ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (11)

21/5/2015 - 21/6/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Τι συζητήθηκε στις ΗΠΑ  - Οι εξελίξεις στα NH-90 και το Πολεμικό Ναυτικό

Ο ΕΣ επιδιώκει διακαώς την απόκτηση 40 M-270A1 και πυραύλων MGM-168 - via makarih-203.livejournal.com
  • Κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό άμυνας, στις 20 Μαΐου, ο Υπουργός Άμυνας φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία και λειτουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο. Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Defence Line", συζητήθηκαν ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, η αναβάθμιση των διαθέσιμων ΠΕΠ MLRS και η προμήθεια επιπλέον 40 συστημάτων από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και η απόκτηση νέων πυραύλων ATACMS και ρουκετών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Σταράτα Λόγια", το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί την παραχώρηση 40 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Blackhawk. 
Η μεταβίβαση ελικοπτέρων τύπου Blackhawk από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού προς τη διεθνή αγορά έχει εξεταστεί ως ενδεχόμενο από την εταιρία Sikorsky. Σύμφωνα με μία επιλογή, από την ημερομηνία συμφωνίας έως την παραλαβή των Blackhawk μπορεί να λάβει χώρα πρόγραμμα ανακαίνισης διάρκειας 12 μηνών.
  • Στο ζήτημα των ελικοπτέρων NH-90, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 με την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΘΑ η οποία διενεργεί έλεγχο σε σχέση με την σύμβαση 034Α/2003 (Προμήθεια Ελικοπτέρων ΝΗ-90). Διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
  1. Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική Νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης.
  2. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
  3. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000€  για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από την σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας.
  4. Από τα προβλεπόμενα με βάση τη σύμβαση πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης.
  5. Για τα 263.009.228€ (40% η προκαταβολή της σύμβασης) τα οποία εισπράχθηκαν από την εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο Ελληνικό Κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ)
  6. Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις έχει δοθεί εντολή για άμεση ερώτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να γνωμοδοτήσει με σαφήνεια όχι μόνο για τη συνέχιση παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων αλλά ακόμα περισσότερο για την νομιμότητα και εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτήν συνέπειες.
  • Το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις για την περαιτέρω αναδιοργάνωση του ΕΣ με κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων που χαρακτηρίζονται πλεονάζουσες.
Αν αποκτηθούν, τα ελικόπτερα θα υποστούν ανακαίνιση πριν παραληφθούν - via community.warplanes.com
  • Την ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων, με την παράδοση του τελευταίου εντός του 2016, την ενίσχυση του Στόλου με την πέμπτη πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν και την αναβάθμιση των P-3B, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Α/ΓΕΝ. Τα υποβρύχια "Πιπίνος" και "Ωκεανός" θα ενταχθούν σύντομα στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το "Ματρώζος" προγραμματίζεται να παραλαβεί το φθινόπωρο. Η ναυπήγηση των δύο τελευταίων πυραυλακάτων θα ακολουθήσει αργότερα.
  • Όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα "Via Diplomacy", με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές πτήσης του τακτικού ΜΕΑ Phaethon G της BSK Defence. Χαρακτηριστικά, "το αερόχημα πραγματοποίησε δεκάδες πτητικές δοκιμές καθόλη την διάρκεια του Χειμώνα υπό δυσμενείς συνθήκες με το πρόγραμμα δοκιμών να ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου".
  • Ο υπεύθυνος αρχιμηχανικός της Boeing για μη προϊόντα της εταιρίας, Paul Cejas, δήλωσε ό, τι η Boeing έχει κουβεντιάσει με την Πολεμική Αεροπορία σχετικά με τις δυνατότητες αναβάθμισης του μαχητικού F-16, στο πλαίσιο του υπό μελέτη προγράμματος ΕΜΖ του ελληνικού στόλου μαχητικών του τύπου.
Η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσει τα υπό παραγγελία MIDS JTRS δεν έχει γνωστοποιηθεί - (c) DLS

