάνωσης, όπως ισχυρίζεται η ισραηλινή πλευρά.
Επιδρομή σε εγκατάσταση όπλων στο Σουδάν πραγματοποιήσε το Ισραήλ στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα. Στην επιδρομή καταρρίφθηκε ένα ΜΕΑ, ισχυρίζεται ο Σουδανικός Στρατός.  
Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στόχους της Χαμάς στις 27/5 στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα εκτόξευσης ρουκέτας προς το Νότιο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα. Παρόμοια περιστατικά έγιναν στις 6/6 και 7/6. 
Λίβανος
Τη Δευτέρα 20/4 έγινε η παράδοση 48 Α/Τ συστημάτων Milan από τη Γαλλία στο Λίβανο, σηματοδοτώντας την έναρξη παραδόσεων του υπό σαουδο-αραβική χρηματοδότηση πακέτου όπλων στις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται:
  1. 48 αντιαρματικά όπλα MILAN
  2. 250 οχήματα (από τα οποία 100 VAB Mk III, VBL, SHERPA MRAP, (20) VBC-90, TRM2000, 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar)
  3. έξι θωρακισμένα μεταφορικά ελικόπτερα AS532
  4. επτά μεταφορικά ελικόπτερα EC725
  5. ΜΕΑ SDTI και DVF 2000 ER
  6. τρία ΤΠΚ FS56
  7. ραντάρ GM 200
  8. 5.000 ασύρματοι

Ο Λίβανος παραλαμβάνει 200 Α/Τ όπλα TOW-II από τις ΗΠΑ. Επιπλέον αιτήθηκε την παροχή μέσω FMS 1.000 πυραύλων AGM-114 Hellfire. 
Η Orbital ATK θα κατασκευάσει για λογαριασμό του Λιβάνου εξοπλισμένο αεροσκάφος AC-208B Caravan αντί 26 εκατ. $. Η παράδοσή του αναμένεται να γίνει έως τις 30 Μαΐου 2016.
Ο Λίβανος θα αποκτήσει έξι εκπαιδευτικά / εγγύς αεροπορικής υποστήριξης αεροσκάφη Super Tucano, μέσω πόρων FMS, αντί δυνητικού κόστους 462 εκατ. $. Μεταξύ των προτεινόμενων όπλων αναφέρονται 2.000 κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS.

Η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις για την παραχώρηση 10 ελικοπτέρων AB-212 και AB-412 στο Λίβανο. Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ελικοπτέρων, αυτά θα προέλθουν από το πλεόνασμα των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.
Η SOCOM χρησιμοποιεί MEA στο Λίβανο προς βοήθεια του Λιβανικού Στρατού κατά των Ισλαμιστών μαχητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εμφάνισή τους έχουν κάνει γύρω από την ΑΒ Hamat δύο ΜΕΑ Aerosonde Mk 4.7.  
Υπό διαμόρφωση διάδρομο από/προσγειώσεων μήκους 670m αποκαλύπτει δημοσίευμα του "IHS Jane's" στο βόρειο τμήμα της Κοιλάδας Μπεκά, στο Λίβανο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον κατασκευάζει η οργάνωση Χεσμπολλάχ για την εξυπηρέτηση των συστημάτων ΜΕΑ που διατηρεί.   

Παράρτημα Ι: Πολυεθνική επέμβαση στη Συρία
Ο Καναδάς είναι το δεύτερο δυτικό κράτος που πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. 
Αμερικανικό UAV που επιχειρούσε από την Τουρκία κατέπεσε στη ΒΔ Συρία.
Σύμφωνα με το SOHR, ο Διεθνής Συνασπισμός και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει 2.000 θανάτους στη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεων. Από αυτούς, οι 1.922 νεκροί χαρακτηρίζονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι 66 άμαχοι ενήλικες και τα 10 παιδιά. Στους 66 προστέθηκαν άλλοι 52 μετά από πολύνεκρη επιδρομή σε χωριό κοντά στο Χαλέπι στις 2/5. 
Περισσότερα από 2.000 είναι τα θύματα που σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία από τον Ιούνιο του 2014. 
Ο επικεφαλής της ISIS υπέστη τραυματισμούς το Μάρτιο από αεροπορική επιδρομή, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.  
Στις 16 Μαΐου έγινε επιδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επικράτεια της Συρίας κατά την οποία φονεύθηκε ο υπεύθυνος πετρελαίου της ISIS. Οι Αμερικανοί είχαν ως ορμητήριο ιρακινή βάση και χρησιμοποίησαν ελικόπτερα Blackhawk και αεροσκάφος V-22. Μαζί με τον αξιωματούχο σκοτώθηκαν άλλοι 32 ισλαμιστές μαχητές.
Σύμφωνα με στοιχεία, η CIA δαπανά 1 δις $ το χρόνο για δράσεις στη Συρία. 
Τα F-22 παίρνουν μέρος σε κάθε πακέτο κρούσης στις επιδρομές κατά της ISIS. Χαρακτηριστική περίπτωση, μία 11 1/2 ωρη έξοδος μαχητικού του τύπου στη Συρία. Κατά τη διάρκειά της, το αεροσκάφος άλλαξε πέντε ρόλους και χρειάστηκε επτά εναέριους ανεφοδιασμούς. Πέραν της προστασίας του σχηματισμού, το F-22 χρησιμοποιείται σε καθήκοντα επιτήρησης, καθοδήγησης των άλλων αεροσκαφών και μεταβίβασης δεδομένων.
Κατά τη διάρκεια των εννιάμηνων αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν χαθεί 10.000 μαχητές της ISIS. 
Ο βέβαιος θάνατος αμάχων, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν πλήττουν επιβεβαιωμένες υποδομές της ISIS στην πόλη της Αρ Ρακκά. 
Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών υπάρχει αρχική συμφωνία με τις ΗΠΑ για παροχή αεροπορικής προστασίας τμήματος Σύρων αντικαθεστωτικών. 

Σχόλια