Εν Συντομία | Ειδήσεις (12)

21/06/2015 - 21/07/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Σε υπηρεσία ο "Ωκύαλος"
Σε μικρό διάστημα αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε και τέθηκε σε υπηρεσία ο "Ωκύαλος" - (c) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
>Στις 15 Ιουνίου παραδόθηκαν δύο υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το έργο υλοποιήθηκε έπειτα από δωρεά του Χρ. Μανέα. 
 
>Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό δύο σκαφών ανορθοδόξου πολέμου, εκ των οποίων το ένα ήταν ο "Ωκύαλος".
 
>Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασε το πρώτο τμήμα του πακέτου υποστήριξης των φρεγατών τύπου S. Το υλικό μεταβιβάστηκε από τα ΗΑΕ.
Οι ΕΕΔ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν οκτώ Typhoon MRAV - (c) Army Recognition
>Το ΣΤ' τελωνείο Πειραιά κατέσχεσε 16 θωρακισμένα οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη επικαλούμενο την Παράγραφο 9 της Απόφασης  1970/2011 του ΟΗΕ. Οκτώ από τα οχήματα είναι Typhoon GSS-300, κατηγορίας MRAV. To Τyphoon μπορεί να μεταφέρει έως 10 άτομα και να εξοπλιστεί με πολυβόλο 7,62mm ή 12,7mm.
>Σύμφωνα με βουλγαρικό δημοσίευμα, μεταξύ των μεταχειρισμένων μαχητικών που εξετάζει η Βουλγαρία βρίσκονται και F-16 της... Πολεμικής Αεροπορίας.
>Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε στις 17 Ιουλίου πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 στην περιοχή Φαρακλό Λακωνίας. Οι δύο χειριστές μεταφέρθησαν στο 251 ΓΝΑ για προοληπτικούς λόγους. Το αεροσκάφος, που αργότερα καταστράφηκε, συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη.
>Κατά τη διάρκεια της άσκησης "Capable Logistician 15", η EDA δοκίμασε το μηχανισμό διαμοιρασμού υποστήριξης οπλικών συστημάτων "Sharing of Spare Parts". Στόχος είναι η δυνατότητα παροχής υλικών υποστήριξης σε ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις.
Ο ανανεωμένος εντυπωσιακός διάκοσμος του "ΖΕΥΣ" μάγεψε το κοινό και τους διοργανωτές του φετεινού RIAT - (c) ΠΑ
>Μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου 2015, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" συμμετείχε για πρώτη φορά στη διεθνή στρατιωτική έκθεση "Royal International Air Tattoo 2015" (RIAT), στο Ηνωμένο Βασίλειο, και απέσπασε το βραβείο "The Best Livery". 
>Αν και το 2013 οι χώρες - μέλη της EDA όρισαν τους στόχους της ανάπτυξης συστήματος MEA κατηγορίας MALE, η πρόσφατη συμφωνία των Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας περιορίζει στο ελάχιστο την πανευρωπαϊκή συμμετοχή, με την αιτιολογία αποφυγής χρονικών καθυστερήσεων και διαμοιρασμού βιομηχανικού έργου.
>Μακροπρόθεσμος στόχος της AirTanker θα μπορούσε να είναι η κατάρτιση των χειριστών Α330 MRTT του πανευρωπαϊκού προγράμματος ιπτάμενων τάνκερ της EDA. 
>Ο τρίτος δορυφόρος CSO / MUSIS θα εκτοξευθεί το αργότερο εντός του 2021.

ΚΥΠΡΟΣ


>Τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado που επιχειρούν από το Ακρωτήρι συνεισφέρουν το 70% της συνολικής τακτικής αναγνώρισης κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS. 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα φώτα στον ATMACA


>Η Τουρκία εξετάζει εισβολή στη Συρία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μήκους 110 km και βάθους 33 για να μην απομονωθούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις από την ίδια... 
>Τουλάχιστον 31 νεκροί ήταν το αποτέλεσμα αιματηρούς τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουρούτς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και 10km μακρυά από τη συριακή πόλη Κομπάνι. Η επίθεση συνέβη στις 20 Ιουλίου. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.
>Στόχο του Τουρκικού Ναυτικού αποτελεί η ένταξη των πρώτων πυραύλων κατά πλοίων ATMACA σε υπηρεσία στο τέλος του 2016.