  • Η Ελλάδα θα αποκτήσει μη αναφερόμενο αριθμό τερματικών MIDS JTRS στο πλαίσιο ανάθεσης έργου αξίας 478,6 εκατ. $ για λογαριασμό των ΗΠΑ και χωρών του εξωτερικού. Το έργο για τις τελευταίες αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Το MIDS JTRS βελτιώνει τις δυνατότητες πολεμικών επικοινωνιών, με τη χρήση ήχου, πολυμέσων και δεδομένων με υψηλή αντοχή στις παρεμβολές. Ο ελληνικός φορέας χρήσης του υπό απόκτηση αριθμού τερματικών δεν έχει γνωστοποιηθεί.
  • Το παρόν έδωσε η Πολεμική Αεροπορία στην τριήμερη συνδιάσκεψη συζητήσεων, σκέψεων, εμπειριών γύρω από αεροπορικά ζητήματα που διεξήχθη στο Ισραήλ. 

ΚΥΠΡΟΣ
Θα αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο;

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βοήθεια προς το Λίβανο περιλαμβάνει 9.400 τυφέκια εφόδου, 5.500 ημιαυτόματα τυφέκια και 1.780 πολυβόλα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σάλος με τα όπλα των Τζιχαντιστών - Μαχητικά F-35B θέλει το Ναυτικό 

  • Η εφημερίδα Cumhurriyet δημοσίευσε στις 29 Μαΐου φωτογραφίες, βίντεο και κείμενο σχετικά με παράδοση οπλισμού από επτά φορτηγά της MIT σε ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 όταν 17 Τούρκοι στρατιώτες σταμάτησαν τα οχήματα για έλεγχο πριν διασχίσουν τα τουρκο-συριακά σύνορα. Το φορτίο, που περιλάμβανε 1.000 βλήματα όλμου, 80.000 πυρομαχικά φορητού οπλισμού διαφόρου διαμετρήματος και εκατοντάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων - όλα ανατολικής προέλευσης - , χαρακτηριζόταν ως ανθρωπιστική βοήθεια. Τον προηγούμενο Απρίλιο, οι στρατιώτες που πραγματοποίησαν τον έλεγχο των φορτηγών συνελήφθησαν από τις Αρχές.
  • Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες ήταν ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης στην τελική προεκλογική ομιλία του HDP στις 5 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ. Για την επίθεση κατηγορείται η ISIS. 
  • Σε 600 εκτιμώνται οι μαχητές της ISIS που προέρχονται από την Τουρκία. 
Το Τουρκικό Ναυτικό οραματίζεται την απόκτηση μοίρας μαχητικών F-35B - via globalmilitaryreview
  • Το Τουρκικό Ναυτικό θα μπορούσε να αιτηθεί την απόκτηση 15 μαχητικών F-35B, από 100 συνολικά F-35 που θα προμηθευτεί η Τουρκία, για τη δημιουργία αεροπορικής πτέρυγας στο μελλοντικό της LPD. 
  • Στη λειτουργία στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ κατευθύνεται η Τουρκία ύστερα από την επικύρωση στις 22 Μαρτίου και 27 Μαρτίου από το κοινοβούλιο και τον Τούρκο πρόεδρο διμερούς συμφωνίας με το Εμιράτο.
  • Την παρθενική πτήση εγχώριου επιβατηγού αεροπλάνου οραματίζεται η Τουρκία. Το αεροσκάφος, που θα στηρίζεται στο Dornier 328, προβλέπεται επίσης να αναπτυχθεί σε στρατιωτική έκδοση για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας. Στην πολιτική έκδοση το Dornier 328 μεταφέρει έως 32 επιβάτες. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την έκδοση 628, που μπορεί να μεταφέρει 60 έως 70 άτομα. Η ελικοφόρα έκδοση θα ονομάζεται TR-628 και με κινητήρες τζετ TRJ-628. 
  • Εντός του 2016 θα ανακηρυχθεί ο ξένος εταίρος για την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. Θα ακολουθήσει τετραετής περίοδος ανάπτυξης του μαχητικού. Ενδιαφέρον έχουν δείξει οι BAE Systems, Saab, China's Shenyang Aircraft Corp., Airbus Germany, Alenia και Sierra Nevada Corp. 
Στο Dornier 328 η Τουρκία βρίσκει τον αντικαταστάτη του CN-235 - via wikipedia

  • Λανθασμένα τοποθετημένο λογισμικό ελέγχου των κινητήρων ευθύνεται για τη συντριβή του προοριζόμενου ως τρίτο A400M της Τουρκικής Αεροπορίας τον προηγούμενο μήνα. Πριν το A400M συντριβεί, παρουσίασε τριπλή βλάβη στους κινητήρες. Το αεροσκάφος αναπλήρωσης της απώλειας προτείνεται από την κατασκευάστρια εταιρία να δοθεί το 2018, αν και οι τουρκικές αρχές πιέζουν για γρηγορότερη παράδοση.
  • Ο τελικός αριθμός των Α/Κ πυροβόλων Firtina ανήλθε τελικά σε 280 και το τελευταίο παραδόθηκε το 2014, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Πλέον σχεδιάζεται τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο των 155mm/52, που θα αντικαταστήσει τα M-44T και M-52T. 
  • Η Τουρκία συμφώνησε την χρήση στο εγχώριο μεταφορικό ελικόπτερο του κινητήρα CTS800. Τον ίδιο κινητήρα φέρει το T-129. 
  • Ολοκληρώθηκε ο εγχώριος εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων "TCG Dognap" και "TCG Tolunay" τύπου Type 209/1200. 
  • Στις 12/6 ανεστάλη η λειτουργία της 112 Filo. Η Μοίρα ήταν εξοπλισμένη με μαχητικά F-4E 2020. 
  • Εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-41 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχής της Γιάλοβα λόγω τεχνικού προβλήματος. 
  • Η Τουρκία θα αποκτήσει μη αναφερόμενο αριθμό τερματικών MIDS JTRS στο πλαίσιο ανάθεσης έργου αξίας 478,6 εκατ. $ για λογαριασμό των ΗΠΑ και χωρών του εξωτερικού. Το έργο για τις τελευταίες αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Το MIDS JTRS βελτιώνει τις δυνατότητες πολεμικών επικοινωνιών, με τη χρήση ήχου, πολυμέσων και δεδομένων με υψηλή αντοχή στις παρεμβολές. 
  • Κατά 1,36% αυξήθηκε η αξία των τουρκικών εξαγωγών όπλων το πρώτο τετράμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2014.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Οι Τζιχαντιστές απειλούν τα Βαλκάνια - MiG-29 για την Αίγυπτο;

  • Σε βίντεο μέλη του Ισλαμικού Κράτους απειλούν για πρώτη φορά να επεκτείνουν τη δράση του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Συνολικά εκτιμώνται σε 600 με 650 οι μαχητές της ISIS που προέρχονται από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Η Βουλγαρία πρόκειται επίσημα να ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης νέου μαχητικού αεροσκάφους με τη μεταφορά των προτάσεων του υπουργείου άμυνας στην κυβέρνηση έως τα τέλη Ιουνίου. Από ό, τι τελικά δείχνει, η επιλογή θα γίνει μεταξύ του αμερικανικού F-16 και του σουηδικού JAS-39.
  • Η Northrop Grumman παρουσίασε στις 4/6 το πρώτο από τα πέντε στρατηγικά ΜΕΑ Global Hawk, που αποκτά το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος AGS.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Το συμβόλαιο για τα πέντε συστήματα υπογράφθηκε το 2012 αντί 1,7 δις $.
  • Οι ΗΠΑ σκέφτονται την αποθήκευση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Τέσσερα από τα 16 LAORV του Ρουμανικού Στρατού - via Armyrecognition
  • Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των LAORV στο Ρουμανικό Στρατό με την παραλαβή των τελευταίων έξι οχημάτων. Συνολικά παραγγέλθηκαν 16 PVP LAORV.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνεχίζεται ο εξοπλισμός του Λιβάνου