Αν και αρχική πρόθεση ήταν το ATMACA να έχει δυνατότητες παρόμοιες με τον Exocet, τελικά αποφασίστηκε να μοιάζει στον Harpoon Block II. Στόχος είναι το νέο βλήμα να αντικαταστάσει τον Harpoon σε τουρκική υπηρεσία.
>Γερμανική συστοιχία Patriot που έχει αναπτυχθεί στη ΝΑ Τουρκία φέρεται να δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Κάτι τέτοιο ωστόσο διέψευσε η γερμανική πλευρά.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Η σερβική βιομηχανία στο προσκήνιο - Σύντομα περισσότερα F-16 για Ρουμανία

>Κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Partner 2015, που διεξήχθη μεταξύ 23 και 26 Ιουνίου στο Βελιγράδι, η σερβική βιομηχανία παρουσίασε το άρμα μάχης M-84AB1, το τροχοφόρο όχημα LAZAR-2, το τροχοφόρο όχημα M-83 εξοπλισμένο με Α/Τ πυραύλους Malyutka-2F/T, εκσυγχρονισμένη έκδοση του Α/Α συστήματος SA-6 (Kvadrat-ML), τα Α/Κ πυροβόλα Nora 52 των 155mm και SORA των 122mm, συστήματα ΠΕΠ, το ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Sova, τα ΜΕΑ Rapier, Atrox και SILA-750C, οι Α/Τ πύραυλοι Bumbar και SPIDER, ο πύραυλος ALAS-C και το σκάφος PREMAX 39. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ). 
>Στην Partner 2015 παράλληλα παρουσιάστηκε το φουτουριστικό σχέδιο του άρματος μάχης М-20UP-1, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το M-84 και φέρει έντονες ομοιότητες με το ρωσικό T-14 Armata.
>Η Σερβία θα προμηθεύσει το Πακιστάν με 282 μεταχειρισμένα άρματα μάχης T-55, τα οποία είχαν κριθεί πλεονασματικά για το Σερβικό Στρατό.
>Η Βουλγαρία εξετάζει την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 από το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ολλανδία, ενώ αποφάσισε να στραφεί στην Πολωνία και όχι τη Ρωσία για την υποστήριξη των 15 MiG-29 που διατηρεί σε ενεργή χρήση. Σε περίπτωση που δεν αγορασθούν μαχητικά, θεωρείται αρκετά πιθανός ο αποκλεισμός της Τουρκίας από πρόγραμμα εναέριας περιπολίας του βουλγαρικού ουρανού.
>Η Textron AirLand προτείνει το ελαφρύ μαχητικό Scorpion για την κάλυψη των αναγκών της Βουλγαρικής Αεροπορίας σε μαχητικά αλλά και ως αντικαταστάτη του εκπαιδευτικού L-39.
Η ισραηλινή προσφορά μεταχειρισμένων F-16 στην Κροατία είναι η τρίτη του τύπου μετά από αυτές των ΗΠΑ και της Νορβηγίας - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
>Το Ισραήλ προσφέρει για την κάλυψη της απαίτησης του ΝΜΑ της Κροατίας πλεονάζοντα μαχητικά αεροσκάφη F-16A/B, αναβαθμισμένα στο επίπεδο ACE. Το τελευταίο περιλαμβάνει ραντάρ EL/M-2032, αναβαθμισμένο θάλαμο διακυβέρνησης και σύστημα HMD DASH. 
>Η Ρουμανία θα αποκτήσει επιπλέον 12 μεταχειρισμένα μαχητικά F-16 για τη συγκρότηση δεύτερης μοίρας του τύπου, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας Mircea Dusa. Με τα αμερικανικά αεροσκάφη το Βουκουρέστι θα αντικαταστήσει τα MiG-21 LanceR. 
>Η Ρουμανία εξετάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Έναρξη παραδόσεων για FREMM και Rafale

>Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των κέντρων εκπαίδευσης Ισλαμιστών μαχητών στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, υπερβαίνουν τα 100.
>Στις 24 Ιουνίου διεξήχθη επίθεση της ISIS στην πόλη Κομπάνι, από τη πλευρά της τουρκο-συριακής μεθορίου. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 146 αμάχους.
>Ο Συριακός Στρατός φέρεται να έχει προμηθευτεί μία νέα παρτίδα συστημάτων παρεμβολής R-330P-I. Τα συστήματα εντοπίζουν και παρεμβάλλουν τις φωνητικές επικοινωνίες και την αποστολή / λήψη δεδομένων σε απόσταση έως 25km.
>Την έλλειψη ενεργών μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17 επισημαίνει σε συνέντευξή του στις 8 Ιουλίου αιχμάλωτος Σύρος πιλότος ελικοπτέρου που κατέπεσε τον περασμένο Μάρτιο, αναγκάζοντας την επικουρική χρήση των ναυτικής συνεργασίας Mi-14. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ως βοήθημα στο πλαίσιο επιθέσεων με χρήση βομβών βαρελιών εφαρμογές του iPad.
>Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών της κατά της ISIS στη Συρία μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με θύματα Βρετανούς σε τουριστικό θέρετρο στην Τυνησία.
>Το ΜΕΑ Predator που κατέπεσε στη Συρία στις 17 Μαρτίου καταρρίφθηκε, όπως γνωστοποίησε η Αμερικανική Αεροπορία. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε από τις συριακές κυβερνητικές ομάδες ή αντικαθεστωτικούς.
>Συντρίμμια ρωσικών ΜΕΑ Orlan-10 και Eleron-3SV παρουσιαστήκαν μέσω φωτογραφιών στην περιοχή της Λατάκιας στη Συρία.
>Τρεις Βρετανοί χειριστές του Βρετανικού Ναυτικού συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς κατά της ISIS στη Συρία ως πληρώματα μαχητικών F/A-18F από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Υπενθυμίζεται, ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν συμμετέχει στην αεροπορική επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, παρά μόνο στο Ιράκ.
Σημαντικό ρόλο επιτελούν τα F-22 στην καθοδήγηση άλλων μαχητικών - (c) Αμερικανική Αεροπορία
>Κατά τη διάρκεια της 10μηνης συμμετοχής του μαχητικού F-22 στην επέμβαση κατά της ISIS στη Συρία, ο τύπος έχει πραγματοποιήσει 204 εξόδους και έχει πλήξει με 270 βόμβες 60 τοποθεσίες.
>Όπως αναφέρει ο Αιγυπτιακός Στρατός περισσότεροι από 100 μαχητές και 17 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις στρατιωτικών σημείων ελέγχου στο Βόρειο Σινά.
>Η ISIS ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με πυρά στις 16 Ιουλίου κατά αιγυπτιακού σκάφους Swiftship 26M.
Τα δύο νέα ΤΠΚ μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια με φορτηγό πλοίο - μέσω Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κάιρο
>Στις 17 Ιουνίου παραδόθηκαν στο Αιγυπτιακό Ναυτικό δύο ΤΠΚ αμερικανικής ναυπήγησης Ambassador Mk. IV. Είχε προηγηθεί η παράδοση άλλων δύο. Τα τέσσερα νέα ΤΠΚ θα εξοπλιστούν με πυραύλους κατά πλοίων Harpoon Block II. Πέρα από τα νέα ΤΠΚ, ακολούθησε στις 23 Ιουνίου η παραλαβή της πρώην φρεγάτας Normandie, νυν Tahya Misr, τύπου FREMM. Το πλοίο, που παραγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο δεν διατήρησε το VLS A70 και διαθέτει υποβαθμισμένο σύστημα παρεμβολών αντιπλοϊκών πυραύλων. Για την ενίσχυση των ανθυποβρυχιακών ικανοτήτων της Tahya Misr είναι πιθανή η προμήθεια ενός NH-90NFH.


Ο διαμοιρασμός των κύριων μονάδων του Αιγυπτιακού Ναυτικού σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνέχισης της ναυπήγησης των τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 σε ακόμη δύο, όπως επίσης την προμήθεια μίας συμπληρωματικής φρεγάτας FREMM. Άλλωστε, η Αίγυπτος ήθελε να αποκτήσει δύο μονάδες, εγχείρημα που δεν επέτρεψαν οικονομικοί περιορισμοί.
Τα αιγυπτιακά Rafale δεν φέρουν τους νέους πυραύλους αέρος - αέρος METEOR - (c) Dassault
>Στις 20 Ιουλίου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης των τριών πρώτων μαχητικών Rafale της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει 16 Rafale DM και οκτώ ΕΜ. Τα αεροσκάφη έφθασαν στην Αίγυπτο την επόμενη ημέρα.
>Ισραηλινό ΜΕΑ κατέπεσε στις 21 Ιουνίου στην Κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. 
To "Perec" στηρίζεται στο γνωστό άρμα μάχης M-48 - (c) Ισραηλινό υπουργείο άμυνας
>Έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας, ο Ισραηλινός Στρατός γνωστοποίησε την ύπαρξη άρματος μάχης - εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων βασισμένου στο M-48. To "Perec", όπως ονομάζεται, φέρει ομοίωμα πυροβόλου, διογκωμένο πύργο και μεταφέρει 12 σωλήνες εκτόξευσης Α/Τ πυραύλων Spike.
>Στις 23 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η αρχική εκπαίδευση μεγέθους έξι μηνών των πρώτων Ισραηλινών χειριστών στο M-346 Lavi. 
>Η Ισραηλινή Αεροπορία, σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, μελετά τη δυνατότητα αύξησης της της ακτίνας δράσης του F-35 κατά 30%.
>Το Ισραήλ επιχειρεί να λάβει από τις ΗΠΑ περισσότερα μαχητικά F-35, ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων V-22 ως αντάλλαγμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
>Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στο νεότερό του Α/Α σύστημα, David's Sling. Στόχος, η επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας στις αρχές του 2016.
>Ο Ισραηλινός Στρατός συγκρότησε ενιαία ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων την οποία συνθέτουν οι υφιστάμενες τέσσερις μονάδες.
>Συνεχίζοντας την προσπάθεια ομογενοποίησης του υλικού, το Ισραηλινό Ναυτικό έχει εξασφαλίσει κονδύλια για την αναβάθμιση των οκτώ ΤΠΚ Saar 4,5 με έναρξη υλοποίησής της το 2016. Τα πλοία θα εξοπλιστούν με ραντάρ ELM-2258.

Σχόλια