  • Σημαντική είναι η ενίσχυση σε όπλα της ISIS μετά την κατάληψη της Παλμύρας, εφόσον στα χέρια έχουν πέσει τα εφόδια που υπήρχαν σε στρατιωτικές υποδομές της περιοχής. Παράλληλα, η απώλεια γειτονικής αεροπορικής βάσης περιορίζει από το συριακό καθεστώς την ικανότητα επιτήρησης με χρήση ραντάρ του συνόλου της χώρας. 
  • Μετά την κατάληψη της Παλμύρας, που κατέχει στρατηγική θέση στη Συρία, έχει διατυπωθεί η άποψη ό, τι είναι πιθανή η αναδίπλωση των κυβερνητικών δυνάμεων στην ΒΔ πλευρά της χώρας, όπου υπάρχει συμπαγής φιλικός πληθυσμός φιλικός προς την κυβέρνηση.
  • Ο Συριακός Στρατός εγκατέλειψε την επαρχία της Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα χέρια της Al Nustra.
  • Το 80% των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών της Συρίας βρίσκεται στις κατακτήσεις της ISIS, το 12% εξουσιάζεται από τους Κούρδους. Μόλις το 8% παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο. Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση ελέγχει το 20% - 30% της έκτασης της Συρίας, όπου διαμένει το 50% έως 60% του συριακού πληθυσμού.
  • Η ISIS ισχυρίζεται σε προπαγανδιστικό έντυπο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Independent", ό,τι θα βρίσκεται σε θέση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μέσα σε ένα χρόνο. Επιπλέον, είναι βέβαιη η χρήση χλώριου, τονίζει ο υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας.
  • Σύμφωνα με στοιχεία, η CIA δαπανά 1 δις $ το χρόνο για δράσεις στη Συρία.
  • Οι Κούρδοι κατέλαβαν την πόλη Ταλ Αμπαγιάντ εκδιώκοντας τους μαχητές της ISIS.
  • Πάνω από 400 ξένοι μαχητές έχουν ενισχύσει τις τάξεις των Κούρδων σύμφωνα με το βρετανικο SOHR.
  • Η ISIS απέκτησε Α/Τ όπλα Konkurs και Kornet-E από λαφυραγώγηση υλικού της Χεσμπολλάχ. 
  • Ιρακινές και ιρανικές μαρτυρίες ισχυρίζονται την παρουσία ισραηλινών όπλων στο οπλοστάσιο της ISIS.
  • Στις 11/6 σημειώθηκε κατάρριψη συριακού βομβαρδιστικού Su-24 στην περιοχή Daraa από αντικαθεστικούς αντάρτες.
  • Έπειτα από 42 ημέρες απραξίας, ο Καναδάς πραγματοποίησε επιδρομή στη Συρία. Η επιδρομή έγινε στις 20/5 από δύο μαχητικά CF-18 κοντά στην Αρ Ρακκά.
  • Τα F-22 παίρνουν μέρος σε κάθε πακέτο κρούσης στις επιδρομές κατά της ISIS. Χαρακτηριστική περίπτωση, μία 11 1/2 ωρη έξοδος μαχητικού του τύπου στη Συρία. Κατά τη διάρκειά της, το αεροσκάφος άλλαξε πέντε ρόλους και χρειάστηκε επτά εναέριους ανεφοδιασμούς. Πέραν της προστασίας του σχηματισμού, το F-22 χρησιμοποιείται σε καθήκοντα επιτήρησης, καθοδήγησης των άλλων αεροσκαφών και μεταβίβασης δεδομένων.
  • Κατά τη διάρκεια των εννιάμηνων αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν χαθεί 10.000 μαχητές της ISIS. 
  • Ο αρχηγός της Γαλλικής Αεροπορίας θεωρεί ό, τι οι αεροπορικές επιδρομές οφείλουν να εξουδετερώσουν τα κέντρα διοίκησης της ISIS αντί να επικεντρώνονται στην καταστροφή του εξοπλισμού που αυτή χρησιμοποιεί.
  • Ο βέβαιος θάνατος αμάχων, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν πλήττουν επιβεβαιωμένες υποδομές της ISIS στην πόλη της Αρ Ρακκά.
  • Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών υπάρχει αρχική συμφωνία με τις ΗΠΑ για παροχή αεροπορικής προστασίας τμήματος Σύρων αντικαθεστωτικών.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας ανέφερε πως η διεθνή πίεση για το συριακό χημικό οπλοστάσιο το προηγούμενο έτος έχει μειώσει τον πιθανό κίνδυνο που αυτό αποτελούσε παλαιότερα για το Ισραήλ.
  • Το Ισραήλ έχει αρχίσει συζητήσεις για να πετύχει αύξηση της αμυντικής βοήθειας από τις ΗΠΑ σε ένα μακροπρόθεσμο πακέτο που θα μπορούσε να αποτελείται από έως 48 δις $ μέχρι το 2028.
  • Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στόχους της Χαμάς στις 27/5 στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα εκτόξευσης ρουκέτας προς το Νότιο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα. Παρόμοια περιστατικά έγιναν στις 6/6 και 7/6.
  • Για εγκλήματα πολέμου εις βάρος Παλαιστίνιων αμάχων κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα το 2014 κατηγορεί τη Χαμάς έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας. Σύμφωνα με την έκθεση, μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες Παλαιστινίων με την κατηγορία ό, τι συνεργάστηκαν με το Ισραήλ. 
  • Μεσοπρόθεσμα τα 2/3 του πτητικού υλικού της Ισραηλινής Αεροπορίας θα αποτελείται από ΜΕΑ. 
  • Ρωσικό δημοσίευμα γνωστοποιεί ό, τι η Αίγυπτος πρόκειται σύντομα να υπογράψει σύμβασης αγοράς για 46 μαχητικά MiG-29. 
Η τέως γαλλική "Normandie" θα παραδοθεί στην Αίγυπτο στις 23 Ιουνίου - (c) Mer Et Marine / V. Groizeleau)
  • Τα πρώτα τρία με έξι μαχητικά Rafale θα παραδοθούν στην Αίγυπτο τον Αύγουστο και η φρεγάτα FREMM στις 23 Ιουνίου. Τα αεροσκάφη θα αποκαλούνται ως Rafale EM/DM. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Paris Air Show 2015 έγινε γνωστή η προμήθεια αγνώστου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης Talios και επισημοποιήθηκε συμφωνία αγοράς απροσδιόριστου αριθμού κατευθυνομένων βομβών AASM.
  • Το νέο ρωσικό άρμα μάχης Armata είναι διαθέσιμο για την Αίγυπτο, αναφέρει δημοσίευμα του RIA-Novosti. 
Η Αίγυπτος βελτιώνει τη χερσαία επιτήρηση των συνόρων με το σύστημα DRS - (c) DRS Technologies
  • Η Αίγυπτος πρόκειται να αποκτήσει ένα κινητό σύστημα επιτήρησης DRS για τον καλύτερο έλεγχο των αιγυπτιακο-λιβυκών συνόρων αντί εκτιμώμενης επένδυσης 100 εκατ. $.
  • Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, ο Λίβανος πρόκειται να αποκτήσει τελικά από τη Γαλλία, στο πλαίσιο της γαλλο-σαουδοαραβικής συμφωνίας: 
  1. 48 αντιαρματικά όπλα MILAN
  2. 250 οχήματα (από τα οποία 100 VAB Mk III, VBL, SHERPA MRAP, (20) VBC-90, TRM2000, 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar)
  3. έξι θωρακισμένα μεταφορικά ελικόπτερα AS532
  4. επτά μεταφορικά ελικόπτερα EC725
  5. ΜΕΑ SDTI και DVF 2000 ER
  6. τρία ΤΠΚ FS56
  7. ραντάρ GM 200
  8. 5.000 ασύρματοι
Η Λιβανική Αεροπορία θα αποκτήσει έξι εξοπλισμένα Super Tucano - (c) Αμερικανική Αεροπορία
  • Ο Λίβανος παραλαμβάνει 200 Α/Τ όπλα TOW-II από τις ΗΠΑ. Επιπλέον αιτήθηκε την παροχή μέσω FMS 1.000 πυραύλων AGM-114 Hellfire.
  • Η Orbital ATK θα κατασκευάσει για λογαριασμό του Λιβάνου εξοπλισμένο αεροσκάφος AC-208B Caravan αντί 26 εκατ. $. Η παράδοσή του αναμένεται να γίνει έως τις 30 Μαΐου 2016. 
  • Ο Λίβανος θα αποκτήσει έξι εκπαιδευτικά / εγγύς αεροπορικής υποστήριξης αεροσκάφη Super Tucano, μέσω πόρων FMS, αντί δυνητικού κόστους 462 εκατ. $. Μεταξύ των προτεινόμενων όπλων αναφέρονται 2.000 κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS.
  • Η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις για την παραχώρηση 10 ελικοπτέρων AB-212 και AB-412 στο Λίβανο. Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ελικοπτέρων, αυτά θα προέλθουν από το πλεόνασμα των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.
Σημείωση: Λόγω έκτακτης αιτίας, η ανάρτηση θα συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σχόλια